Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC
areksz121 - 22-04-2012, 01:20
m6riano napisał/a: | Jaki przebieg obecnie? |
388 tysięcy coś tam
Domykanie szyb z pilota przy zamykaniu samochodu prawie skończone, a dlatego prawie, bo zostało mi jeszcze 2 krańcówki do zamontowania w obu prawych drzwiach... Tak jakby dodatkowe zabezpieczenie, bo zdarzy się nie raz, że wszystkie szyby będą zamknięte, a przy zamykaniu samochodu napędy będą chciały pchać szybę w górę - szkoda linek i silników
Przy tej samej okazji trzymając bez przerwy przełącznik w pozycji "zamknij" szybka się zamknie i krańcówka rozłączy na końcu obwód Dwa podwójne przekaźniki i jeden pojedynczy do aktywowania panela. A wszystko sterowane masą z centralki zdalnego sterowania Na fotkach stjuningowany zepsuty panel (centralka nie otwierała zamka....przepalona ścieżka od sterowania jednego przekaźnika-zrobione, foto nr 6) oraz przełączniki pasażerów po przeróbkach + krańcówki i montaż:

Konstrukcja drzwi nieco ogranicza optymalne zamontowanie krańcówki, może z czasem coś opatentuję, ale najważniejsze, że spełnia swoją rolę Dodatkowo troszkę zabawy było, żeby gumowe styki ułożyć na płytce w obudowie panela, no ale dało radę.
Dotarł w końcu też wskaźnik od AC WPG-2; Na widoku od strony rezystorów opisane co i jak Zakres czujnika w zbiorniku PB zawiera się 0 omów (ew. kilka omów) na pełnym, i ok 120 na pustym (żółta krecha). WPG-2 działa odwrotnie, gdyż przy pełnym zbiorniku jest maksymalny opór (90) a przy pustym dąży do "0" Po wymianie rezystorków jak na foto odwróciłem działanie WPG i zmieniłem zakres z 0-90 do 5-120 omów. Wstępnie wskaźnik ustawiłem na wielozaworze i teraz tylko obserwować jak będzie opadać wskazówka...oby nigdy za szybko Spostrzeżenia zamieszczę
Uwaga: Przy rozpoławianiu wskaźnika uważać na małą kulkę, znajdującą się w dołeczku między magnesami w czarnym kółku i styki trące (nie pozaginać ) Rezystorki SMD jak widać "malutkie". Również żeby cyna nie kapnęła na pola stykowe, po których przesuwają się styki.
Po przełączeniu na LPG wskaźnik PB pokazuje wtedy stan gazu Dodatkowy przekaźnik sterowany z elektrozaworu i rozcięty przewód sygnałowy od wskaźnika PB, dzięki czemu wybieramy jakie paliwo ma pokazywać na wskazówce Mimo wszystko i tak będzie dokładniejsze wskazanie niż na 4 diodach na przełączniku - na którym w tej chwili wszystkie świecą na full (brak sygnału) bo kabelek na butli odłączony a pociągnięty drugi dwu przewodowy od WPG-2.
Ale się machnąłem....
W przyszłym tygodniu ciąg dalszy
m6riano - 22-04-2012, 19:48
areksz121 napisał/a: | m6riano napisał/a:
Jaki przebieg obecnie?
388 tysięcy coś tam |
Szybciej cie "łykne" niż myślałem..;-)
jacek11 - 22-04-2012, 21:26
m6riano napisał/a: |
areksz121 napisał/a:
m6riano napisał/a:
Jaki przebieg obecnie?
388 tysięcy coś tam
Szybciej cie "łykne" niż myślałem..;-) |
to są jakieś wyścigi
m6riano - 22-04-2012, 23:09
A jak...
kto pierwszy doleci do "półbańki"
jacek11 - 23-04-2012, 17:24
m6riano napisał/a: |
A jak...
kto pierwszy doleci do "półbańki" |
a te cofane też liczymy
m6riano - 23-04-2012, 21:22
jacek11 napisał/a: | m6riano napisał/a: |
A jak...
kto pierwszy doleci do "półbańki" |
a te cofane też liczymy |
chyba dokręcane...;-)
areksz121 - 24-04-2012, 07:16
m6riano napisał/a: | jacek11 napisał/a: |
a te cofane też liczymy |
chyba dokręcane...;-) |
W soboty stawiam Gala na lewarku, wrzucam 5-tkę, ustawiam tempomat na 170/h. Cały zbiornik gazu jak się "wyjedzie", to daję mu spokój ze słowami: "M6riano dalej zostaje z tyłu"
mkm - 27-04-2012, 03:39
a m6riano, myślisz jak dokręca?
Niby jeździ, wozi, a faktycznie auto w górę, cegła na gaz, a sam wio na Forum
m6riano - 27-04-2012, 11:42
ta...i jeszcze tylko ze 20 kopów dziennie w prosty wahacz żeby sie wypiął po 80 tys. co by bardziej realistycznie to wyglądało..;-)
areksz121 - 28-04-2012, 09:01
m6riano napisał/a: | ta...i jeszcze tylko ze 20 kopów dziennie w prosty wahacz żeby sie wypiął po 80 tys. co by bardziej realistycznie to wyglądało..;-) |
Taa, kilogramowym młotkiem go od góry i jest dobrze
Kurde, żeby coś czasu było to za maglem trzeba się rozglądnąć...a tak poza tym... to przy ruszaniu sporadycznie ujawnia się ostatnio pojedyncze stuknięcie. Nie jestem w stanie spowodować tego odgłosu "na zawołanie", bo nie zawsze ono występuje. Być może dziś uda się wjechać na podnośnik i sprawdzić cały przód pod kątem luzów, choć te skupiają się na cieknącej delikatnie maglownicy...dodam że przednie wahacze (dolne) nie wiem ile km dokładnie mają i czy były kiedykolwiek wymieniane, a ja sam już przejechałem ponad 64tys
Z bieżących wymian (388500km):
Filtr powietrza,
Olej+ filtr
Świece Denso K20TT
Olej:
http://www.kroon-oil.com/...torsynth-10w40/
Na zimnym po odpaleniu jeden lub dwa popychacze stukną w sumie kilka razy i już potem cały czas cisza Za jakieś 6-8tys km chciałbym jednak zerwać miskę, wyczyścić, a potem ryzyk fizyk jakiś syntetyk 5W...zobaczymy
Odnośnie świec; wymieniłem w jeden dzień (czwartek) na szybkości 3 szt. na przedniej głowicy i Gal już lepiej pracował na zimnym (LPG również), a w piątek po wymianie na tylnej głowicy pogorszyło się Wolne obroty trzyma, nie przygasa, ale jeśli przychodzi do ruszania, lub przyspieszania od wolnych obrotów na 1czy 2 to troochę szarpnie...Obstawiam, że muszę zerwać jeszcze raz dolot i sprawdzić tylne przewody i docisnąć albo coś, skoro przód działa lepiej niż przedtem. W dodatku urwałem końcówkę elektrozaworu od EGRu przy unoszeniu kolektora, znalazłem w piwnicy od E55A to podmieniłem i git
Postaram się dołączyć jakieś fotki później
polaff - 28-04-2012, 12:31
areksz121 napisał/a: | tylne przewody i docisnąć albo coś | ja zawsze delikatnie gumowym młotkiem dobijam przewody jak nie mam pewności, że siedzą prawidłowo.
areksz121 - 29-04-2012, 01:13
Zerwałem kolektor całkiem, poprawiłem przewody, dodatkowo troszkę ściskając końcówki kombinerkami...poprawa jest, ale tak od 1000rpm żeby na 2 biegu troszkę gazu dodać, to jeszcze szarpnie czasem, a od 1500rpm w górę tego nie ma...chyba, że te przewody JC nadają się do wymiany co każdą wymianę oleju...poprzednie GTS były prawie 100zł tańsze a o niebo lepsze Z drugiej strony widać jaka różnica jest między DENSO TT (po lewej) i NGK platyny (po prawej) Niemożliwe, żeby to świece były przyczyną, skoro po wymianie 3szt na przedniej głowie była znaczna poprawa...zgłupiałem A najgorsze jest to, że dwa gwinty od śrub mocujących kolektor do rozdzielacza (tam gdzie linka od gazu jest podparta) wyszły ze śrubami i przykręcone są teraz na słowo honoru Jakby ktoś miał do odstąpienia sam rozdzielacz (dolna część dolotu) to jestem chętny...na razie nie ciągnie lewego powietrza to jest spoko. Albo w PL w sierpniu zaspawam i nagwintuję od nowa u taty:wink:
Kilka fotek z wymian:
Wskaźnik PB służący do wskazywania poziomu LPG ustawiony na wielozaworze i chyba tyle w tym temacie (pusty/pełny):
Brak słońca dokucza się w NL cały kwiecień i zimno Ale:
A na koniec, że tak powiem "ku pokrzepieniu serc", że to niby E5xA ma kielichy tragiczne, zdjęcie zrobione tam gdzie ostatnio Patrykowi (szpala85) puściło (lekko odkurzone ):
Wszyc - 29-04-2012, 07:20
areksz121 napisał/a: | A na koniec, że tak powiem "ku pokrzepieniu serc", że to niby E5xA ma kielichy tragiczne, zdjęcie zrobione tam gdzie ostatnio Patrykowi (szpala85) puściło (lekko odkurzone ): |
Jo tam ja biorę śrubokręt cienki na ogólnopolski i zobaczę te Twoje cudo ale sobie podłubie
btw. śliczny jest
szpala85 - 29-04-2012, 08:07
dobrze że nie widać rudej
a z tym szarpaniem to kiedyś tak miałem w Colcie Gti 1,6 ... znaczy się jeden z wężyków podciśnienia od listwy wtryskowej się odpiął
chyba że dzieje to ci się na PB I lpg to już nie wiem
areksz121 - 29-04-2012, 14:30
Spróbuję jeszcze podłączyć kabelek do brązowej kostki do ustawiania zapłonu, a te podciśnienia to ciekawe...być może któryś wężyk przepuszcza i tak robi. Na PB trzeba ogarnąć, a jak już to zrobię, to i LPG będzie też ok. Manewry, np wyjeżdżanie z podporządkowanej, na zduszonym i 2 bieg... w takiej sytuacji jest to szarpanie najbardziej irytujące
Aha, przy okazji, że całkiem kolektor leżał obok, to odkryłem Amerykę Że jest ze zmienną geometrią? Na jakiej zasadzie otwierają się i zamykają te przepustnice w kolektorze (zmiana przepływu powietrza, dłuższa/krótsza droga)
Polerkę lekką strzelę, to może samo się poprawi
|
|
|