Forum ogólne - CB RADIO
Anonymous - 17-11-2008, 12:57
Student napisał/a: | Właśnie chodzi MI o to aby osoby czytające ten wątek wiedziały co należy robić, co powinni robić panowie strojący radia i za co im płacimy, a co jest robione niezgodnie ze sztuką ale oczywiście może prowadzić do celu. który osiągnąłeś. |
O zgodności ze sztuką to można by założyć nowy wątek, bo (na logikę) jest wiele anten o różnych długościach więc ja nie widzę przeciwwskazań do cięcia pod warunkiem że zachowuje się ustalone normy/prawa fizyczne. Są anteny które mają nawet 20cm długości. Fakt jest faktem że im dłuższa antena tym lepszy zasięg (po warunkiem że całość ma długość wcześniej wymienionej wartości fali). A skracając antenę o dugości 145cm nie jest jakimś karygodnym grzechem, pod warunkiem że ma to swój umiar (do 10cm). I wtedy nie robimy żadnej szkody, a wręcz przeciwnie bo chronimy radio przed spaleniem. Cięcie Anteny jest ostateczne, bo jak już doszliśmy do porozumienia przelutowanie cewki jest jedynym najlepszym rozwiązaniem, ale lepiej Ciąć antenę/kabel niż zepsuć cewkę. A po obcięciu z długiej anteny 10cm zasięg się nie pogorszy na tyle znacząco żebyśmy to tak bardzo odczuli, bo jak też wszyscy wiemy to warunki pogodowe mogą zrobić więcej.
Wiadome jest też, że można sam bat zmienić w antenie, pod warunkiem skrucenia/wydłużenia kabla (zależy czy dłuższy bat czy krótszy) poprawiając zasięg. Więc Analogicznie nie ma przeciwwskazań do cięcia/przylutowywania kawałka bata. Lecz jeśli chodzi o przylutowywanie to trzeba to robić na prawdę dobrze coby się nie złamał.....(ja wolę zakupić dłuższy bat (ok10zł).
Poza tym w czasach jak CB przeżywało swój rozkwit (jakieś 7 lat temu) dostępność anten była dramatyczna, i wielu ludzi nadawało na ......drucie.....Co też nie było grzechem.
Ja z CB żyję już ok 9 lat, i sw miarki wtedy robiło się samemu. Wtedy też stroiło się anteny w dowolny sposób, bo nie było jakichś norm. Nie mam pojęcia skąd te różne przekonania się wzięły, bo ważny jest fakt że antena ma małą wartość fali odbitej, która to prowadzi do przegrzania się końcówki w radiu.A w kwestii zasięgu, to kupuje się anteny 200cm i wtedy mamy zasięg jak ta lala, ale to dla mnie też jest paranoją, bo dziś eter jest tak zaśmiecony, że z 200cm anteną to zbierzemy więcej syfu niż rzetelnych wiadomości. Poza tym i tak mamy radia skręcone tak ze wycinamy te słabo dolatujące wiadomości, które często pochodzą z odległych miejsc, często dla nas zupełnie nie ważnych.
Mi nie chodzi o spieranie się co jest cacy a co nie....Bo ważne dla mnie osobiście jest dobre zestrojenie, a nie długość anteny (mniej Squelch skręcam) bo wtedy zbieram mniej syfu z okolicy (czyt. Tramwaje, chińskie skutery, ogary, komary itp.).
Ja nie znalazłem do tej pory na necie żadnych logicznych praw którymi powinno się rządzić strojenie, więc dla mnie każdy z tu opisanych przez nas jest dobry. A dla czego? bo chronię radio przed spaleniem.
Poza tym widzę ze masz doświadczenie, i wiem że wiesz że najbardziej prawidłowym jest przelutowanie cewki, ale wiem ze wiesz że nie jest to rozwiązanie godne podania na tacy, bo ludzie zaczną sobie cewki rozwalać...(z bogiem sprawa jak tylko cewkę a nie radio).
Dla tego zostają dwa rozwiązania, kabel lub sam bat.
Najprościej jest kombinować z batem bo ten jest stosunkowo tani i zepsuty za grosze wymienisz. Inaczej jest z kablem.
Dla tego myślę że nie warto abyśmy się wzajemnie przepychali kto ma rację, bo racja jest po obu stronach. Ty robisz w ten sposób, ja robię w inny. A i tak najgorsi są "Spece" którzy w ogóle biorą pieniążki za co czego w sumie nie robią.
A jak robią? No ja się spotkałem z gościem (poszedłem na łatwiznę i pojechałem stroić) który tylko wsuwał i wysuwał bata, mierząc TYLKO na 20. To był karygodny błąd, bo antena lub kabel był za długi (co wynikło z wykresu), poza tym nikt z tych fachowców nie używa Reflektometru droższego niż 50 zł, który jak każdy w tej kwocie jest tylko orjentacyjny.
A że wielu korzysta z tych tanich urządzeń pojawił się sposób na wykres, bo jest on najbardziej rzeczowy jeśli chodzi o orientację, i zawsze w wykresie górny (na 1 i 40 kanale) swr będzie i tak ok 1.3-1.6 i to będzie dobrze, bo ten na środku pasma będzie zbliżony do 1.1. (wykres nie będzie ani rosnący, ani malejący).
Bierzmy pod uwagę również że i tak każdy z nas ma inne doświadczenia, bo lat temu kilka usłyszał/dowiedział się jak to się robi od kogoś. Ale ten ktoś np sam dochodził do tego bo miał troszkę pojęcia o falach i czytał mądre książki. I na prawdę nie ważne jest to że 50 z kolei spec stroi tak a nie inaczej, bo prawidłowe strojenie (poprzez cewkę) zginęło podczas przekazu przez ten cały wieloletni głuchy telefon.
BTW. Akbiemu zestroił poprzez Cięcie, więc i tak wielki szacun dla kolesia, bo przynajmniej mu zestroił, a nie udawał że stroi.
Anonymous - 17-11-2008, 22:18
Student, akbi, więc są ludzie którzy się ze mną zgadzają.. a już straciłem nadzieje.. wszyscy tną baty,a ja nie tnę i działa i to dobrze działa aktualnie na 20 kanale SWR 1.1 bez cięcia
[ Dodano: 17-11-2008, 22:20 ]
Forest_Taft napisał/a: | a nie długość anteny (mniej Squelch skręcam) bo wtedy zbieram mniej syfu z okolicy (czyt. Tramwaje, chińskie skutery, ogary, komary itp.). | i wyłapujesz dokładnie wszystkie zakłócenia z instalacji elektrycznej samochodu
[ Dodano: 17-11-2008, 22:24 ]
Cytat: | A że wielu korzysta z tych tanich urządzeń pojawił się sposób na wykres, bo jest on najbardziej rzeczowy jeśli chodzi o orientację, i zawsze w wykresie górny (na 1 i 40 kanale) swr będzie i tak ok 1.3-1.6 i to będzie dobrze, bo ten na środku pasma będzie zbliżony do 1.1. (wykres nie będzie ani rosnący, ani malejący). | ale nie musisz sie na siłę zmieścić w tym wykresie byle by na 1 kanale było coś ponad 1.0 a na 40 nic ponad 1.6 i jak najniższy ok 19 więc jak nie będziesz miał wykresu to się nic nie stanie . Tragedia to jest jak masz SWR 2 albo 3
[ Dodano: 17-11-2008, 22:26 ]
Forest_Taft napisał/a: | BTW. Akbiemu zestroił poprzez Cięcie, więc i tak wielki szacun dla kolesia, bo przynajmniej mu zestroił, a nie udawał że stroi. | no i zniszczył nie tanią antene bo nie miał pojęcia co robi ..
[ Dodano: 17-11-2008, 22:35 ]
Forest_Taft napisał/a: |
A masz szczypce do zaprawienia końcówek? | jakie szczypce?? nóż i lutownice to wszystko co potrzebne
Anonymous - 17-11-2008, 22:42
kurczę muszę znaleźć motywację by wystroić mojego midlanaml145 do radyjka intek M-790 plus oczywiście przez schowanie lub wysunięcie z cewki tnijcie tnijcie a potem płaczcie
ale nie wiem czy warto stroić gdyż na autobanie lub na krajowej łapię na skręconym bez grama szumu 15km na odbiór i na nadawanie
Anonymous - 18-11-2008, 08:08
pojar napisał/a: | Forest_Taft napisał/a:
a nie długość anteny (mniej Squelch skręcam) bo wtedy zbieram mniej syfu z okolicy (czyt. Tramwaje, chińskie skutery, ogary, komary itp.).
i wyłapujesz dokładnie wszystkie zakłócenia z instalacji elektrycznej samochodu
|
A skąd wiesz co słyszę?
pojar napisał/a: | Forest_Taft napisał/a:
BTW. Akbiemu zestroił poprzez Cięcie, więc i tak wielki szacun dla kolesia, bo przynajmniej mu zestroił, a nie udawał że stroi.
no i zniszczył nie tanią antene bo nie miał pojęcia co robi .. |
Jak już napisałem wyżej pokaż mi jakieś prawa którymi ma się rządzić strojenie......Więcej już nie będę na ten temat pisał, bo jak już napisałem ja wiem jak to się robi i znam wszystkie 3 sposoby (i żaden nie jest zły)
Dla czego uważasz że zepsuł? Jakieś konkrety? bo ja już wam ich na podawałem w poprzednim poście.
Deo napisał/a: | tnijcie tnijcie a potem płaczcie |
A dla czego uważasz że zaraz trzeba płakać? Na jakiej podstawie? Konkrety.....
Z mojej strony koniec OT na ten temat. Pozdrawiam. i róbcie co chcecie. Alewiem jedno, wszyscy są mądrzy do krytykowania jednego, który przynajmniej podał jeden ze sposobów bo jak do tej pory to byłem jedyny który to zrobił.....potem...."uderz w stół...."
Jak zobaczę jakieś prawa fizyczne, matematyczne, lub cytat z info z lat 80-90 to przestanę myśleć jak myślę.....na razie ani ja nie płaczę, ani nikt komu stroiłem, a nie uważam że to zły sposób, bo jak narazie nikt mi tu konkretów nie podał..... I nie w stylu ja to słyszałem od fachowca....n.....że to tak.....Nie....Konkrety. Bo każdy sposób strojenia jest dobry jak już pisałem wcześniej.
Student - 18-11-2008, 08:27
Ja powiem tylko tyle:
Moja antena na 2m i nie zamierzam jej ciąć do strojenia bo się stroi poprzez wysuwanie / wsuwanie.
Nawet jak miałem problemy z odkręceniem śrub do strojenia to zrobiłem to za pomocą kabla (a wymagało to 2godz. wymiany na dłuższy i rozebrania tapicerki w Cari bo kabel miałem pod dywanami i tapicerką).
I w takim przypadku żaden serwis nie będzie się w to bawił za 30-50zł.
Wydaj mi się że nie można przekonywać FORESTA chłopak znalazł sposób jak zestroić dobrze swoją antenę i jest z niego zadowolony.
Ja poproszę tylko o zdjęcie cewki z magnesem/uchwytem (pewnie było w poprzednich wątkach jaka to antena) bo nie widziałem anteny która nie ma strojenia przy cewce.
Anonymous - 18-11-2008, 09:16
Student napisał/a: | Ja poproszę tylko o zdjęcie cewki z magnesem/uchwytem (pewnie było w poprzednich wątkach jaka to antena) bo nie widziałem anteny która nie ma strojenia przy cewce. |
Oczywiście że ma, ale to było za mało.
gregorbu napisał/a: | pojar napisał/a:
Forest_Taft napisał/a:
a to że Ty nie stroisz....hmmm......fart?
ale ja stroje antenę tylko nie TNĄC jej tylko wysuwając lub wsuwając bat w cewkę tak jak się to powinno robić PZDR
Niestety nie zawsze jest to możliwe. W moim przypadku antena została skrócona o ładnych parę cm, bo zakres regulacji się wyczerpał. |
Co napisał też kolega....
Więc nie do końca to wystarcza, a reguł nie ma jak to robić.....każdy ma swoje teorie i jak już wcześniej pisałem żadna nie jest zła.
Anonymous - 18-11-2008, 09:20
Student napisał/a: |
Ja poproszę tylko o zdjęcie cewki z magnesem/uchwytem (pewnie było w poprzednich wątkach jaka to antena) bo nie widziałem anteny która nie ma strojenia przy cewce. |
to pewnie jest skierowane do mnie
jeśli napisałem coś źle to z góry przepraszam w sumie to teraz z dołu
dla mnie po prostu cała ta grucha to cewka więc napisałem ogólnie ale oczywiście chodziło mi o regulacje /wsuwanie/wysuwanie/ tam gdzie się antenkę przykręca przy cewce
1grzecho - 18-11-2008, 09:47
chodzi mi pogłowie to oto radyjko
http://www.allegro.pl/ite...tyk_gratis.html
warto to kupić???
Do unidena dorzuciłbym tę oto antenkę
http://www.allegro.pl/ite...p_warszawa.html
dobrze to będzie chodzić???
Anonymous - 18-11-2008, 14:19
będzie dobrze wg mnie dobry sprzęt
Anonymous - 18-11-2008, 14:53
Uniden jest dość dobrą firmą i od paru dobrych lat na rynku, Więc powinieneś być zadowolony.
Student - 18-11-2008, 15:03
Radio jest OK., zresztą większość Unidenów jest ok.
co da anteny to może zamiast Sirio zaproponował bym takiego Presidenta:
http://www.cb-sklep.pl/go/_info/?id=142
co prawda cena trochę wyższa ale może znajdziesz jakąś używkę (tylko nie ściąganą z dachu ).
No i pozostaje jeszcze kwestia :magnes/uchwyt.
Choć tak naprawdę jak zamierzasz kupić coś na magnes to szukał bym anten do 1m ze względów praktycznych np:
http://www.cb-sklep.pl/go/_info/?id=135
lub
http://www.cb-sklep.pl/go/_info/?id=136
Anonymous - 18-11-2008, 15:49
1grzecho, Chyba że interesuje Cię Midland ML145 lekko używany nie cięty za ok 110 plm??
Anonymous - 18-11-2008, 20:50
dlaczego proponujesz/polecasz Presidenta? Anteny Sirio też są bardzo dobre a na dodatek tańsze w nabyciu
Cytat: | Choć tak naprawdę jak zamierzasz kupić coś na magnes to szukał bym anten do 1m ze względów praktycznych |
zgadzam się Łatwiej schować do bagażnika, spokojnie można wjechać do podziemnych parkingów, a do jazdy głównie po mieście w zupełności starcza metrowa antenka - choć i na trasie spisuje się znakomicie np. Sirio AS-100
Pozdrawiam!
Student - 19-11-2008, 08:17
Damian w swojej historii CB przerzuciłem wiele antenek począwszy od: Midland, President, Sirio, Lemm, Sirtel i jeszcze jakieś mniej znane. Presidenta polecam tylko dla tego że jeżeli jest niewielka różnica cenowa to można się pokusić o trochę lepszą antenę np.6/8 fali. Ale nigdy nie powiem że President to najlepsze anteny.
Najmilej wspominam Sirtela, niestety modelu nie pamiętam ale była cała czarna ze stroikiem n bacie i maiła ekstrawagancki wygląd, ok. 1,15m dł. fajnie się z niej śmigało.
Obecnie jak to niektórzy mówią mam maszt 2m ale zakładam go tylko jak jadę w trasę, jest strasznie niepraktyczny na miasto i się nie mieści do bagażnika, trzeba giąć.
Ale i łączności z niego są najlepsze dlatego jak ktoś pisze że lata na 15km. to na moich ustach jest ironiczny uśmiech.
Zresztą z tymi 15km to chyba jakiś standard rozpowszechniany przez sprzedawców w sklepach CB, bo kolega też powtarza "..po co ci więcej dobrze jak na 15 dolecisz".
krzychu - 19-11-2008, 09:58
Co prawda ja ostatnio słuchałęm jedną stację bazową oddaloną o jakieś 30km. Ale też jestem zdania że wysyłanie na odległość przekraczającą 10-15km to albo ktoś stanie na 2 szczytach gór i obaj sobie przekręcą SQ na min to może coś usłyszą ale to nie ma nic wspólnego z warunkami w jakich się eksploatuje na codzien.
Krzychu
|
|
|