Nasze Miśki - GALANT'e
qube - 15-03-2017, 22:30
całą , ponieważ tak jak pisałem wtryski mają 150 tysięcy , butla kończy legalizację , węże są zmęczone życiem
Marcino - 15-03-2017, 22:40
Mam ten sam dylemat. Zminiełm butle, i wtryski pewnie też by trzeba było
qube - 12-05-2017, 23:53
no i nowy elpidżi Lovato założony , koszt 2500 . licznik wskazuje 342tysiące
Kaucz - 13-05-2017, 10:30
a czemu LPG zmieniałeś?
mkm - 14-05-2017, 08:40
qube napisał/a: | W maju wymieniam instalacje od gazu bo już 10 latka mija i legalizacja butli się kończy . Jeden z wtryskiwaczy niedomaga na wolnych obrotach . Na podtleneku elpidżi przejechałem 150 tysięcy km. |
qube napisał/a: | całą , ponieważ tak jak pisałem wtryski mają 150 tysięcy , butla kończy legalizację , węże są zmęczone życiem |
qube - 30-08-2017, 23:58
po roku znowu walczę z alternatorem.
w 2016 dałem do regeneracji bo siadł , po wymianie świrowały światła i nawiew. kupiłem używke i zmieniłem teraz zdechł i wróciłem do regenerowanego ... w weekend utnę kabel pod aku
macie jakiś dobry patent na uszczelkę szyberdachu - mocno puszcza wodę
ludziska nadal się oglądają , dziś z 2 aut
Hugo - 31-08-2017, 07:30
qube, u mnie też czasami jak długo (dzień i noc pada rzęsisty deszcz) lub jest wyjątkowo mocna ulewa to też się zdarzy, że mam wilgotną podsufitkę w okolicach szyby szybra. Puszcza uszczelka szyby szyberdachu, nie ma innej opcji. Kupiłem za grosze cały szyber od Gala, aby wziąć z niego szybę. Zdjąłem uszczelkę z szyby (jest sprytnie wsunięta w rant od dołu). Zauważyłem, że fabrycznie jest ona wklejana na jakiś klej, który po tylu latach miejscami puszcza i przy dużych opadach woda przenika pomiędzy uszczelką a szybą, wtedy nie trafia w rynienkę tylko w prowadnice szyby i kapie na podsufitkę.
No więc w rowek uszczelki wstrzyknąłem cienki pasek kleju do szyb i włożyłem uszczelkę na miejsce. Następnie przymierzam do auta i szyba jest sporo za szeroka i za długa To czary, magia. Przecież uszczelka weszła idealnie na swoje miejsce, a nadmiar kleju się wycisnął... Także chyba mogę tą szybę wyrzucić.
Podsumowując, radzę wkleić uszczelkę na inny klej, albo po prosty dać go mniej
qube - 31-08-2017, 17:30
Nawet nowe szyberdachy ciekną , wiem bo pracowałem w firmie transportującej nowe auta . Może te najnowsze które otwierają się do góry nad dach są lepsze . Ja zrobiłem na razie wazeliną wkoło i nie otwieram od niedawna
Owczar - 31-08-2017, 18:51
A nie lepiej wymienić uszczelke na nową?
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=250
robertdg - 31-08-2017, 19:17
W serwisie ta uszczelka kosztuje ponad 500zł, samemu chcieć ja sobie sprowadzić to moze w 300zł by sie zmiesciło
Owczar - 31-08-2017, 19:33
56$ w Japonii. Jak wybierzesz ekonomiczna wysyłkę to raczej nie wpadnie na cło i VAT.
qube - 31-08-2017, 21:52
Ogarniałem już kiedyś wysyłki z USA i Japonii za większe kwoty . Trzeba pogadać by wysyłający zaznaczył opcję 'gift' , tak było kiedyś jak ściągałem rozpórki bez opłat celnych itp
Hugo - 31-08-2017, 22:09
qube napisał/a: | Ja zrobiłem na razie wazeliną wkoło | To nic nie da. Każdy szyberdach "cieknie" a raczej przepuszcza wodę pomiędzy uszczelką a dachem podczas dużego deszczu. To jak najbardziej normalne, bo właśnie pod miejscem styku uszczelki z dachem są rynny odpływowe. Problemem jest nieszczelność pomiędzy tą miękką/demontowalną/zewnętrzną uszczelką a tą czarna ramką szyby szyberdachu. Odchyl nieco uszczelkę i tam posmaruj wazeliną (w miejscu gdzie miękka, zewnętrzna uszczelka przylega do ramki szyby). Może coś uszczelni, bo w sumie wazelina jest tłusta, a woda nie leje się litrami
Owczar napisał/a: | A nie lepiej wymienić uszczelke na nową? | moje uszczelki w obu szyberdachach są w idealnym stanie, nie mają nawet skazy, guma miękka i "świeża". Pytanie czy ta nowa uszczelka jest podklejona klejem. Powinna być, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie jak ją założyć gdy będzie się kleiła, gdyż jej montaż wygląda tak, że wciąga się ją od dołu do góry na tą twardą uszczelkę/ramkę zamontowaną na stałe do szyby...
Owczar - 01-09-2017, 10:21
Myślę, że gdyby był tam klej, to byłby w zestawie z uszczelką. Możliwe, że to kwestia wieku i elastyczności. Ta uszczelka nie ma lekko - wiek, słońce itd.
Na amayama myk z inną wartością nie przechodzi. Kiedyś o to pytałem. Oni przyklejają do paczki etykietę z fakturą. Ale ostatnio zamawiałem kompletny rozrząd z pompą i kilka pierdół do lexa. Zatrzymali na cle i puścili.
A tak BTW - szyberdach miałem raz i nigdy więcej
qube ile już jeździsz swoim galantem? Będzie już ponad 10 lat? Pamiętam jak zaglądałem na to forum dawno temu i galantów EA było tylko kilka. I ten Twój zadbany, odpicowany
Hugo - 01-09-2017, 16:41
Jest tam jakiś klej.
P.S. Dla mnie auto bez szyberdachu to bida
Elektryczny szyber to podstawa.
|
|
|