To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 22-09-2016, 23:13

Nadal chce go robić.... choć niektórzy patrzą jak na wariata, inni jak na maniaka.
Robert ma racje.... nie dokonczyłem konserwacji z tyłu 2 albo 3 lata temu i taki stan teraz.

Turasa nie kupiłem, może szwagier mi go obejrzy w poniedziałek, nie chce kolejnego złomka.

mkm - 22-09-2016, 23:22

Marcino, przelicz kasę i pamiętaj, że czas to też pieniądz :wink:

Opcja przekładki (zwłaszcza jak masz chęci i umiejętności do samodzielnych prac) jest chyba najekonomiczniejsza i najbardziej trwała.
Ja bym poszukał na rodzimym podwórku - GDI lub Diesel zarejestrowany to już tylko "kilka złotych" , a jest szansa coś godnego upolować - masz z głowy opłaty, rejestracje itp. pierdoły :wink:

Marcino - 22-09-2016, 23:35

Niestety trochę się przygotowałem do reniamacji.... kpl. drzwi, jakieś inne czesci, reparaturki, chemia, narzedzia to i tak zostaną.
Nie głupia opcja podarować serce V6 ale w coś godnego uwagi.

Marcino - 27-09-2016, 00:02

mkm napisał/a:
Opcja przekładki (zwłaszcza jak masz chęci i umiejętności do samodzielnych prac) jest chyba najekonomiczniejsza i najbardziej trwała.

Opcja przyszłości przełożenia do.... czegoś małego typu Colt i będzie to prezent dla mojego pierworodnego.

Prace ruszyły do przodu, troszkę pdłubałem w weekend:
1. Podłużnice pospawane - blacha 2mm + 2mm dodatkowo:)
2. Wzmocnienie poprzeczne nowe wstawione - pomiędzy mocowaniem wózka
3. Łatki na mocowaniu wózka tylnego zrobione
4. Progi pospawane wewnętrzne elementy wzomcnienia w progach również- została łątka poszycia do zrobienia
5. Podłoga nad filtrem paliwa pospawana
6. Wnęka bagażnika na koło załatana
7. Blacha wokoło podłużnic z tyłu przed zderzakiem - jak wchodzi hak wstawione obie strony nowe
8.Nadkole prawe przygotowane pod reparaturę - wymaga oczyszczenia i zapodkładowania przed wstawieniem reparaturek
9. Zakole ?? prawy tył zrobione, łatka w progu za kołem, wstawiona blacha od środka na wyjściach wody z dachu - NIE MAM CZYM WYWIERCIĆ fi40 na gumę!!!! obecnie mam fi 30mm

Do zrobienia
1. Nadkole lewe wyprowadzić pod reperaturkę
2. Zakole lewe do załatania od środka.
3. Wstawienie reparaturek - obie strony - jak to najdokładniej dociąc na styk, jakieś metody?
4. CZysczenie podwozia - i tu dytemat, czy szczotkować, czy może jadnak piaskarka syfonowa...
5. Zabazpieczanie antykorozyjne podwozia - reaktywny+ 2x akryl + Nouxoudol- 900
7. Nouxudol 700 w profile
6. Szpachlowanie + lakierowanie nadkola tył
7. Montaż drzwi + zmana tapicerki drzwi
8. Pranie środka i czysczenie foteli skórzanych

No i zapomniał bym o montażu tylnego zawieszenia
1. nowe wahacze poprzeczne z mimośrodami,
2. nowe tyleje gumowe,
3/. piaskowanie reszty wahaczy, malowanie,
4. nowe tracze + klocki,
5. Regeneracja zacisków tył,
6. Nowe spreżyny tył + talerzyki (moje totalnie skorodowane a gwint na śrubach czyściutki) + odboje
7. Nie wiem co z amorkami, trzymają ale są całe zardzewiałe...
8. ...

Krzyzak - 27-09-2016, 08:53

kup frez stożkowy - idealnie się nadaje do wkrętarki, możesz zrobić ładny otwór dowolnej średnicy (warto sobie wcześniej kółko odrysować flamastrem)
Hugo - 27-09-2016, 08:56

Wymiatasz :mrgreen:
Marcino napisał/a:
4. nowe tracze + klocki,
5. Regeneracja zacisków tył,
Chrzanić to. Jak już masz to do wymiany i regeneracji to kupuj komplet tylnych hamulców od Space Wagona po 1998 r. (takie same jak w Galantach VR-4/Legnum), czyli wentylowane tarczobębny 284/20 mm i zaciski z tłoczkiem 38 mm. To hamuje i wygląda po ludzku.
Używany zacisk od SW ok. 50 zł/szt., nowy tarczobęben ok. 100 zł/szt. i klocki ok. 100 zł, czyli podobnie jak w przypadku standardowych hamulców z Galanta.
Tylko musisz nawiercić tarczobębny na rozstaw 4x114,3. Reszta wszystko P&P, mechanizm ręcznego zostaje ten z Gala, rozstaw otworów w tarczy kotwicznej do mocowania jarzm zacisków identyko.

Marcino - 27-09-2016, 09:11

Krzyzak napisał/a:
kup frez stożkowy - idealnie się nadaje do wkrętarki, możesz zrobić ładny otwór dowolnej średnicy (warto sobie wcześniej kółko odrysować flamastrem)

Mam ale tylko do 32mm, musze coś wiekszego:)

Marcino - 27-09-2016, 09:14

Hugo napisał/a:
Jak już masz to do wymiany i regeneracji to kupuj komplet tylnych hamulców od Space Wagona po 1998 r

Mam już nowe tarcze od Radexa , nie bede nic innego kombinował. Do zimy chciałbym postawić go na kołach.
Teraz myśle zeby zrobić piaskarkę syfonową i ułatwić sobie pracę.

Marcino - 27-09-2016, 09:54

Wnęka koła zapasowego

Podłużnica

Mocowanie wózka

Hugo - 27-09-2016, 10:02

Marcino napisał/a:
nie bede nic innego kombinował. Do zimy chciałbym postawić go na kołach
Do zimy jeszcze trochę czasu. Te co masz zdążysz sprzedać, kupić te od SW i nawiercić tarczobębny. Auto i tak nie jeździ, więc taka okazja może się już nie trafić. Warto!
Krzyzak - 27-09-2016, 11:13

Cytat:
Mam ale tylko do 32mm
przecież frezem możesz jechać w bok i poszerzać otwór dopóki blachy wystarczy - sam tak zrobiłem otwór 60mm pod komin w butli LPG... frez miał ok. 25mm
Marcino - 27-09-2016, 12:49

Krzyzak napisał/a:
Cytat:
Mam ale tylko do 32mm
przecież frezem możesz jechać w bok i poszerzać otwór dopóki blachy wystarczy - sam tak zrobiłem otwór 60mm pod komin w butli LPG... frez miał ok. 25mm

Spróbuje dziśiaj,

To był widok który mnie zatrzymał na chwilę... zgnita belka poprzeczna

Wycinanie nadkola - podwójna blacha na zakłądkę

Podłużnica zamknieta

druga strona

próg w środku

zakonczenie progu

reszta z prac narazie bez foto...

Bizi78 - 27-09-2016, 13:11

Jedyny plus jest taki, że robisz to sam a nie zlecasz, bo było to chyba nieopłacalne 8) .
Marcino - 27-09-2016, 14:47

Dokładnie, traktuje to jako naukę a że od zawsze lubiłem takie rzeczy to mnie to cieszy takie zajęcie:)
Bizi78 - 27-09-2016, 15:22

Że tak zacytuję klasykę polskiej komedii 8) .
Cytat:
W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno ________, ale to _______, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

:D