Nasze Miśki - Granat z beżem w wydaniu V6
Hugo - 15-01-2017, 09:17
Dolne na 99,9% oryginalne, górny 100% ori.
Bartekkita - 15-01-2017, 23:33
Dzięki Hubert, zamówione, zobaczymy co z tego będzie
Bartekkita - 12-02-2017, 01:47
Znowu się zapuściłem z relacjami A od ponad miesiąca Misiek jest już poskładany do kupy. Na naprawioną podłogę poszła antykorozyjna farba elastyczna - Elastometal - 2 warstwy pędzlem także uzyskana powłoka ma około 350um i dodatkowo działa jako uszczelnienie spawów i zgrzewów:
Następnie zabrałem się za wyciszenie. Na przednią część podłogi poszła mata alu-butylowa
Wykleiłem nią również nadkola od wnętrza pojazdu przód i tył:
Natomiast na tylną część zastosowałem masę wygłuszającą Noxudol 3100(zdecydowałem się na takie połączenie, ponieważ maty dobrze izolują uderzenia machaniczne kamieni i piasku, a tych jest najwięcej w przedniej części, natomiast masa jest lżejsza, więc poszła na tył:
I po wyschnięciu:
Następnie pierwsza warstwa wygłuszenia została przykryta pianką kauczukową na całości podłogi:
Pianką tą wygłuszyłem też plastikowe osłony nadkoli z przodu:
Jakiś czas później odbierając części do auta mojej mamy z ASO Hyundaia odkryłem, że stosują podobny patent w oryginale:
Całość przykryła uprzednio wyprana podłoga przed:
po:
Trzeba przyznać, że bardzo odżyłą po tym praniu
Po tym całym bałaganieniu wyczyściłem i zabezpieczyłem skórki zestawem od Colourlocka oraz wszelkie plastiki.
W między czasie wymieniłem też filtr kabinowy oraz powietrza wraz z obudową, bo moja miała jeden zaczep urwany:
Hugo - 12-02-2017, 10:04
I jak? Jest ciszej podczas jazdy, co? Na maty na tylnych nadkolach też dałeś piankę kauczukową? Bo bez niej sama mata butylowa nic nie daje.
Bartekkita - 12-02-2017, 21:49
Hugo, efekty przerosły moje oczekiwania Spodziewałem się usunięcia denerwujących kamyczków i wody spod kół obijających się o podłogę, ewentualnie jakiegoś tam wyciszenia na bardzo głośnej nawierzchni. Natomiast w aucie zrobiło się na tyle cicho, że stwierdziłem, że silnik głośno chodzi, a zazwyczaj go nie słyszałem - trzeba będzie zamontować w końcu wyciszenie maski Dodam jeszcze, że na drodze szybkiego ruchu nie słychać różnicy czy się jedzie po asfalcie czy betonie, także jest super A no i odkryłem, że te cholerne kamyczki obijają się też o tylne drzwi nie tylko przednie, także zmodyfikowałem projekt wyciszenia drzwi. Będę działał jak się zrobi cieplej
Hugo - 12-02-2017, 22:21
Powiem Ci, że ja mam drzwi porządnie wygłuszone, ale kamyczki jak waliły tak walą po nadwoziu/podwoziu. Jeśli twierdzisz, że uderzają po drzwiach to może po montażu dokładek błotników od VR-4 sytuacja się zmieni Poza tym jeśli pozwolisz zgapię Twój pomysł na wygłuszenie nadkoli przednich Jaką grubą piankę dałeś, bo za gruba być nie może, gdyż nadkola dość szczelnie przylegają do nadwozia?
P.S. Mi też po wygłuszeniu wydaje się, że silnik mógłby być mniej słyszalny, chociaż akurat V6 źle nie brzmi
Marcino - 12-02-2017, 23:11
Widze ze nie tylko ja poszedłem w Elastometal... super!!
Bartekkita - 16-02-2017, 00:43
Hugo, 100% się z Tobą zgadzam. Dałem 9mm, do Paulinowego Saaba wcisnąłem 12mm, ale podcinałem w miejscach mocowań. Dobrze by było jeszcze w nadokola noxudola 3100 psiknąć(tak w Saabie robiłem), ale masz pewnie już konserwę to szkoda zrywać.
Marcino, wyczaiłem to z 2 lata temu już. Przekonała mnie lista referenecji. Robili tym stadion Yankesów, jakieś fabryki w Japonii. No i to, że jak zamówisz firmę to masz 15 lat gwarancji
Marcino - 16-02-2017, 07:55
Bartekkita napisał/a: | Dobrze by było jeszcze w nadokola noxudola 3100 psiknąć(tak w Saabie robiłem), ale masz pewnie już konserwę to szkoda zrywać. |
Mam Noxudol 900, czarny bitumiczny, ciągle lepki... ciekawe czy na to by sidło?
Bartekkita - 16-02-2017, 11:43
Teoretycznie powinno się robić na odwrót Mogę dzisiaj rzucić okiem na puszkę co jest napisane o podłożu.
Marcino - 16-02-2017, 22:25
Za droga zabawa z tym 3100:). Przeczytałem wszytkie karty techniczne i dalej nic nie wiem.
Nacz - 17-02-2017, 16:41
Marcino, 900 jest do podwozia, 1600 w nadkola od zewnątrz, do środka w profile i drzwi chciałem dać 750, ale chyba też się skuszę na to 3100, które zastosował Bartek. Z tego co piszą idealnie nadaje się do środka jako połączenie konserwacji i wygłuszenia. Bartek ile Ci tego 3100 zeszło i czym tak ładnie doprałeś wykładzinę?
Bartekkita - 17-02-2017, 21:58
Nacz, do profili 3100 sie nie nadaje. Na podłogę to i może, chociaż ja i tak dałem farbę pod. Na to co widać, czyli od wspólników foteli po wykładzinę bagażnika poszła mi jedna puszka, ale pod kanapa musiałem juz rozcieńczać wodą(zresztą widać trochę prześwity) dużo zależy od pistoletu i średnicy dyszy. Teoretycznie 1m2 z 0,7 czy 0,8l. W Saabie 93 zrobiłem wszystkie nadkola z zewnątrz i ciut zostało.
Podłogę wyprałem odkurzaczem do tapicerki karchera + ori proszek. No i na największe plamy zastosowałem APC 1:4, plus agresywnie szczotką, ale to trzeba uważać, bo takie stężenie jak kilka minut poleży to moze odbarwić.
Marcino - 17-02-2017, 22:34
To w sumie do środka dwie puszki tego 3100 by starczyło??? hmm
Bartekkita - 18-02-2017, 21:06
Dwie puszki na spokojnie, kupisz 3 i zrobisz jeszcze drzwi
|
|
|