To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

robertdg - 19-08-2010, 18:13

szpala85 napisał/a:
a teraz pytanie za 100 punktów ... czy czujnik abs-u od gala EAx bedzie pasował do Gala E5x
Rezystancja czujnika od Gala EA to okolice 1 - 1.5 k Ohm
Wtyczki i inspekcja

Wtyczka spinana jest pod nadkolem, długosc kabla powinna byc ta sama, gdyz jest identyczny sposob prowadzenia kabla, kwestia tylko spinania wtyczki.

szpala85 - 19-08-2010, 21:04

robertdg, a masz może zdjęcie jak wygląda taki czujnik w Galu EAx :roll: ..... kurde teraz patrze na alledrogo i jest innej konstrukcji :evil: ...... ...

mam sprzedawcę na alledrogo który ma takie czujniki ... tylko że są one zamontowane w Galu ... więc jakaś próba ich wyjęcia może spowodować ich uszkodzenie :| ..... chyba kupie całą zwrotnicę z czujnikiem i sam będę kombinował jak wyjąć taki czujnik :roll:

szpala85 - 19-08-2010, 21:05

ps. w Galu E5x z tego co wyczytałem rezystancja jest w granicach 1000-1200 ohm :roll: ... więc tak czy siak nie będzie pasowało :|
Wszyc - 20-08-2010, 00:37

szpala85 napisał/a:
mam sprzedawcę na alledrogo który ma takie czujniki ... tylko że są one zamontowane w Galu ... więc jakaś próba ich wyjęcia może spowodować ich uszkodzenie :|

Kolega co rozbiera tylko galanty E5xA? :D :D :D wszyscy go znają pół mojego samochodu jest z tych galantów poskładane hehe :D :D :D

szpala85 - 23-08-2010, 23:57

dzisiaj miałem natchnienie i zabrałem się za zegary .... znaczy się wskazówki .... przed chwilką skończyłem robić wskazówkę od obrotomierza :twisted: ... efekt jest zarąbisty ( jednak diody bezpośrednio w wskazówce to jest TO ! ) .. jutro dam fotki :mrgreen:
Wszyc - 24-08-2010, 00:40

A mi instrukcje co jak i gdzie na pw proszę :D :D
szpala85 - 24-08-2010, 09:52

Wszyc, zdjęcia zaraz wrzucę :mrgreen: ... tylko musiałem kupić drugie budziki do Gala .. niestety :| ... za dużo "supergluta " dałem na wskazówkę i dzisiaj rano doznałem szoku w postaci białej otoczki wokół wskazówki :lol: .... ale nie ma paniki ... już kupiłem za 35 zł takie same .. więc posłużą mi jako dawca tarczek :mrgreen: ......

jak słusznie zauważyliście biała dioda świeci sie cały czas ,a czerwona się załącza podczas wciśnięcia guzika O/D OFF ... tylko że biała świeci mocniej niz czerwona i nie ma takiego efektu jak bym chciał .... juz myślę nad zamontowaniem jakiegoś mini przekaźnika aby rozłączał białą diodę podczas załączenia czerwonej :mrgreen: .. Będzie dobrze :mrgreen:

Fotki z nocnych prac :

Wszyc - 24-08-2010, 10:01

No z tym czerwonym to lipa popracuj nad tym a będzie miodzio :P
szpala85 - 24-08-2010, 21:45

Wszyc, już dopracowałem :mrgreen: ... załatwiłem sobie mini przekaźnik na 12 v i działa tak jak powinno :mrgreen: .... ale na razie poczekam na budziki kupione na alledrogo ....... bo takie wyjmowanie i zakładanie to bez sensu :mrgreen: ......

z napraw :
klima została wkońcu napełniona :mrgreen: - koszt 100 zł po mocnych rabatach :mrgreen:

szpala85 - 15-09-2010, 20:50

zwrotnica z czujnikiem wymieniona :mrgreen: .... przed chwilką testowałem gala na mokrej trawie i wkońcu .... :mrgreen: ... ABS i TCL działają :mrgreen:

przy okazji mechanik powiedział mi że łacznik stabilizatora jest na wykończeniu ... więc zaraz zamawiam i wymieniam ....

i biorę się za dokończenie tych wskazówek bo ostatnimi czasy miałem dużo pracy i nie było czasu :|

a i najważniejsze :twisted: ... zakupiłem przedni znaczek na nosek do mojego Gala ... dzięki sekiwc :twisted:

szpala85 - 16-09-2010, 19:35

słuchajcie ... jeżeli chodzi o tego TCL a i ABS a :roll: ... sam już nie wiem :roll:
wczoraj działało ... dzisiaj odpalam gala i znowu nie działa ... pojechałem do miasta wkurzony ... po pół godzinie wracam do gala odpalam i widzę że mruga tylko TCL OFF po przejechaniu jakiś 500 m lampka zgasła i wszystko działa ( testowane na mokrej trawie ) :roll: .... o co tu chodzi :roll: ..... to sie uczy czy nowego czujnika czy dalej jakiś błąd jest :|

areksz121 - 16-09-2010, 23:19

szpala85, mi też brakuje 3 diamencików na przód :) Jakie kupić?
szpala85 - 17-09-2010, 18:48

areksz121, znaczek praktycznie nie do dostania na alledrogo .... ja kupiłem od kolegi sekiwc .....

szpala85 - 25-09-2010, 17:36

upgrade :
- łącznik stabilizatora strona pasażer przód wymieniony ( klucz 17+14 ...nie dało rady .... dopiero flex pomógł )

z awarii :
- komp pokładowy się zawiesił :lol: .... wyjęcie procka i ponowne włożenie pomogło
- ABS i TCL OFF dalej sie zaświeca ale tylko jak Gal stoi długo nie odpalany ( np. cała noc)
po przejechaniu 20 metrów i ponownym odpaleniu lampki gasną

z ciekawostek :
- jak w baku jest bardzo mało paliwa ( poniżej rezerwy ) to gal ma zacięcie rajdowego samochodu .... gorzej jest na CPN-nie jak odkręcam kurek to az słychać zasysane powietrze do baku .... czyli nasuwa się wniosek że pompa paliwa w galu jest bardzo bardzo sprawna :lol: hmmm ciekawe czy by zrobiła próżnię :twisted:

jak na razie zero jakiś poważniejszych awarii Gal spisuję się wzorowo

szpala85 - 01-11-2010, 09:58

upgrade :

awarie :

- Galantowi dalej doskwiera problem ABS+TCL :lol:
- Jak by tego było mało to zaczął się zawieszać komp pokładowy :lol:
- I na deser przednie banany podczas niskich temperatur dają znak życia .... albo inaczej .... znak wykończenia :lol:

z napraw :

- wymieniłem wkońcu czujnik stukowy .... i wcale nie znajdował sie on z boku silnika na bloku :lol: .. jak co niektórzy pisali .... uwaga czujnik stukowy w silniku 6A12 znajduje się pod kolektorem ssącym na samym środku silnika od góry ( pomiędzy cylindrami i rozrządami ) ....i tak trzeba wszystko rozebrać ..... :lol:

z inwestycji :

- zakupiłem kondensator do wzmaka ( taki bajerancki z LCD :lol: )
- zakupiłem jak na razie dwie zimówki na przód MATADOR MP58
195/65/15 91T

- zrobiłem przegląd :wink: