To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

dr2ke - 21-12-2015, 14:46

tokyo napisał/a:
Witam
Starego zestawu BT nie da sie tak z marszu uaktualnic.
Lepszym i bardziej rozwojowym rozwiazaniem jest wymiana modulu BT starego na BT/ USB nowe. Troche druciarstwa i bedzie dzialac.
Dla kolegow ktorzy maja strego typu BT:
1. problemy z laczeniem - wykasowac w telefonie wszystkie polaczenia BT i tak zgrac tel by bylo pierwsze na liscie; nawet jak nie macie zadnego innego polaczenia to wykasowac i polaczyc jeszcze raz
2. problem z laczeniem - "wejsc" w menu BT wykasowac wszystkie telefony i wgrac jeszcze raz nasz
3. jezeli sie nasila lub calkiem pada - przylozyc reke po prawej stronie deski blizej radia i sprawdzic czy deska jest ciepla. Jezeli tak to modul BT powoli sie konczy.

tokyo - twoje wskazówki pomogły. A w zasadzie wykonałem tylko pkt. 1 i połączyłem na nowo. Dodam tylko, że od teraz nie wyłączam bluetooth w telefonie. (cały czas jest włączony). Wchodzę do auta, włączam zapłon i po chwili cieszę się połączeniem telefonu z BHFM :)

Dzięki!

lobuzek - 23-12-2015, 21:52

Ja się nie bawiłem dokładaniem modułu BT do radia MY 2014, tylko kupiłem Parrota Minikit Neo 2 i nie ma najmniejszego problemu. Łączy się z każdym telefonem.
unifil930 - 23-12-2015, 22:14

Zgadzam się z przedmówcą. Sam sobie taki sprezentowałem w zestawie z gustownym uchwytem na telefon. Całość za 295 zł. MiniKit jest bardzo estetyczny, dokładnie wykonany i przy tym jakością połączeń bije większość oryginalnie montowanych zestawów :D
lurek - 29-12-2015, 16:06

dokładnie o tym parrocie myślałem pisząc wcześniej. Kupiłem żonie w tamtym roku pod choinkę i do dziś jej zazdroszczę :P jeden duży minus to bateria więc może docelowo wolałbym taki zestaw z podpiętym zasilaniem do samochodu.
lobuzek - 29-12-2015, 18:49

Jak wyłączysz funkcję "słowa-klucze" i zaczynasz rozmowę wciskając zielony guzik, a nie "na gębę" (zestaw może wtedy przejść w stan uśpienia), to bateria starcza na ok. 2 tygodnie, przynajmniej w moim przypadku, a dość sporo rozmawiam. Tak więc tragedii nie ma.
Golotheman - 30-12-2015, 06:40

Jest jeden minus takiego rozwiązania - bateria. Nie będziesz wynosił tego szpeja z auta za każdym razem, jak stoi autko na mrozie. Też miałem taki zestaw BT przypięty do osłony przeciw słonecznej i niestety po około roku, dwóch, bateria praktycznie jest zużyta. A zestaw nie był jakoś często używany. Po prostu temperatura ją dobiła.
Exlusiv - 28-01-2016, 15:58

Cytat:

Wysłany: 30-11-2015, 17:08 Bluetooth
"Witam,

Pewnego dnia z rana po prostu w moim Lancerze 1.8 przestał działać moduł bluetooth.
Czy orientujecie się może czy za niego odpowiada jakis bezpiecznik ? jak sprawdzić czy odpieła sie może jakas wtyczka ? jak sie zabrać za szukanie problemu ? Czy winna może być taśma do radia ? "

Wczoraj ze zdumieniem nacisnąłem przycisk przy kierownicy i bluetooth odżył.
Podejrzewam ze to dlatego że w aucie jest wilgotno i może coś zaczęło stykać co nie stykało wcześniej.
Ma ktoś jakiś pomysł jak zdiagnozować to cudowne uleczenie ?

aequitas - 01-02-2016, 11:32

Sprawdź czy jesteś w stanie sparować telefon i wykonać jakiekolwiek połączenie. Jeśli nie no to moduł do wymiany, a w przeciwnym wypadku może wystarczy przejrzeć wiązkę kabli i wtyczkę.
adasko225 - 11-03-2016, 19:09

Witam mam problem
Pomoże ktoś jak połączyć telefon z bloutooh w samochodzie?
Bo jeżeli robie tak jak pisze po różnych forach to nie chce sie telefon połączyc.. pomoże ktos?

Trik - 11-03-2016, 19:42

Może HFS nie obsługuje twego telefonu? Swego czasu ASO miało listę telefonów, które nie porozumiewają się z HFS, nie wiem jak jest teraz. Czy postępujesz zgodnie z instrukcją? Powinieneś doprecyzować problem.
BTW. Co to znaczy "po różnych forach". Czy to oznacza, że Twój HFS nie jest fabryczny, np. Parrot?

tyku - 12-03-2016, 11:53

Dla przypomnienia: http://mitsubishi-en-eu.v...ct_region?ln=en
http://mservice411.com/node/4515
Instrukcja obsługi str. 5-65 :wink:
Kod zabezpieczający modułu HF - instrukcja resetowania tego kodu, działa w Lancerach od 2008 roku i Outlanderach od 2007.
1. Przekręcić zapłon w pozycję ON.
2. Przycisnąć i przytrzymać przycisk rozłączania rozmowy przez 2 sekundy.
3. Puścić przycisk i powtórzyć jeszcze dwa razy. Cała "operacja naciskania" nie może przekroczyć 10 sekund.
Teraz można sparować urządzenie podając nowy, własny kod. :P

Arczi89 - 12-03-2016, 12:16

Ja wczoraj parowałem Honor-a 7 i działa ;)
Tylko ważne żeby nie robić tego podczas jazdy ;)

Za każdym razem jak ruszałem ze świateł to anulowało mi cała procedurę ;)

brylekVFR - 12-03-2016, 13:34

A mój Huhahej P8 nie wykrywa zestawu głośnomówiącego :x , już myślałem że padł i poszedłem ze starym telefonem. Po włożeniu kluczyka od razu się zobaczyły, czyli działa, a P8 nie widzi żadnych urządzeń :evil:
tyku - 13-03-2016, 12:43

brylekVFR napisał/a:
A mój Huhahej P8 nie wykrywa zestawu głośnomówiącego :x

Trzeba zaktualizować lub wymienić moduł Bluetooth Hands Free (warunek aktualizacji - posiadanie USB).
Huawei P8 nie ma na liście obsługiwanych telefonów przez moduł bluetooth, co nie oznacza, że nie musi działać (zmiana softu w telefonie - Android 6.0 Marshmallow - wkrótce).
Wszystko opisane powyżej. :wink:

brylekVFR - 13-03-2016, 16:01

Wiem, wiem, W sumie to się zastanawiam nad wymianą modułu na ten z USB ewentualnie poczekam na aktualizacje Androida.