Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant
robertdg - 19-08-2010, 18:13
szpala85 napisał/a: | a teraz pytanie za 100 punktów ... czy czujnik abs-u od gala EAx bedzie pasował do Gala E5x | Rezystancja czujnika od Gala EA to okolice 1 - 1.5 k Ohm
Wtyczki i inspekcja
Wtyczka spinana jest pod nadkolem, długosc kabla powinna byc ta sama, gdyz jest identyczny sposob prowadzenia kabla, kwestia tylko spinania wtyczki.
szpala85 - 19-08-2010, 21:04
robertdg, a masz może zdjęcie jak wygląda taki czujnik w Galu EAx ..... kurde teraz patrze na alledrogo i jest innej konstrukcji ...... ...
mam sprzedawcę na alledrogo który ma takie czujniki ... tylko że są one zamontowane w Galu ... więc jakaś próba ich wyjęcia może spowodować ich uszkodzenie ..... chyba kupie całą zwrotnicę z czujnikiem i sam będę kombinował jak wyjąć taki czujnik
szpala85 - 19-08-2010, 21:05
ps. w Galu E5x z tego co wyczytałem rezystancja jest w granicach 1000-1200 ohm ... więc tak czy siak nie będzie pasowało
Wszyc - 20-08-2010, 00:37
szpala85 napisał/a: | mam sprzedawcę na alledrogo który ma takie czujniki ... tylko że są one zamontowane w Galu ... więc jakaś próba ich wyjęcia może spowodować ich uszkodzenie |
Kolega co rozbiera tylko galanty E5xA? wszyscy go znają pół mojego samochodu jest z tych galantów poskładane hehe
szpala85 - 23-08-2010, 23:57
dzisiaj miałem natchnienie i zabrałem się za zegary .... znaczy się wskazówki .... przed chwilką skończyłem robić wskazówkę od obrotomierza ... efekt jest zarąbisty ( jednak diody bezpośrednio w wskazówce to jest TO ! ) .. jutro dam fotki
Wszyc - 24-08-2010, 00:40
A mi instrukcje co jak i gdzie na pw proszę
szpala85 - 24-08-2010, 09:52
Wszyc, zdjęcia zaraz wrzucę ... tylko musiałem kupić drugie budziki do Gala .. niestety ... za dużo "supergluta " dałem na wskazówkę i dzisiaj rano doznałem szoku w postaci białej otoczki wokół wskazówki .... ale nie ma paniki ... już kupiłem za 35 zł takie same .. więc posłużą mi jako dawca tarczek ......
jak słusznie zauważyliście biała dioda świeci sie cały czas ,a czerwona się załącza podczas wciśnięcia guzika O/D OFF ... tylko że biała świeci mocniej niz czerwona i nie ma takiego efektu jak bym chciał .... juz myślę nad zamontowaniem jakiegoś mini przekaźnika aby rozłączał białą diodę podczas załączenia czerwonej .. Będzie dobrze
Fotki z nocnych prac :
Wszyc - 24-08-2010, 10:01
No z tym czerwonym to lipa popracuj nad tym a będzie miodzio
szpala85 - 24-08-2010, 21:45
Wszyc, już dopracowałem ... załatwiłem sobie mini przekaźnik na 12 v i działa tak jak powinno .... ale na razie poczekam na budziki kupione na alledrogo ....... bo takie wyjmowanie i zakładanie to bez sensu ......
z napraw :
klima została wkońcu napełniona - koszt 100 zł po mocnych rabatach
szpala85 - 15-09-2010, 20:50
zwrotnica z czujnikiem wymieniona .... przed chwilką testowałem gala na mokrej trawie i wkońcu .... ... ABS i TCL działają
przy okazji mechanik powiedział mi że łacznik stabilizatora jest na wykończeniu ... więc zaraz zamawiam i wymieniam ....
i biorę się za dokończenie tych wskazówek bo ostatnimi czasy miałem dużo pracy i nie było czasu
a i najważniejsze ... zakupiłem przedni znaczek na nosek do mojego Gala ... dzięki sekiwc
szpala85 - 16-09-2010, 19:35
słuchajcie ... jeżeli chodzi o tego TCL a i ABS a ... sam już nie wiem
wczoraj działało ... dzisiaj odpalam gala i znowu nie działa ... pojechałem do miasta wkurzony ... po pół godzinie wracam do gala odpalam i widzę że mruga tylko TCL OFF po przejechaniu jakiś 500 m lampka zgasła i wszystko działa ( testowane na mokrej trawie ) .... o co tu chodzi ..... to sie uczy czy nowego czujnika czy dalej jakiś błąd jest
areksz121 - 16-09-2010, 23:19
szpala85, mi też brakuje 3 diamencików na przód Jakie kupić?
szpala85 - 17-09-2010, 18:48
areksz121, znaczek praktycznie nie do dostania na alledrogo .... ja kupiłem od kolegi sekiwc .....
szpala85 - 25-09-2010, 17:36
upgrade :
- łącznik stabilizatora strona pasażer przód wymieniony ( klucz 17+14 ...nie dało rady .... dopiero flex pomógł )
z awarii :
- komp pokładowy się zawiesił .... wyjęcie procka i ponowne włożenie pomogło
- ABS i TCL OFF dalej sie zaświeca ale tylko jak Gal stoi długo nie odpalany ( np. cała noc)
po przejechaniu 20 metrów i ponownym odpaleniu lampki gasną
z ciekawostek :
- jak w baku jest bardzo mało paliwa ( poniżej rezerwy ) to gal ma zacięcie rajdowego samochodu .... gorzej jest na CPN-nie jak odkręcam kurek to az słychać zasysane powietrze do baku .... czyli nasuwa się wniosek że pompa paliwa w galu jest bardzo bardzo sprawna hmmm ciekawe czy by zrobiła próżnię
jak na razie zero jakiś poważniejszych awarii Gal spisuję się wzorowo
szpala85 - 01-11-2010, 09:58
upgrade :
awarie :
- Galantowi dalej doskwiera problem ABS+TCL
- Jak by tego było mało to zaczął się zawieszać komp pokładowy
- I na deser przednie banany podczas niskich temperatur dają znak życia .... albo inaczej .... znak wykończenia
z napraw :
- wymieniłem wkońcu czujnik stukowy .... i wcale nie znajdował sie on z boku silnika na bloku .. jak co niektórzy pisali .... uwaga czujnik stukowy w silniku 6A12 znajduje się pod kolektorem ssącym na samym środku silnika od góry ( pomiędzy cylindrami i rozrządami ) ....i tak trzeba wszystko rozebrać .....
z inwestycji :
- zakupiłem kondensator do wzmaka ( taki bajerancki z LCD )
- zakupiłem jak na razie dwie zimówki na przód MATADOR MP58
195/65/15 91T
- zrobiłem przegląd
|
|
|