[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
milo - 27-08-2013, 19:26
Możliwe że zapadka nie trzyma to jest taka śruba z kulką na samej górze skrzyni ta środkowa ,mozna śmiało ja wykrecic i sprawdzić , lub skrzynia sie kończy
marta030281 - 27-08-2013, 21:28
Dzięki sprawdzę tą zapadke i dam znać
Marcino - 27-08-2013, 23:55
Niestety to 4ty bieg, więc może to być też łozysko i wałek rusza sie i wyskakuje bieg, może być że zatrzask, a być może synchronizator się nie blokuję. Nie mam manuala, ale sprawdził bym jeszcze raz linki, a czy są jakies kulki ze spręzynkami dostępne od zewnątrz?
milo - 28-08-2013, 15:02
Marcino napisał/a: | a czy są jakies kulki ze spręzynkami dostępne od zewnątrz? |
Jesli chodzi o skrzynie to tak sa na jeden zatrzask - 2 biegi w sumie sa 3
marta030281 - 28-08-2013, 20:10
dzięki! sprawdzi się
Adrian Galant - 04-02-2014, 09:42 Temat postu: 2 bieg nie wchodzi i przesuniete biegi Mam problem z biegami w galancie 2.0 td przy redukcji nie wchodzi 2 bieg i przesunięte są biegi jedynka jest na miejscu gdzie powinna być trójka itp przez co nie chodzi lewa linka biegów. Pisali żeby zespawać pod maską (zapomniałem jak to się nazywa) i jest to zespawane. Tzn kupiłem galanta już z tym problemem i było to już zaspawane. Wie ktoś jak to zrobić?
swinks_UK - 04-02-2014, 09:56
Pewnie ktoś "krzywo" zaspawał wybierack.
Idealnie jakbyś trafił na drugi sprawny. Wtedy tylko same rolki na linkach w wybieraku do wymiany na rolki np. z kółek deskorolki
Częstym problemem haczenia biegów jest właśnie zacieranie się tych rolek na końcu linek mocujących je do wybieraka.
milo - 04-02-2014, 15:42
swinks_UK napisał/a: | Pewnie ktoś "krzywo" zaspawał wybierack |
Chyba mocowanie linek przy skrzyni tzn uchwyty
Takie http://allegro.pl/04-13-g...3887989826.html
Witek vel Mysza - 05-02-2014, 06:18
A pasuje to do 2.0 to se kupie? Bo też zaspawałem...
milo - 05-02-2014, 15:06
Witek vel Mysza napisał/a: | A pasuje to do 2.0 to se kupie? Bo też zaspawałem... |
Będzie pasować
alex87 - 01-07-2014, 09:39
Witajcie.
Mam pewien problem choć nie mam pomysły na przyczynę ale może być to związane ze skrzynią dlatego piszę tutaj.
Otóż podczas dodawania gazu słychać w środku samochodu chrobotanie - dochodzi jaki z kratek nawiewu, znad lewakra - ogólnie jest je słychać ale niełatwo zlokalizować źródło dochodzenia. Na początku myślałem że to coś z dmuchawą nawiewu gdyż podczas zmiany filtra kabinowego wyczyściłem nagrzewnicę z liści, ale może jakiś się zawieruszył przy dmuchawie gdyż dźwięk jest nieco podobny.
Gdy odpuszczam gaz chrobotanie ustaje. Więc to może jednak coś od skrzyni. Niedawno miałem zmienianą osłonę przegubu zewnętrznego od strony kierowcy, wyciąganą półośkę i zlewany olej ze skrzyni i zalany ten sam - chciałem wymienić ale mechanik powiedział aby tego nie robić bo tam są już opiłki i jak się wymieni to wtedy skrzynia może zacząć być słyszalna.
Jakieś pomysły ?
arturj123 - 01-07-2014, 10:12
Spróbuj nagrać w przyzwoitej jakości to chrobotanie.
Skrzynia jest bardziej z lewej strony, od lewarka idą linki wybieraka.
alex87 napisał/a: | Niedawno miałem zmienianą osłonę przegubu zewnętrznego od strony kierowcy, wyciąganą półośkę |
Aby wymienić tę osłonę, nie jest konieczny ani demontaż całej ośki, a jak już to i tak nie ruszamy przegubu wewnętrznego aby wyciągnąć półoś.
alex87 napisał/a: | zlewany olej ze skrzyni i zalany ten sam - chciałem wymienić ale mechanik powiedział aby tego nie robić bo tam są już opiłki i jak się wymieni to wtedy skrzynia może zacząć być słyszalna. |
Co to w ogóle za teoria? Mamy rozumieć, że olej z opiłkami metalu zalałeś ponownie skrzynie?
alex87 - 01-07-2014, 14:24
akurat to była jedyna rzecz z jaką wstawiłem auto do mechanika - nie miałem motywacji brać się samemu za dwa przeguby (od kierowcy osłona, od pasazera przegub).
tak więc to są informacje od niego. osobiście chciałem wymienić olej w skrzyni bo ma już nalatane tyle, że wstyd mówić, ale odradził mi ponieważ powiedział, że w tym oleju są opiłki i jak się zmieni na nowy to się skrzynia odezwie.
natomiast dlaczego zlewał olej przy wymianie osłony przegubu tego nie wiem.
milo - 01-07-2014, 14:49
alex87 napisał/a: | podczas dodawania gazu słychać w środku samochodu chrobotanie |
Na luzie czy podczas jazdy
Wciśnij sprzęgło jak będzie cisza to skrzynia się odzywa
alex87 - 01-07-2014, 15:07
@up, podczas jazdy.
ten mankament z łożyskiem dociskowym które cichnie po wcisnieciu sprzegła na luzie mam od początku posiadania Gala.
ale teraz własnie coś nowego wyskoczyło.
|
|
|