To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Gal Anonim SE 2.5 by bbandi

Fragu - 15-01-2018, 14:40

Kiedyś się zastanawiałem nad takim Volvo, ale co jakieś oglądałem to w środku orkiestra grała,
a mocowanie tunelu środkowego to już kpina. :roll:

Poza tym bardzo fajny wóz!

tresorex - 15-01-2018, 21:07

Też rozwazalem takiego ale v70... Niestety automaty się sypią...
Bzyk_R1 - 15-01-2018, 21:14

Ja rozważałem xc70 kiedyś marzył mi się w 2,5 T i w manualu niestety w tej konfiguracji to auto ciężko znaleźć a jak już to ma blisko pół bańki najechane.
sampler - 16-01-2018, 07:59

tresorex napisał/a:
Też rozwazalem takiego ale v70... Niestety automaty się sypią...

Przecież tam jest AISIN 55. W tych skrzyniach problemy pojawiają się jak się nie wymienia oleju. A jak zacznie szarpać to się wymienia olej 4x statycznie + ewentualnie czyszczenie bloku i wymiana elektrozaworów za 150 $. Do wyciągnięcia bloku zaworowego nie trzeba nawet zrzucać skrzyni.

Krzyzak - 16-01-2018, 09:10

sampler, napisz więcej w temacie - masz jakąś stronę, gdzie to opisują? - czy ten Aisin to inaczej słynne DSG?
bbandi - 17-01-2018, 07:32

Tak to wygląda mniej wiecej w Galu we wnękach nadkoli z przodu, nagrywane wczoraj na parkingu :mrgreen:

http://www.dailymotion.com/video/x6d59jz

Start miśka po tygodniowym odpoczynku na dworzu i -10 :P

http://www.dailymotion.com/video/x6d8qfc

Aparat leży na osłonie kolektora

sampler - 17-01-2018, 10:05

Krzyzak napisał/a:
sampler, napisz więcej w temacie - masz jakąś stronę, gdzie to opisują? - czy ten Aisin to inaczej słynne DSG?

Zacząłem się interesować tym typem skrzyni bo chce kupic Citroena C5 z podobną skrzynią ale następnej generacji czyli 6 biegów.

Nie jest to broń boże skrzyna typu DSG czyli dwusprzęgłowa ale klasyczny hydrokinetyk. Czyli mamy zmiennik momentu, przekładnie planetarne i blok zaworowy który tym steruje poprzez podawanie ciśnienia hydraulicznego za pomocą elektrozaworów.

Skrzynie w stosunku do Galant'owych są trwałe nie uświadczysz tutaj ukręcenia konwertera. Mają wady tj. blok zaworowy ze względu na precyzje sterowania jest dużo mocniej skomplikowany. Kanalików jest więcej no i jest więcej elektrozaworów. Co za tym idzie jakość oleju ma duże znaczenie. Nie wiem jak w Volvo ale w PSA nie zaleca się wymiany oleju a producent czyli AISIN zaleca co 60 tyś km. i wtedy nic się nie dzieje.

Realnym przebiegiem granicznym do wymiany jest około 200 tyś km powyżej tego moga pojawić się szarpnięcia. Zazwyczaj pomaga prawidłowa wymiana oleju (dynamiczna lub 3x statyczna) ewentualnie regeneracja bloku zaworowego ( tak naprawdę czyszczenie kanałów, regulacja lub wymiana elektrozaworów)

Krzyzak - 17-01-2018, 10:42

OK - dzięki. Wiem, że DSG to też jest produkcj AISIN i dlatego pytam. Tam też wymagają wymiany oleju co 60 tysi. Czytałem o uszkodzeniach mechatroniki w okolicach 100 tysi, ale w seacie ludki mają po 180-200 tysi na DSG i nic się nie dzieje.
larelijux - 17-01-2018, 11:31

Ale robicie Panowie offtop koledze.

Polecam Ci bbandi pomalować ramiona wycieraczek, robota szybka a efekt jest bardzo fajny za niską cenę :) Ja to zrobiłem bez podkładu nawet i do dzisiaj się trzyma :mrgreen:

bbandi - 22-01-2018, 17:21

larelijux mam zamiar to ogarnąć na wiosne :D

Hugo - 22-01-2018, 18:08

Takie zdjęcia uświadamiają mi, że te auta wciąż są zjawiskowe.
vrangsinn - 22-01-2018, 19:09

Hugo napisał/a:

dołączam się....piękne auta...powoli brak godnych następców....

abdul - 22-01-2018, 19:20

Hugo napisał/a:

gdyby nie ta ruda sz....ta to te auta byłyby prawie idealne :heart:

larelijux - 22-01-2018, 19:25

vrangsinn, są godni następcy, nawet japońscy... Już nie przesadzajmy :biggrin:
Anonymous - 22-01-2018, 20:18

vrangsinn, dokładnie, brak czegoś fajnego z dobrym motorem, będące sedanem. Era galantów, legendow, maxim czy xedosek odeszła na dobre. A szkoda bo patrząc na auto powyżej, auta te miały to coś:)