[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Akumulator w Galancie EAxx
Owczar - 24-01-2013, 09:33
JayChyl, ni szukaj przyczyny w akumulatorze. Naładował się prawidłowo.
Zmierz ładowanie na rozgrzanym aucie, gdy obroty są w okolicach 650rpm. Włącz WSZYSTKIE odbiorniki prądu. Klimatyzacja, dmuchawa na maks, ogrzewani szyby, długie światła i wtedy zmierz ładowanie. Na zimnym silniku ładowanie jest wyższe.
Potem włącz ogrzewanie szyby, światła mijania i dmuchawę na 3/4. Wrzuć D i zmierz ładowanie. To są obecne warunki pracy i założę się że w tych warunkach ładowanie będzie za niskie.
krzychu - 24-01-2013, 09:39
JayChyl - z tego co wiem pomiar po ładowaniu na akumulatorze powinno się zrobić po około 6h nie ładowania. Napięcie powinno być w okolicach 12,6V (lub ewentualnie trochę więcej). Napięcie 12-12,5V oznacza niedoładowany akumulator... Testowanie akumulatora, który teraz ma około 13V chyba nie ma sensu bo on z czasem chyba będzie dążył do 12,6V.
W 6 dzień akumulator mógł Ci zamarznąć ze względu na niski stan naładowania.
Albo coś w samochodzie Ci rozładowuje akumulator (sprawdź pobór prądu spoczynkowy samochodu) albo masz słabe ładowanie. Akumulator jest dobry raczej.
Z tego co kiedyś mierzyłem to po zrobieniu 3km akumulator miał mniej prądu następnego dnia niż przed tymi 3km. Więc wnioskuję z tego, że 3km to za mało, żeby doładować akumulator. Więc jak robisz trasy 3-5km to raczej trzeba będzie go doładować zewnętrznie co jakiś czas. Wystarczy rano przed odpaleniem sprawdzić miernikiem napięcie jak jest np. 12,3V lub mniej to do ładowania.
JayChyl - 24-01-2013, 11:03
krzychu napisał/a: | JayChyl - z tego co wiem pomiar po ładowaniu na akumulatorze powinno się zrobić po około 6h nie ładowania. Napięcie powinno być w okolicach 12,6V (lub ewentualnie trochę więcej). Napięcie 12-12,5V oznacza niedoładowany akumulator... Testowanie akumulatora, który teraz ma około 13V chyba nie ma sensu bo on z czasem chyba będzie dążył do 12,6V.
W 6 dzień akumulator mógł Ci zamarznąć ze względu na niski stan naładowania.
Albo coś w samochodzie Ci rozładowuje akumulator (sprawdź pobór prądu spoczynkowy samochodu) albo masz słabe ładowanie. Akumulator jest dobry raczej.
Z tego co kiedyś mierzyłem to po zrobieniu 3km akumulator miał mniej prądu następnego dnia niż przed tymi 3km. Więc wnioskuję z tego, że 3km to za mało, żeby doładować akumulator. Więc jak robisz trasy 3-5km to raczej trzeba będzie go doładować zewnętrznie co jakiś czas. Wystarczy rano przed odpaleniem sprawdzić miernikiem napięcie jak jest np. 12,3V lub mniej to do ładowania. |
Minęło już 18 godzin od zakończenia ładowania - napięcie utrzymuje się cały czas na aku 13,05V, właśnie zmierzyłem ponownie. Napięcie teraz w ogóle się nie zmienia - zrobiłem chyba z 7 pomiarów w ciągu tych 18 godzin. Cały czas 13,05V.
Sprawdzę zatem jeszcze metodą Owczara oraz dodatkowo jaki jest prąd w stanie spoczynku, amperomierzem i podam wyniki po sprawdzeniu. Mam nadzieję że porządne czyszczenie klem pomoże, bo były mocno zaśniedziałe.
krzychu - 24-01-2013, 11:07
JayChyl - no to akumulator na 99% sprawny.
JayChyl - 24-01-2013, 11:14
A to jakie napięcie ładowania jest w normie w przypadku pomiaru na FULL OBCIĄŻENIU? na rozgrzanym silniku.
swinks_UK - 24-01-2013, 11:25
Jak masz zamontowany UKP i małe przebiegi co drugi dzień, to niestety, zimą żaden aku tego nie wytrzyma
radek79 - 24-01-2013, 11:26
JayChyl napisał/a: | A to jakie napięcie ładowania jest w normie w przypadku pomiaru na FULL OBCIĄŻENIU? na rozgrzanym silniku |
13.9v-14.4v
JayChyl - 24-01-2013, 12:57
Dobra nawet nie musiałem sprawdzać ładowania, sprawdzę później. Wszystko wskazywało na problem z poborem prądu.
Wszystkie odbiorniki wyłączone jakie możliwe, nawet drzwi zamknięte, zero kontrolek. Stan spoczynku, jakby samochód stał spokojnie. Podłączyłem amperomierz szeregowo - czerwony koniec pod minus akumulatora, czarny pod klemę minusową. Pomiar wskazuje 0,95A czyli o 10x za dużo niż być powinno . Co to może być? Zwarcie? Alternator? Zwarcie na radiu? Gdzie powinienem szukać? Może w Galancie tyle pokazuje bo coś ma tak działać?
Z przeliczenia wynika, że przy akumulatorze 60Ah wystarczy nawet z 50h postoju bez odpalania (czyli 2 dni) i przy takim prądzie może się rozładować prawie całkowicie aku...
krzychu - 24-01-2013, 13:24
Odpinasz i mierzysz... Zaczynasz od tego co łatwo wypiąć. W sumie można też próbować wypinać bezpieczniki... i mierzyć albo zwierać obwód bezpiecznika miernikiem....
Z tego co kiedyś ktoś pisał, może być też tak, że elektronika z początku ma taki pobór potem się uspokaja. Ile czekałeś po zwarciu klemy z miernikiem?
Owczar - 24-01-2013, 13:34
Ile odczekałeś od wyłączenia zapłonu?
JayChyl - 24-01-2013, 13:56
Hmm nawet nie podłączałem akumulatora z początku. Czyli zapłon nie był włączany przez jakieś 3 dni. Po prostu od razu zacząłem pomiar. Pokazywało 0,95A i zrobiłem kilka pomiarów. Po otwarciu drzwi zapala się kontrolka, wtedy prąd wzrósł do ok 1,2A.
Minęło jakieś 5 minut, znów pomiar i dalej. Klema musi być odłączona, inaczej nie sprawdzę poboru prądu.
Owczar - 24-01-2013, 14:10
Pytam, bo gdy ja robiłem pomiar to odłączyłem klemę i podłączyłem ją przez multimetr.
Dokonałem pomiaru, potem włączyłem zapłon, kolejny pomiar, wyłączyłem i znowu pomiar. Jednak dopiero po pewnym czasie wyłączane są inne odbiorniki i wtedy powinno się mierzyć. Ale wygląda na to, że u Ciebie coś zżera ponad program.
Na początek wyjmij bezpiecznik od radia. Masz wzmacniacz audio?
JayChyl - 24-01-2013, 15:31
Problem rozwiązany.
Otworzyłem klapę bagażnika, patrzę, a tam po podłączeniu miernika świeci się światło.... żaróweczka kochana. Pomachałem, pościskałem przewody, trochę śrubokrętem przytrzymałem i po zamknięciu klapy pokazuje się 0,05A, czyli prawidłowo. Jest gdzieś zwarcie na przewodach od tej żarówki w bagażniku lub na jakimś module. Bo pomimo tego, że kontrolka otwartej klapy/drzwi nie świeciła się, to światło w bagazniku i tak się z początku świeciło. Zatem, póki co doraźnie odłączyłem wtyczkę od tej żarówy, żeby mi nie zrobiła takiego motłoku. Teraz trzeba poszukać gdzie może być te zwarcie.
Doraźnie sprawdziłem też napięcie ładowania przy rozgrzanym silniku (obroty ok 625rpm), włączona klima, nawiew na full, światła długie, podgrzewanie szyb.
Przejechane ok 8km (pomiar) - 13,76V ładowanie przy takim obciążeniu. Z tego co wiem jeżeli aku będzie mocniej naładowany, to te napięcie ładowania będzie wyższe.
Do tego teraz znów trzeba uczyć wolnych obrotów jak ja to kocham.
WreX - 24-01-2013, 15:37
Owczar, jeszcze tak w ramach OT, to każdy UKP ciągnie tyle, że rozładowuje akumulator? Nie idzie tego jakoś zminimalizować do np 0,1-0,2 na zgaszonym ?
Owczar - 24-01-2013, 15:40
Nie jest tak źle z UKP. Ale obnaża problem ze starym aku, ale jak się mało jeździ. W nowszej wersji można odłączyć zasilanie stałe i przełączyć do zasilania po stacyjce. Tracisz wtedy ustawienia godziny.
|
|
|