To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

Rafal_Szczecin - 12-09-2009, 12:46

skull napisał/a:
ledzy a jak jest z tymi popychaczami za 22zł/szt z InterCars,nadają się do czegoś

u japaneze 20pln/ szt ajusy . u mnie narazie spisuja sie bez problemowo :D

batman - 12-09-2009, 13:07

Marcino
I co zrobiłeś ,że nie stuka już.

KaWu - 14-09-2009, 13:15

batman napisał/a:
Marcino

Wymienil na nowy.

Ja_good - 14-09-2009, 17:26

pytanie do kolegow co uzywali srodka z Shell-a.
to jest to ? kosztuje 10,95 za 500ml

gem1 - 15-09-2009, 01:51

przeczytałem cały wątek..i widzę, że jak to zwykle bywa, sa różne grupy poparcia, dla różnych olei silnikowych...podaję linka.. http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Warunki testu raczej nie odzwierciedlają tych z silnika, ale i tak dają do zastanowienia.

Miarą dobrego oleju w moim obecnym aucie nie są stuki popychaczy, tylko głos rozrządu (auto jest na łańcuchu), który przy moim doświadczeniu, przy mobilu zachowywał się jak grzechotnik, przy Motulu było już lepiej..teraz tylko z dwie trzy sekundy czasami słychać na zimnym po odpaleniu, ale zalany jest Valvoline 10W40, dobra opcją, ale droższą jest ten sam tylko 10W60. Filtry oleju też pomagają i polecam Manna lub knechta z tzw zaworkami, które rzeczywiście na celu maja powstrzymanie całkowiego spłyniecia oliwy do miski...więc nie odpala się aż tak bardzo na "sucho"

Z półek Shella polecam preparat do czyszczenia wtrsków, STP chyba (buteleczka czarna) - nasze paliwo pozostawia wiele do życzenia.. O niebo lepszy jest taki specyfik amerykańskiego pochodzenia LIQUI MOLY , ale w sklepach nie widziałem (alledrogo pozostaje)

pozdrawiam

skull - 16-09-2009, 10:13

też miałem Nissana sunny i to dwie sztuki Y10 i N14 jednym ja jeździłem drugim żona.Nie miałem w ogóle w tych autach dylematu jaki olej lać :wink: Auta miały też rozrządy na łańcuchach i do kombi bo był nowszy lałem Castrol a do żony starszego N14 wlałem Lotos 10W/40 i chodził jak malina jak elektryczny :wink: Może czas pomyśleć o zmianie łańcucha jak hałasuje :wink: W ojca Almerze N15 też zmienialiśmy bo hałasował.To podobnie jak z tymi popychaczami hydraulicznymi,kombinowanie z olejami nic nie daje najlepiej zmienić popychacze i wtedy będzie święty spokój.Ja już dałem sobie na luz,poczekam jeszcze bo wystawiłem swojego miśka na sprzedaż jak nie znajdzie się kupiec zamawiam u Japaneze kpl. popychaczy i do dzieła :) A te oleje wszystkie to psu na budę tylko wydawanie kasy.Ja już lałem Mobil,Castrol,Elf,Shell i na każdym klepie tak samo,jedynie dodanie Ceramizera pomaga,ale nie na długo :) Pozdro dla wszystkich cykających :biggrin:
gem1 - 16-09-2009, 13:44

juz nie hałasuje... ale i tak myślę o zmianie, ale może samych napinaczy, bo łańcuch sie dobrze trzyma... a co do leju..to ja zauważałem róznice między mobilem, motulem, a valvoline.. o.k. kończę OT
pozdr

Marcino - 16-09-2009, 23:31

KaWu napisał/a:
batman napisał/a:
Marcino

Wymienil na nowy.

Tak zrobiłem, i radze każdemu, zakupić uszczelke pod pokrywkę i zdjąć popychacze choćby z pierwszej głowicy V6 samemu i sprawdzić ich stan.
Pozdrawiam

Kunek - 21-09-2009, 01:05

Odnośnie cykania w GDI, jestem świeżo po odświeżeniu głowicy :) Po złożeniu wszystkiego i odpaleniu cykał jak cholera, ale gdy silnik się rozgrzał wszystko ucichło :biggrin: i tak już jestem 4 dni po wyjechaniu z warsztatu i nic nie cyka. Czy zimny, czy ciepły, czy z samego rana po odpaleniu słychać piękny i równy dźwięk GDI :mrgreen: Założyłem kupione w serwisie Mitsubishi popychacze hydrauliczne także zobaczymy jak długo cisza się utrzyma, bo z tego co wyczytałem na forum to zostały zamontowane przeważnie zamienniki i czasami nic z tego nie wychodziło lub "cykacz" wracał np. po 6000 km. Dlatego założyłem oryginały.
skull - 21-09-2009, 13:54

a skolka kolega dał za te popychacze oryginały :) Japaneze ma jakieś z powiększonym otworem do 3mm za 43zł/szt.
Kunek - 22-09-2009, 21:24

skull napisał/a:
a skolka kolega dał za te popychacze oryginały :) Japaneze ma jakieś z powiększonym otworem do 3mm za 43zł/szt.

skolka? nie bardzo rozumiem :P

w każdym razie silnik pracuje tak po remoncie http://www.youtube.com/watch?v=kpbVsuDpMSI w 0:53 minucie słychać jakąś osłonę tłumika :wink:

szkoda ze nie nagrałem jak cykał przed remontem

Kunek - 22-09-2009, 21:39

We Wrocławiu w Mitsubishi powiedzieli mi 3500 zł nie pamiętam dokładnie ale jestem pewien ze było coś około tego, wychodziło jakoś ponad 200 zł za jeden popychacz, jak wróciłem do Irl w tutejszym Mitsubishi kupiłem za 600 euro, w sumie taniej wyszło.
skull - 23-09-2009, 12:48

tak sobie zażartowałem z tym "skolka" z Rosyjskiego :wink: Tak na poważnie to od groma kasiory za oryginały popychacze :shock: Teraz jak już na poważnie zacząłem przymierzać się do wymiany popychaczy,silnik pracuje elegancko :biggrin: Nie wiem czy to za sprawą oleju? Ostatnio zrobiłem taki zabieg,że dolałem tego środka do wyciszenia popychaczy hydraulicznych firmy: liqui moly i strasznie klepał mi nawet rozgrzany nie wyciszał się. Zrobiłem z tym środkiem jakieś 600 km i zero zmian było tylko gorzej.Wkurzyłem się i zmieniłem olej na pierwszy lepszy bo i tak na wszystkich dotychczasowych olejach było tak samo.Los chciał że padło na Shell Helix Plus 10w40 bo był w promocji :wink: Teraz po nocy przejadę dosłownie kilka km i jest cisza pod maską,normalnie rewelacja :) Nie chciałbym zapeszać, ale chyba trafiłem na odpowiedni olej do swojego GDI :)
Hugo - 23-09-2009, 16:20

skull napisał/a:
padło na Shell Helix Plus 10w40
Mam ten szmelc w EA2A. Była orkiestra, ale ceramizer ją uciszył. Następna zmiana tylko Elf Excellium LDX 5W 40. Z doświadczenia najlepsze oleje z jakimi miałem styczność.
skull - 23-09-2009, 19:28

też używałem oleju Elf Excellium LDX 5W40 dobry olej, ale długo zimny silnik cykał zanim wyciszył się. W moim przypadku to chyba stawiam na to, że silnik potrzebował już gęstszego oleju lub wcześniej był użytkowany na 10W40.