[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
polaff - 11-10-2011, 06:23
imanot napisał/a: | Nie wiem jak wasze szumy były silne lecz u mnie to była tragedia. Winna była przednia szyba.
Odkleiła się w kilku miejscach. Warsztat za wycięcie i ponowne wklejenie wziął 110pln ale różnica jest niesamowita. Pozostał jakiś delikatny świst elementów na dachu a może czegoś innego lecz nie będę już się doszukiwał. Teraz mogę normalnie rozmawiać przy 100-120km. Jutro sprawdzę jak jest z większymi prędkościami bo dziś mi zakazano bo świeżo wklejona szyba. |
a jak warsztat znalazł taki problem?
robertdg - 11-10-2011, 07:56
Da się to wyczuć ręką, albo poprostu konwencjonalnie na deszczu
imanot - 11-10-2011, 19:02
polaff napisał/a: | imanot napisał/a: | Nie wiem jak wasze szumy były silne lecz u mnie to była tragedia. Winna była przednia szyba.
Odkleiła się w kilku miejscach. Warsztat za wycięcie i ponowne wklejenie wziął 110pln ale różnica jest niesamowita. Pozostał jakiś delikatny świst elementów na dachu a może czegoś innego lecz nie będę już się doszukiwał. Teraz mogę normalnie rozmawiać przy 100-120km. Jutro sprawdzę jak jest z większymi prędkościami bo dziś mi zakazano bo świeżo wklejona szyba. |
a jak warsztat znalazł taki problem? |
Najzwyklejszy warsztat który zajmuje się naprawą aut i wymianą szyb.
Dziś już jechałem 140-160 i naprawdę szok. Szum który pozostał to zimówki
Torp12 - 11-10-2011, 20:15
Nie masz moze jakis zdjec jak wyglada "odklejona, nieszczela" szyba?? To widac bardzo? Jak to jest? W ktorych miejscach szukac?
radek79 - 11-10-2011, 20:32
naj łatwiej sprawdzić to oklej szybę taśmą papierową i się przejedź ,często potrafi też szumieć mocowanie lusterka ,wystarczy też okleić i się przejechać
imanot - 14-10-2011, 19:20
Torp12 napisał/a: | Nie masz moze jakis zdjec jak wyglada "odklejona, nieszczela" szyba?? To widac bardzo? Jak to jest? W ktorych miejscach szukac? |
Przykro mi ale nie mam. Szyba była odklejona po prawej i lewej stronie. Mistrzuniu wszedł do autka i mocno nacisnął szybę. Tak jakby chciał ją wypchnąć. Szyba normalnie odchodziła, niewiele bo może milimetr lub dwa ale odchodziła. Zaryzykowałem i kazałem wyciąć i wstawić ponownie a teraz mam wreszcie spokój.
swinks_UK - 13-02-2012, 23:06
Dla tych co wciaż walczą z szumem wiatru podczas szybkiej jazdy:
http://www.youtube.com/watch?v=n6xtEaNSQc4
Testowane do 180km/h - cisza.
Torp12 - 13-02-2012, 23:21
Jaka srednica wezyka?:)
Hugo - 13-02-2012, 23:39
I jak daleko wpychasz w uszczelkę? Drzwi się ciężej nie zamykają?
Juiceman - 14-02-2012, 00:06
Torp12 napisał/a: |
Jaka srednica wezyka?:) |
grubość wężyka 6mm tak jak mówi
swinks_UK - 14-02-2012, 09:04
Juiceman napisał/a: |
grubość wężyka 6mm tak jak mówi |
Zgadza się.
Wężyk wpychamy na całą długość uszczelki. Drzwi się zamykają bez różnicy. Na wszystkie drzwi wychodzi coś pod 6.5 metra.
sampler - 14-02-2012, 10:47
Przeciez ten paten od dawna byl opisany na forum. Nic nie daje. JA probowalem dac wezyk w uszczelke na drzwiach troche to daje ale nadal slychac szum. Pozatym nie mozna dam dac wezyka igielitowego po po 2 miesiacach sie odksztalci i bedzie plaski. Tylko wezyki silikonowe sie nadaja.
zbir - 14-02-2012, 13:18
potwierdzam to co pisze sampler, te wężyki nic nie dają.
Natomiast zauważyłem że 100%-owy efekt daje umycie auta na myjni bezdotykowej przy minusowej temperaturze woda zamarza na całym aucie grubą warstwą lodu i efekt jest natychmiastowy - cisza w aucie, żadnych szumów powietrza. Także przez ostatnie 2 tygodnie cieszyłem sie cichym autem, niestety do najbliższej odwilży
Może to jest jakiś trop w poszukiwaniu przyczyny, widocznie woda gdzieś sie dostaje gdzie po zamarznięciu zatyka przewiewy
keleron - 14-02-2012, 13:22
sampler napisał/a: | Przeciez ten paten od dawna byl opisany na forum. Nic nie daje. JA probowalem dac wezyk w uszczelke na drzwiach troche to daje ale nadal slychac szum. Pozatym nie mozna dam dac wezyka igielitowego po po 2 miesiacach sie odksztalci i bedzie plaski. Tylko wezyki silikonowe sie nadaja. |
Mam to samo zdanie patent znany już od dawna wypróbowany u mnie w samochodzie nic nie dał...
Jedynie dogięcie ramki wokół szyby do wewnątrz daje jakikolwiek efekt...
Minusem doginania ramek jest to iz za mocno przegięta utrudnia zamykanie drzwi....zdecydowanie trzeba uważać.
swinks_UK - 14-02-2012, 15:08
A u mnie dało radę...
Mała uwaga - kombinowanie z uszczelka na drzwiach rzeczywiście NIC nie da. To musi być profil który siedzi w karoserii.
|
|
|