[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Maciek - 31-08-2009, 08:26
No ale 1 szt na stanie Należy chyba (aby mieć gwar.) kupować parami. Wymieniać też oczywiście.
Tarlez - 05-09-2009, 16:12
Witam.
Mam w swoim galu zawieszenie typu nivo i mechanik mówi, że nadchodzi czas na wymianę tylnych amorków.
Czytałem, że zamiast nivo można dać zwykłe amorki, tyle tylko że wraz z nimi trzeba zmienić sprężyny.
Może mi ktoś powiedzieć jak będzie się zachowywało auto po zmianie z nivo na zwykłe(komfort, przyczepność, bezpieczeństwo)?
Dzięki z góry
Owczar - 05-09-2009, 21:11
Tarlez, zapytaj Marcino, on zrobił taką przeróbkę
Anonymous - 08-09-2009, 19:28
Tarlez napisał/a: | Witam.
Mam w swoim galu zawieszenie typu nivo i mechanik mówi, że nadchodzi czas na wymianę tylnych amorków.
Czytałem, że zamiast nivo można dać zwykłe amorki, tyle tylko że wraz z nimi trzeba zmienić sprężyny.
Może mi ktoś powiedzieć jak będzie się zachowywało auto po zmianie z nivo na zwykłe(komfort, przyczepność, bezpieczeństwo)?
Dzięki z góry |
witam,
wymienilem z nivo na zwykle gazowki KYB, do tego trzeba dokupic sprezyny, niestety sa tylko obnizane o 30mm i najczesciej sprzedawane po 4(komplet), musisz dokupic do tego nowe oslony na amora z odbojami, pasuja z sedana no i poduszki pod amora. nizsze sprezyny utwardzaja troche auto ale ja moge zaliczyc to na plus bo auto przestalo sie kolysac jak statek, a na komforcie nic nie starcilo. jezdze po wrocku wiec mam na czym testowac zawieche. koszt w IC ze znizka klubowa to jakies 1400zl za wszystko, plus okolo godziny na kazdego amora, wymieniajac pod garazem. obowiazkowo ze sciagaczami i to malymi. mocno ulatwiaja zycie przy montazu. juz opisywalem ta cala wymiane wlacznie z cenami i nr czesci. polecam poszukac w tym watku str 12.
Marcino - 08-09-2009, 22:21
Ja po zmianie nie zauwazyłem zebym stracił na komforcie lub trakcji. Prawie 50kkm przejechanych i wszytko ok. Tylko ze moja operacja kosztowała 2 amorki Sachs u Japaneze + 200zł za dorobinie sprezyn. Mam podobno mocniejsze ze względu na butle którą woze w bagażniku..:) POwiem wam ze ostanio na budowe wozilem cement, klej itp i wszystko okej.
Pozdrawiam
Tarlez - 11-09-2009, 12:55
Wszystkie części da się załatwić oprócz sprężn:(.
Gdzie mogę je kupić lub dorobić we Wrocławiu lub okolicach??
Kell - 20-09-2009, 22:37
Witam wszystkich Mitsumaniaków
Nadszedł czas, kiedy i w moim miśku padł prawy niwo. Wyciekł z niego olej także nawet nie ma co zbierać... (zresztą chyba nivo naprawiać się nie da - czy może się mylę?) Zakup nowych nie bardzo mi się uśmiecha (koszty....) więc pytanie do Was Nie ma czasem nikt na zbyciu jednego nivo ? U mnie są SACHS-y 333 474 . Czekam z nadzieją na jakieś info. W przeciwnym wypadku - wymiana amorków ze sprężynkami się szykuje
Jonny156 - 26-09-2009, 20:25
Witam
Od 3 dni jestem posiadaczem Gala 97' 2.0 GLS kombi (kilka latek marzyłem o tym miśku) , autko ma padnięty tylny amortyzator (rozlał się). Przestudiowałem wszystkie 20 stron tego tematu i mam mętlik w głowie.
Nr VIN to JMBLNEA2WVZ004391 (nie mam pojęcia czy są samopoziomujące)
Jaki amorek będzie pasował? Oczywiście najlepiej wymienić dwa.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Galów.
Mam również tłumik do wymiany, po rozpoznaniu tematu dowiedziałem się że o dziwo nikt nie produkuje tłumików do tego auta - szok!
Kell - 26-09-2009, 21:07
Najłatwiej chyba dowiedzieć się tego odczytując model amortyzatora (łatwiej z tego nierozlanego). Jeśli to SACHS 333 474, to jest to na pewno amortyzator do zawieszenia samopoziomującego (możliwe, że jeszcze jakieś modele są do tego typu zawieszenia, ale tego niestety nie wiem). Można to też poznać po wielkości amortyzatora. Rozmiary Nivo i sprężyny pod nie są w przybliżeniu takie jak te:
Marti napisał/a: |
- liczba zwoi - 6
- średnica zwoja - 10mm
- śr. całości (amorka) - 62mm
- tłoczysko - 21mm
- dł. amorka bez tłoczyska 400mm
tak sobie pomierzyłem. Nivomaty mają to do siebie że:
1. są grube i ciężkie
2. maja grube tłoczysko
3. nie potrzebują duzych sprężyn bo same utrzymują samochód na pewnej wysokości
4. są nie do naprawienia
5. są drogi i praktycznie niedostępne
|
Do takiego zawieszenia obecnie pasują chyba tylko SACHS-y 444 219 (w IC jedyne 1600 PLN za sztukę - niewielkim ratunkiem w tym przypadku jest klubowa zniżka.) albo sprawne używki z jakiegoś rozbitego miśka (ciężko je dostać).
Juiceman - 29-09-2009, 14:33
Jonny156 tak masz NIVOMATY
Greggg - 01-10-2009, 11:06 Temat postu: Pytanie odnośnie prześwitu Z pewnością ktoś z Was wie i mam nadzieję podzieli się informacją, jaki prześwit ma Galant w normalnej wersji, a o ile niższy jest w wersji SE/Avance. Ostatnio korzystałem z obniżonej Hondy Civic i obecnie mam alergię na obniżone (tudzież "usportowione") zawieszenie
tosztotomasz - 02-10-2009, 08:42
SE/Avance mają zamontowane sprężyny Eibacha i jeśli jest to ten sam model co w sprzedaży detalicznej, to ok 30-35 mm. Dla ciekawości można wspomnieć o wersji Silver25+, która jest w zasadzie "Awansem" ale na standardowych sprężynach.
Marti - 03-10-2009, 12:17
Kell napisał/a: | Witam wszystkich Mitsumaniaków
Nadszedł czas, kiedy i w moim miśku padł prawy niwo. Wyciekł z niego olej także nawet nie ma co zbierać... (zresztą chyba nivo naprawiać się nie da - czy może się mylę?) Zakup nowych nie bardzo mi się uśmiecha (koszty....) więc pytanie do Was Nie ma czasem nikt na zbyciu jednego nivo ? U mnie są SACHS-y 333 474 . Czekam z nadzieją na jakieś info. W przeciwnym wypadku - wymiana amorków ze sprężynkami się szykuje |
po
1. Nivo się nie naprawia
2. Żeby coś kupić od kogoś z forum załóż temat w TYM dziale lub pw.
3. Chcesz wymienić komplet na standardowy to dzwoń do Japaneze - koszt w zależności od kursu euro oscyluje na poziomie 800zł.
Pozdro
pipi_ja - 03-10-2009, 23:48
Podpowiedzcie proszę czym zewnętrznie różni się nivo od zwykłego amortyzatora? Każdy kombi miał nivo czy były jakies wersje ze standardowymi amorkami?
Pytam bo troche mi dupka lata i przymierzam sie do wymiany.
Koyocik - 04-10-2009, 07:01
pipi_ja, naprawdę wszystko to, o co pytasz jest opisane w tym wątku
Nivo są grubaśne.
Zdarzają się kombiki bez Nivo, ale bardzo, bardzo rzadko.
|
|
|