Nasze Miśki - Polarny ninja
rosomak1983 - 20-02-2009, 02:18
Byłem dzis u mechaniora wyregulowac zawory, tak na wszelki wypadek bo czasem wydawało mi sie ze sie cos tłucze... No wiec kazałem mechaniorowi ustawic 0.2 na ssacym i 0.3 na wydechu. Ale on wział laptopa i tak w programie jakims miał dane 0.2 i 0.25 (PS Wszystko na gorącym mówie) No wiec ja ze chce 0.3 bo tak w manualu jest. Ustawił, próba tłukla sie bardziej niz wczesniej (w sumie to niepotrzebna ta regulacja wogóle była ) Wiec mówie zeby zrobił tak zeby było ciszej. I ustawił cos pomiedzy 0.25 a 0.3 (nazwał to twardym 0.25) Za cała operacje z moim wybrzydzaniem wział 20zł (zajeło to 1.5 h) jako ze stały klient i kolega
A teraz najlepsze... wolne obroty mi sie zwiekszyły do ok 1100 i nie spadaja Tylko jakby sie uspokoiły... Niewiem czy to przez zawory czy moze przeczysciłem niechcaco wtryski bo przed regulacja byłem solidnie rozgrzac silnik tak dobrze zeby nie wystygł szybko. Dziwne ale zobaczymy jakie beda jutro...
londolut - 20-02-2009, 02:47
rosomak1983 napisał/a: | A teraz najlepsze... wolne obroty mi sie zwiekszyły do ok 1100 i nie spadaja | Jak to była przyczyna siupów na obrotach to znajdę cię w tym Łańcucie i uduszę Pisałem ci kilka razy i w różnych tematach i na PW, że regulacja zaworów na początku
rafq - 20-02-2009, 13:43
rosomak1983 napisał/a: | przeczysciłem niechcaco wtryski bo przed regulacja byłem solidnie rozgrzac silnik tak dobrze zeby nie wystygł szybko. |
hahaha mówiłem Ci że trzeba je regularnie przeczyszczać, żeby serducho dobrze cykało ten silniczek kocha wysokie obroty
rosomak1983 - 22-02-2009, 23:42
W następnych dniach obroty miałem ok 1000 i raz tylko spadły tak do 600. Zauwazyłem ze jak jeżdze dynamicznie i agresywnie to jakby nie było problemów z wolnymi obrotami. (Siedza równiótko na 1000)
I tak mysle czyzby to wtryski były brudne? Idac za ciosem kupiłem środek do czyszczenia wtrysków Xeramica zatankowąłem paliwka z dodatkiem tego środka i zrobilem mała traske 100km w jedna strone.Jednoczesnie czesto dociagałem go do 5 tyś. obrotów. Jak narazie obroty sa na 1000 niezmiennie...
Niewiem czy to przez ta regulacje zaworów moze cos pomogła. Czy przytkane wtryski moza wpływac na obroty???
mkm - 23-02-2009, 12:01
Co to jest ta "xeramica"? Patrze po googlach i widze, ze to towar z gatunku "dobre i tanie"... Czemu nie kupiles STP?
j-rules - 23-02-2009, 13:14
xeramic - o nim moge poweidziec ttyle ze dobrze sie sprawdza w konserwacji sprzetow rowerowych. Swietne smary do lancuchow. Opini co do stosowania w furkach nie znam zadnych
londolut - 23-02-2009, 13:18
rosomak1983 napisał/a: | Czy przytkane wtryski moza wpływac na obroty??? | No pewnie, jak któryś będzie podawał nierównomiernie paliwo to obroty będą spadały bo 1 gar nie będzie działać.
rosomak1983 - 23-02-2009, 15:50
mkm napisał/a: | Czemu nie kupiles STP? |
juz stosowałem STP jakos pare miesiecy temu. Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski z lekka pomoca Xeramica. Następnym razem spróbuje Prestone.
londolut napisał/a: | No pewnie, jak któryś będzie podawał nierównomiernie paliwo to obroty będą spadały bo 1 gar nie będzie działać. |
chodziło mi raczej o same wolne obroty ... bo w czasie jazdy jest OK. Gary raczej wszystkie działaja chyba bym poczuł.
rosomak1983 - 24-02-2009, 18:59
Dzisiaj wymieniłem kopułke i palec rozdzielacza. Dodatkowo udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen. I jako ze zderzaków od EVO ani widu ani słychu... trzeba sie pocieszyc chociaz ori zadbanym wygladem .W planach progi.
londolut - 24-02-2009, 19:18
rosomak1983 napisał/a: | chodziło mi raczej o same wolne obroty | A na wolnych silnik jest zasilany płynem do spryskiwacza ?
rosomak1983 napisał/a: | Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski | Raczej niekonwencjonalnie. Konwencjonalnie to zaniósł byś je do warsztatu na myjkę ultradźwiękową.
rosomak1983 napisał/a: | udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen | To zmień podpis
rosomak1983 napisał/a: | chociaz ori zadbanym wygladem | Wiele osób chciało by mieć swój samochód w zadbanym a tym bardziej ori stanie Ciesz się, że udało ci się to osiągnąć
ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj Mówię to znowu
pawliku - 24-02-2009, 19:55
londolut napisał/a: | ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj Mówię to znowu | i powtarzaj do skutku
rosomak1983 - 24-02-2009, 20:08
londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski
Raczej niekonwencjonalnie. Konwencjonalnie to zaniósł byś je do warsztatu na myjkę ultradźwiękową. |
chodziło zeby go troche przybutowac Stara metoda londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen
To zmień podpis |
chetnie kupie zapasowy komplet albo zrobie odlewy z laminatu zeby nikomu nie brakło PS jaka byłaby cena takiego odlewu ? Wie ktos?
londolut napisał/a: | Wiele osób chciało by mieć swój samochód w zadbanym a tym bardziej ori stanie Ciesz się, że udało ci się to osiągnąć
|
uwazam ze jest zadbany (jak na swoje lata) ale jeszcze duzo bym chcial zrobic.
londolut napisał/a: | ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj Mówię to znowu |
A kto mi doradzał kupno Hijoinów... Tylko sie nie wymigiwac bo znajde ten temat i pokaze. Pozatym nie sa złe wygladaja jak DOTZ STRUNKEN
londolut - 24-02-2009, 20:19
rosomak1983 napisał/a: | A kto mi doradzał kupno Hijoinów | Wtedy nie miałeś białasów
rosomak1983 - 24-02-2009, 23:11
londolut, prawda jest taka ze na nowych oponach i nowych felgach przejechałem jednynie 4 tyś km. Szkoda ich sprzedawac... tym bardziej ze sa fajowe.
Mysle nad zakupem rozpórki specjalnie do CBO... no i moja lista zyczen sie stale zmienia... Ale na samym poczatku mechanika; filtr paliwa czeka na wymiane,podobnie jak łaczniki... pozatym obroty...
No ale co myslicie o rozpórce?
londolut - 24-02-2009, 23:20
rosomak1983 napisał/a: | No ale co myslicie o rozpórce? | Usztywni troszkę budę i auto stanie się bardziej sztywne w zakrętach. To dobra rzecz.
http://www.mtuning.pl/skl...roducts_id=1384
|
|
|