MitsuManiaki.com - INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamiennych
tomusn - 16-12-2009, 12:09
idziecie w offtopic
akbi - 16-12-2009, 13:03
Kaleid napisał/a: | AKBI: doczytaj ustawę do końca
Art. 10. |
krzychu napisał/a: | Kolega wyżej sprecyzował z ustawami... więc nie piszę głupot.... |
macie rację ...przepraszam
niemniej jednak tak jak to jet opisane ... po okresie 6mc obowiązek wykazania faktu "niezgodności" spoczywa na Konsumencie ...a jest to w większości przypadków "baaaardzo trudne" gdyż często musi się to opierać pod dość drogie ekspertyzy niezależnych fachowców.
mkm - 16-12-2009, 14:46
Nie ma sie co napinac, bo to wszystko i tak teoria.
Jak wyglada to w praktyce, chyba kazdy wie.
Obrazic sie na nich probowalem, ale niestety sie nie udalo... tylko oni dysponuja niektorymi czesciami wiec wybor jest prosty. Albo oni albo serwis...
Pomylki sa irytujace (zwlaszcza gdy auto juz sie robi) ale zdarzaja sie niestety wszedzie.
W krakowskim IC przynajmniej zwroty sa przyjmowane bez problemow, fakt faktem z gory zakladam „ze to moze nie byc to” wiec uprzedzam, ze moze byc zwrot.
Juiceman - 16-12-2009, 17:18
tomusn napisał/a: |
Jak towar nie pasuje do auta, to "widziały gały co brały". Trzeba było wymontować i przynieść na wzór. |
tomusn łatwo powiedzieć niż zrobić, skoro autem się na co dzień jeździ . No ale cóż oby jak najmniej takich przypadków....
Jogurt - 16-12-2009, 20:34
tomusn napisał/a: | I jeśli "do CA4 nie było w katalogu", więc sprzedawca być może sądził, że jest to samo co w innych. | akurat jest i to kilka do wyboru. Rafał_Szczecin sprawdził mi ten nr i niedość że to nie do CA4A to nie ma tego nawet w ich katalogu
akbi - 16-12-2009, 22:20
Jogurt, a co masz na fakturze/paragonie?
moze magazynier sie pomylil podczas wydawania towaru?
tomusn - 16-12-2009, 23:23
Juiceman napisał/a: | tomusn napisał/a: |
Jak towar nie pasuje do auta, to "widziały gały co brały". Trzeba było wymontować i przynieść na wzór. |
tomusn łatwo powiedzieć niż zrobić, skoro autem się na co dzień jeździ . No ale cóż oby jak najmniej takich przypadków.... | dziś sprzedałem zawory do vw 1,6 55kW (bez kodu silnika) silnik swapowany więc nie wiadomo z czego, kodu nie ma i oczywiście dwa rodzaje i poszło 2x8 + 2x8 , a potem kierownik dusi, że za dużo zwrotów...
Kaleid - 17-12-2009, 08:49
Różnie to bywa. Kiedyś znajomy zakupił tuleje , zdaje się tylnego zawieszenia do Civica. Rzecz jasna, po VINie. Okazało się że tulejki nie pasują:) Po wymianie, sytuacja powtórzyła się. Tuleje zostały zamówione w ASO. Jakież było zdziwienie wszystkich, gdy okazało się, że tuleje nie pasują dalej. Gość w ASO, po dokładnym obejrzeniu zawieszenia, stwierdził że coś tu nie gra, i czy aby na pewno rocznik się zgadza. VIN jednak mówił, że tak. Po jeszcze dokładniejszych oględzinach auta, okazało się...że zostało zespawane z dwóch, a tył jest od dwa lata starszego Civica (w nowszym wprowadzili jakieś niewielkie modyfikacje wahaczy )
cns80 - 17-12-2009, 09:33
tomusn napisał/a: | Jak towar nie pasuje do auta, to "widziały gały co brały". Trzeba było wymontować i przynieść na wzór. | To po co są katalogi ? Jak są niedokładne, to odpowiada za nie posługujący się nimi, a nie klient
krzychu - 17-12-2009, 10:54
cns80 napisał/a: | to odpowiada za nie posługujący się nimi, a nie klient |
Upraszczasz co ma do tego sprzedawca że w każdym katalogu do mojego samochodu tarcze mają 4 otwory a nie 5? Przecież nie będzie sprzedawca dzwonił, wysyłał listów z zażaleniami itd to producentów katalogów bo i to tak przeważnie jest walka z wiatrakami? Sam się spotykam że mam pewne katalogi w pracy o których sam wiem że miejscami mają błędy możesz zgłaszać i tak to gdzieś utknie po drodze. Po prostu chodzi o wyrozumiałość ktoś kupuje nie pasuje a nie jest to kupującego wina, sprzęt nie nosi śladów użytkowania to należy umożliwić zamianę lub zwrot taka postawa frontem do klienta a nie sprzedaliśmy i mamy cie kliencie w
cns80 - 17-12-2009, 11:05
krzychu napisał/a: | Upraszczasz co ma do tego sprzedawca że w każdym katalogu do mojego samochodu tarcze mają 4 otwory a nie 5? | Ano to że to jego narzędzie pracy, a nie moje.
Pani w pewnej firmie też chciała żebym natychmiast zapłacił fakturę, której nie otrzymałem w terminie (przyszła w dniu rozmowy). Powiedziałem pani że dostałem ją kilka godzin temu i zapłacę jak będę miał czas. A ona mnie zaczyna straszyć że kary mi naliczy i że to nie jej wina że poczta szwankuje. Więc czytam jej na głos co jest napisane na kopercie "Umowa z UPP Komorniki nr xxxxx" i pytam czy to ja zawarłem tą umowę czy ich firma ? Bo to oni wybrali tego akurat podwykonawcę i ponoszą solidarną odpowiedzialność za jego działania. Można było wybrać In-Post czy coś w tym stylu
Tak samo jest ze sprzedawcami części. Bez tych katalogów nic by nie sprzedali, bo ciężko żądać od klienta żeby przynosił numer części. Ale jak jest błąd w katalogu to trzeba ponieść za to odpowiedzialność (w postaci zwrotu), a nie się wypinać.
krzychu napisał/a: | Po prostu chodzi o wyrozumiałość ktoś kupuje nie pasuje a nie jest to kupującego wina, sprzęt nie nosi śladów użytkowania to należy umożliwić zamianę lub zwrot taka postawa frontem do klienta a nie sprzedaliśmy i mamy cie kliencie w | I o to mi chodzi
krzychu - 17-12-2009, 11:11
OK teraz bardziej czytelniej jest
A teraz offtipic
cns80 napisał/a: | Można było wybrać In-Post czy coś w tym stylu |
Było by jeszcze gorzej przynajmniej na moim terenie. A ostatnio też nie dostałem rachunku za telefon dzwoniłem już mają dosłać duplikat.... ciekawe kiedy przyjdzie.
tomusn - 17-12-2009, 14:34
cns80 napisał/a: | tomusn napisał/a: | Jak towar nie pasuje do auta, to "widziały gały co brały". Trzeba było wymontować i przynieść na wzór. | To po co są katalogi ? Jak są niedokładne, to odpowiada za nie posługujący się nimi, a nie klient | po co, zaraz po co...
dorzuć coś tam do pieca, bo zimno
cns80 - 17-12-2009, 14:40
krzychu napisał/a: |
cns80 napisał/a: | Można było wybrać In-Post czy coś w tym stylu |
Było by jeszcze gorzej przynajmniej na moim terenie. |
Można i gołębiem pocztowym. To nie mój problem tylko firmy, która oczekuje na moją wpłatę, a nie dopełniła podstawowych obowiązków
tomusn - 19-12-2009, 01:13
w wypadku wieloznaczności w katalogu, wolę powiedzieć, że nie mam danej części, lub że są dwa rodzaje, ale do jego wersji auta nie ma (np puste miejsce w katalogu)
i klientowi pozostawiam decyzję o zakupie, z możliwością zwrotu lub wymiany
|
|
|