To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Polarny ninja

rosomak1983 - 20-02-2009, 02:18

Byłem dzis u mechaniora wyregulowac zawory, tak na wszelki wypadek bo czasem wydawało mi sie ze sie cos tłucze... No wiec kazałem mechaniorowi ustawic 0.2 na ssacym i 0.3 na wydechu. Ale on wział laptopa i tak w programie jakims miał dane 0.2 i 0.25 (PS Wszystko na gorącym mówie) No wiec ja ze chce 0.3 bo tak w manualu jest. Ustawił, próba tłukla sie bardziej niz wczesniej (w sumie to niepotrzebna ta regulacja wogóle była :D ) Wiec mówie zeby zrobił tak zeby było ciszej. I ustawił cos pomiedzy 0.25 a 0.3 (nazwał to twardym 0.25) Za cała operacje z moim wybrzydzaniem wział 20zł (zajeło to 1.5 h) :D jako ze stały klient i kolega :wink:
A teraz najlepsze... wolne obroty mi sie zwiekszyły do ok 1100 i nie spadaja :shock: Tylko jakby sie uspokoiły... Niewiem czy to przez zawory czy moze przeczysciłem niechcaco wtryski bo przed regulacja byłem solidnie rozgrzac silnik tak dobrze zeby nie wystygł szybko. :wink: :twisted: Dziwne ale zobaczymy jakie beda jutro...

londolut - 20-02-2009, 02:47

rosomak1983 napisał/a:
A teraz najlepsze... wolne obroty mi sie zwiekszyły do ok 1100 i nie spadaja :shock:
Jak to była przyczyna siupów na obrotach to znajdę cię w tym Łańcucie i uduszę :P Pisałem ci kilka razy i w różnych tematach i na PW, że regulacja zaworów na początku ;)
rafq - 20-02-2009, 13:43

rosomak1983 napisał/a:
przeczysciłem niechcaco wtryski bo przed regulacja byłem solidnie rozgrzac silnik tak dobrze zeby nie wystygł szybko. :wink: :twisted:

hahaha mówiłem Ci że trzeba je regularnie przeczyszczać, żeby serducho dobrze cykało :D ten silniczek kocha wysokie obroty :)

rosomak1983 - 22-02-2009, 23:42

W następnych dniach obroty miałem ok 1000 i raz tylko spadły tak do 600. Zauwazyłem ze jak jeżdze dynamicznie i agresywnie to jakby nie było problemów z wolnymi obrotami. (Siedza równiótko na 1000)
I tak mysle czyzby to wtryski były brudne? Idac za ciosem kupiłem środek do czyszczenia wtrysków Xeramica zatankowąłem paliwka z dodatkiem tego środka i zrobilem mała traske 100km w jedna strone.Jednoczesnie czesto dociagałem go do 5 tyś. obrotów. Jak narazie obroty sa na 1000 niezmiennie...
Niewiem czy to przez ta regulacje zaworów moze cos pomogła. Czy przytkane wtryski moza wpływac na obroty???

mkm - 23-02-2009, 12:01

Co to jest ta "xeramica"? Patrze po googlach i widze, ze to towar z gatunku "dobre i tanie"... Czemu nie kupiles STP?
j-rules - 23-02-2009, 13:14

xeramic - o nim moge poweidziec ttyle ze dobrze sie sprawdza w konserwacji sprzetow rowerowych. Swietne smary do lancuchow. Opini co do stosowania w furkach nie znam zadnych
londolut - 23-02-2009, 13:18

rosomak1983 napisał/a:
Czy przytkane wtryski moza wpływac na obroty???
No pewnie, jak któryś będzie podawał nierównomiernie paliwo to obroty będą spadały bo 1 gar nie będzie działać.
rosomak1983 - 23-02-2009, 15:50

mkm napisał/a:
Czemu nie kupiles STP?

juz stosowałem STP jakos pare miesiecy temu. Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski z lekka pomoca Xeramica. Następnym razem spróbuje Prestone.
londolut napisał/a:
No pewnie, jak któryś będzie podawał nierównomiernie paliwo to obroty będą spadały bo 1 gar nie będzie działać.

chodziło mi raczej o same wolne obroty ... bo w czasie jazdy jest OK. Gary raczej wszystkie działaja chyba bym poczuł.

rosomak1983 - 24-02-2009, 18:59

Dzisiaj wymieniłem kopułke i palec rozdzielacza. Dodatkowo udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen. I jako ze zderzaków od EVO ani widu ani słychu... trzeba sie pocieszyc chociaz ori zadbanym wygladem :D .W planach progi.
londolut - 24-02-2009, 19:18

rosomak1983 napisał/a:
chodziło mi raczej o same wolne obroty
A na wolnych silnik jest zasilany płynem do spryskiwacza ;) ?
rosomak1983 napisał/a:
Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski
Raczej niekonwencjonalnie. Konwencjonalnie to zaniósł byś je do warsztatu na myjkę ultradźwiękową.
rosomak1983 napisał/a:
udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen
To zmień podpis ;)
rosomak1983 napisał/a:
chociaz ori zadbanym wygladem
Wiele osób chciało by mieć swój samochód w zadbanym a tym bardziej ori stanie ;) Ciesz się, że udało ci się to osiągnąć ;)

ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj :D Mówię to znowu :mrgreen:

pawliku - 24-02-2009, 19:55

londolut napisał/a:
ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj Mówię to znowu
i powtarzaj do skutku :)
rosomak1983 - 24-02-2009, 20:08

londolut napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
Chciałem raczej konwencjonalnie przeczyscic te wtryski
Raczej niekonwencjonalnie. Konwencjonalnie to zaniósł byś je do warsztatu na myjkę ultradźwiękową.

chodziło zeby go troche przybutowac :wink: Stara metoda :twisted:
londolut napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
udało mi sie kupic prawa zaslepko-osłone na halogen
To zmień podpis ;)

chetnie kupie zapasowy komplet albo zrobie odlewy z laminatu zeby nikomu nie brakło :) PS jaka byłaby cena takiego odlewu ? Wie ktos?
londolut napisał/a:
Wiele osób chciało by mieć swój samochód w zadbanym a tym bardziej ori stanie ;) Ciesz się, że udało ci się to osiągnąć ;)

uwazam ze jest zadbany (jak na swoje lata) ale jeszcze duzo bym chcial zrobic.
londolut napisał/a:
ZOSTAW białe fele na lato a chinole sprzedaj :D Mówię to znowu :mrgreen:

A kto mi doradzał kupno Hijoinów... Tylko sie nie wymigiwac bo znajde ten temat :axe: :axe: i pokaze. :wink: Pozatym nie sa złe wygladaja jak DOTZ STRUNKEN

londolut - 24-02-2009, 20:19

rosomak1983 napisał/a:
A kto mi doradzał kupno Hijoinów
Wtedy nie miałeś białasów :D
rosomak1983 - 24-02-2009, 23:11

londolut, prawda jest taka ze na nowych oponach i nowych felgach przejechałem jednynie 4 tyś km. Szkoda ich sprzedawac... tym bardziej ze sa fajowe.
Mysle nad zakupem rozpórki specjalnie do CBO... no i moja lista zyczen sie stale zmienia... :D Ale na samym poczatku mechanika; filtr paliwa czeka na wymiane,podobnie jak łaczniki... pozatym obroty... :roll:
No ale co myslicie o rozpórce?

londolut - 24-02-2009, 23:20

rosomak1983 napisał/a:
No ale co myslicie o rozpórce?
Usztywni troszkę budę i auto stanie się bardziej sztywne w zakrętach. To dobra rzecz.

http://www.mtuning.pl/skl...roducts_id=1384