Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika
gulgulq - 13-10-2022, 08:05
Na razie nic nie wiadomo - jak zwykle polskie prawo dziurawe a ministerstwo nic nie wie
https://www.farmer.pl/fin...adu,123939.html
Teoretycznie prosumenci na starych zasadach tylko odbierają prąd z nadwyżek więc limit powinien obowiązywać dla prądu kupowanego ponad to co mamy w magazynie.
Marcino - 13-10-2022, 12:00
gulgulq napisał/a: | limit powinien obowiązywać dla prądu kupowanego ponad to co mamy w magazynie. |
Oby tak byo jak piszesz. Nie planuje tej zimy dobierać.
Ja dołożyłem klime na parterze i grzeje sobie dla podniesienia komfortu puki w miare ciepło i kolektory płaskie zapewniają CWU to nie musze piecem grzać.
Zakupiłem 2t miału w PGG zobaczymy jak to będzie.
gulgulq - 16-10-2022, 22:07
Ja dogrzewam klasycznym grzejnikiem, przenośną klimą z funkcją grzania i kominkiem - zależy od temp. na zewnątrz i chęci .
na zimę nastawiam się na kominek plus gaz. Zobaczymy jak to będzie.
Marcino - 17-11-2022, 14:29
Zaczyna się zimniej robić, nawet ujemnie ma być. Moje klimy dają rade. Nie spodziewałem się ze będzie tak komfortowo.
Krzyzak - 18-11-2022, 07:57
Kocioł od wczoraj zaczął swoją regularną pracę - jak tylko spadła temp. poniżej zera. Tak to czasem dogrzewał max. kilkadziesiąt minut na dobę i trochę słoneczko w dzień. Zatem pewnie gazu poszło niewiele, ale teraz nadrobi. Zawsze działał w ten sposób, że gdy temp. zewn. spada to on z wyprzedzeniem reaguje, typowy układ różniczkujący.
Z dogrzewaniem klimą to zobaczę ile prądu mi zostanie, bo w tej chwili już realnie odbieram (produkcja jest znikoma, wczoraj 5kWh) a mam nieco ponad 1MWh w magazynie. Może w lutym będę używał.
Marcino - 18-11-2022, 10:26
Fakt, wczpraj i dziś jest jakieś słońce... ale kilka dni wstecz produkcja 0,4kwh.
Dobrze ze teraz wprowadzili bilansowanie międzyfazowe to jest korzystniej tak jak np ktoś ma tylko PV na 1 fazie.
Krzyzak - 19-11-2022, 15:58
Marcino napisał/a: | jak np ktoś ma tylko PV na 1 fazie | to dokładnie ja tak mam
ale w tym roku prawie 5MWh zrobił
joujoujou - 19-11-2022, 20:20
Przy tutejszym notorycznym braku słońca jednofazowe (bo tylko jedną fazę do domu mam i tak doprowadzoną) 4.34 kWp w tym roku i tak wyprodukowało 3.36 MWh, czyli znośnie. Z tego jednak niestety 552 kWh zmarnowane, bo wysłane do sieci. Bardzo podobne wartości uzyskaliśmy również w dwóch poprzednich latach.
sampler - 06-12-2023, 20:20
Chciałem się dowiedzieć czy ktoś użytkuje pompę ciepła powietrzną. Jaki realnie COP można osiągnąć w naszych warunkach przy założeniu temperatury na wyjściu na poziomie 45-55st.C?
Jakie obecnie pompy warto brać pod uwagę? Czy split jest lepszy od monoblock'a? Czy taką inwestycję uważacie za udaną czy jednak widzicie jakieś wady?
Marcino - 07-12-2023, 13:41
Z tego co wiem to rynek jest napchany mocno i są spore przeceny bo dystrybutorzy nie mają komu sprzedać.
|
|
|