To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

Kylek - 23-07-2017, 16:12

Ja właściwie chciałbym się tylko upewnić, czy moje przypuszczenia odnośnie klimatyzacji są prawidłowe...

Lancera mam od połowy czerwca 2017 i zrobione jakieś 2000 km. Klimatyzacja automatyczna cały czas pracuje ustawiona na twarz i automatyczny tryb pracy. Jedyne, co zmieniam, to temperaturę. Jakiś tydzień temu zauważyłem, że z centralnego prawego nawiewu (lewa strona pasażera) leci powietrze mniej chłodne niż z nawiewu lewego (prawa strona kierowcy). Dodatkowo, po włączeniu klimatyzacji słychać takie syczenie a po wyłączeniu bulgotanie. Od wczoraj z prawego nawiewu leci powietrze niechłodzone. Siła wydmuchu jest taka sama na obydwu nawiewach. Po wyłączeniu klimatyzacji i przy zmianie temperatur z najniższej na najwyższą, leci z obydwu nawiewów takie samo powietrze - odpowiednio chłodne albo ciepłe.

Stawiam na niski poziom czynnika.

Na pewno po zakupie auta klimatyzacja nie syczała, nie bulgotała i chłodziła ze wszystkich nawiewów. Dokładnie to sprawdziłem przed zakupem. Nie wiem, kiedy przeszła ostatni serwis. Może sprzedawca tylko trochę ją nabił (da się tak?)...

Mam nadzieję, że to nie zawieszona kratka czy silniczek, o czym było w tym temacie (strona 6), bo temperatura nawiewu bez klimatyzacji normalnie się zmienia z ciepłej na chłodną. No chyba, że klimatyzacja ma jakieś dodatkowe swoje silniczki...

Teraz sedno sprawy... Czy jechać z tym do ASO (a mam 30 km), czy po prostu sprawdzić szczelność i uzupełnić czynnik w dowolnym warsztacie, który nabija klimę? Bo ASO chyba nic nadzwyczajnego nie robi przy okazji serwisu klimatyzacji. Filtra nie będę wymieniał, bo nic nie śmierdzi, ani nie drapie w gardle.

brylekVFR - 23-07-2017, 19:08

Sprawdź ilość czynnika, to podstawa, tym bardziej że nie wiesz kiedy ostatnio było to robione.
tyku - 23-07-2017, 19:58

michu5511 napisał/a:
i jak ktoś mógł by wysłać zdj jak on wygląda

Numer czujnika: MR513088

:wink:

michu5511 - 23-07-2017, 22:59

Dzięki wielkie :) jutro będe szukał

[ Dodano: 26-07-2017, 17:58 ]
Witam niestety wymiana czujnika nie pomogła klimatyzacja nadal sie nie załacza, bezpieczniki, przekazniki sprawdzone , może ktos ma jakieś porady gdzie jeszcze szukac?

[ Dodano: 28-07-2017, 21:00 ]
Witam ponownie , udało mi sie uruchomić spręzarke, ale jak zwykle coś;/ bardzo słabo chłodzi praktycznie nie czuć, rurka która idzie od spreżarki do wentylatorów jest poprostu chłodna, moje pytanie czy jest jakiś elektro zawór czy coś takiego co tym steruje jesli tak to gdzie sie znajduje?
Ijeszcze jedno jak załacza sie klimatyzacja słychać jakieś szumienie pod kokpitem jak by jakiś wetylator czy coś sie załaczał, to normalne?

hudy85 - 01-08-2017, 13:51

Czy w waszych miśkach też schłodzone powietrze z klimy leci tylko od strony kierowcy, a od pasażera dmucha ciepłym ?
tyku - 01-08-2017, 15:38

hudy85, No co ty :!: W lancerach jest klimatyzacja jednostrefowa manualna lub automatyczna. :wink:
Tak naprawdę sprawdź ten wątek:
Uki_NH napisał/a:
dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz, po włączeniu klimy z nawiewem na twarz,
w kratkach od strony kierowcy leci tak jak powinno zimne powietrze, natomiast w kratkach od strony pasażera ciepłe:/
wie ktoś o co może chodzić?

Uki_NH, Napisał:
Cytat:
mikro nieszczelność w chłodnicy klimy, w dwóch warsztatach nic nie znaleźli i zapraszali na rozebranie tapicerki i szukanie w środku, dopiero w 3 miejscu goście się uparli i szukali ponad 2 godziny ale znaleźli naprawdę mikro nieszczelność od strony komory silnika między chłodnicami.
:roll:
piomic - 01-08-2017, 16:37

U mnie uciekało z tego aluminiowego filterka po lewej przed chłodnicą – aluminium w stalowej obejmie zamontowane w miejscu narażonym na sól drogową (czyli elektrolit) to chyba programowane miejsce destrukcji układu. Korpus filtra utlenił się i puszczał gaz całą powierzchnią.
hudy85 - 01-08-2017, 22:22

Dzięki Panowie, już skłonny byłem sobie wmówić, że to jakiś patent mieszania powietrza w japończykach ;)
grzene1993 - 11-08-2017, 10:06
Temat postu: Problem z Klimatyzacją
Siemanko. Jestem szczęśliwym posiadaczem Lancerka X generacji z silnikiem 1.8 DID o mocy 150KM. Lecz ostatnio spotkał mnie pierwszy problem który w te upały dał się we znaki. Generalnie chodzi o klimatyzacje. Nawiew od kierowcy działa bez problemu wylatuje chłodne powietrze lecz juz od pasażera jest tragedia wieje tylko ciepłe i ciepłe i ciepłe..... Mam już tego po dziurki w nosie... Proszę o jakaś pomoc w tej kwestii. Przy upałach po 35' nie idzie wysiedziec bez po otwieranych okien.

ps. siła nawiewu działa bez problemu, gaz również jest, problemem jest tylko rożna temepatura z nawiewów. Pozdrowionka !

brylekVFR - 11-08-2017, 12:14

Po czym sądzisz że gaz jest? Byłeś, sprawdzales, czy tak Ci się wydaje?
tyku - 11-08-2017, 12:45

grzene1993, Wystarczy przeczytać co jest napisane powyżej. :wink: Daj znać, jak zdiagnozujesz usterkę to pomoże innym właścicielom lancera. :roll:
grzes - 12-08-2017, 10:08

"Nawiew od kierowcy działa bez problemu wylatuje chłodne powietrze lecz juz od pasażera jest tragedia wieje tylko ciepłe i ciepłe i ciepłe...."

Miałem tak samo, brakowało czynnika. Po uzupełnieniu wszystko ok.

piotrek1587 - 13-08-2017, 20:27

No i w moim lampka migała i okazało się że układ tylko do uzupełnienia
Mika - 12-04-2018, 22:19
Temat postu: Klimatyzacja
Mam kilka pytań odnośnie klimy.

1. Czy znacie jakiś fajny środek (np. spray) którym można zlikwidować samemu nieprzyjemny (octowy) zapach w samochodzie ? Czy to podziała na długo ?

2. Czy mógłbyś ktoś napisać, albo wkleić zdjęcie gdzie jest parownik w lancerze i jak się do niego dostać, aby go przepłukać jakoś bezpośrednio jakimś środkiem ? Da się do niego dostać, bez wymontowywania jakichś elementów ?

3. Czy możecie polecić jakiś serwis klimy w Krakowie, który robi profesjonalnie takie czyszczenie (nie mam na myśli puszczanie mgiełki i wentylatora), taki który przepłucze parownik prysznicem :)

tyku - 13-04-2018, 14:49

Mika, Szukaj serwisu, który stosuje metodę TUNAP. :roll: