To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

grzesiopol - 25-05-2017, 13:20

Jeżeli cyka to musisz się liczyć, że wkrótce całkiem padnie, miałem tak z dyskiem toshiby w laptopie, było takie tyk, tyk zwłaszcza przy uruchamianiu i przy odczycie z dysku a potem już na stałe co jakiś czas. To cyka ramię głowicy

Powoli możesz się zaopatrywać w nowy dysk póki jeszcze można coś kupić sensownego.
Tak jak ci pisałem wyżej, w tym AVUnit jest tylko zgrana muzyka z płyt (taki magazyn z muzyką), każdy z nas ma inne preferencje , jedni słuchają muzyki poważnej a inni discopolo, musisz sobie sam uzupełnić zawartość dysku poprzez wgranie płyt. Najważniejszy są: HDD3 gdzie jest plik loading który zawiera system operacyjny i TFAT ze Screendata jak ten pliki ci się zepsują to nie uruchomisz MMCSa.

Ziemas - 25-05-2017, 20:59

grzesiopol napisał/a:
Powoli możesz się zaopatrywać w nowy dysk póki jeszcze można coś kupić sensownego.

Dysk dziś wymieniłem wszystko wrzuciłem i smigało lecz przedobrzyłem. Wsadziłem płytkę z DVD Motion (to do oglądania filmów w czasie jazdy). Nagrałem obraz MMCS-E-DVD.iso na CD i wsadziłem do napędu w aucie i się posypało. Po komunikacie "Checking disk" wyskoczył:

"The HDD doesn't work. Turn the engine key off to retry". Nic nie pomogło wyłączenie i przełączenie kluczyka tylko wyświetlał się komunikat "Insert a program disk" i tak w kółko.
Wyłączyłem jedną kleme bo myślałem, że się zrestaruje i nic. Wyciagałem dysk i też to samo. teraz już nie wiem jak go przywrócić do normalności. Czy wymiana na dysku softu od nowa coś pomoże kiedy nawet bez dysku jest kaplica? Proszę o pomoc koledzy.
Teraz też pewnie po tej klemie podczas zamykania 3x lusterka już się nie składają :(

grzesiopol - 25-05-2017, 21:17

Wrzuć na dysk ten loading co wcześniej miałeś, odłączasz zasilanie MMCS na 15 minut, wsadzasz dysk, włączasz zasilanie i powinno być tak jak przedtem. W ten sposób wykasujesz pamięć i pobierze ci ten wcześniejszy plik.
A płytę musiałeś źle nagrać lub coś nie tak jest z tym plikiem.

Ziemas - 25-05-2017, 21:34

grzesiopol napisał/a:
Wrzuć na dysk ten loading co wcześniej miałeś, odłączasz zasilanie MMCS na 15 minut, wsadzasz dysk, włączasz zasilanie i powinno być tak jak przedtem. W ten sposób wykasujesz pamięć i pobierze ci ten wcześniejszy plik.
A płytę musiałeś źle nagrać lub coś nie tak jest z tym plikiem.

Dzięki wielkie po raz kolejny za pomoc. Pojawił się jednak problem z odblokowaniem tego dysku. Juz kilka razu wklepywalem te 64 znaki i lipa dalej zablokowany. Wczesniej robilem to na tym dysku z samochodu Toshiba. teraz mam Fujitsu (tez 40 GB) i nie moge dac rady. Nie wiem co dalej :(
A wiesz moze jak przywrocic skladanie lusterek po 3x zamkniecie samochodu?

grzesiopol - 25-05-2017, 22:13

A skąd miałeś ten plik dvd in motion ? z forum ?
Albo źle wpisujesz hasło albo dysk nie jest jedynym dyskiem podpiętym przy odblokowywaniu.
Hasło do europejskiej MMCS to B2 BA B3 BC B0 DF AC BE B1 BB BE DF B1 AD D2 CD C9 CE BA B2 DF B1 9E 89 96 DF AA 8C 9A 8D DF DF może być wpisywane małymi literami.

Ziemas - 25-05-2017, 22:24

grzesiopol napisał/a:
A skąd miałeś ten plik dvd in motion ? z forum ?
Albo źle wpisujesz hasło albo dysk nie jest jedynym dyskiem podpiętym przy odblokowywaniu.
Hasło do europejskiej MMCS to B2 BA B3 BC B0 DF AC BE B1 BB BE DF B1 AD D2 CD C9 CE BA B2 DF B1 9E 89 96 DF AA 8C 9A 8D DF DF może być wpisywane małymi literami.

Tak link był na forum. Dysk jest jedyny bo wkładam go do starego lapka. Wczoraj z oryginalnym dyskiem poszło bez problemu a teraz lipa. Już szukam jakiegoś programu do permanentnego resetu dysku i założe te partycje jeszcze raz ale też nic nie moge znaleźć co może w tym pomóc. Mam dysk wywalić?

grzesiopol - 25-05-2017, 22:36

A czym odblokowujesz :?: xboxhdm :?: Czy laptopowym hasłowaniem pod biosem? A masz już nowy dysk czy ten stary?

[ Dodano: 25-05-2017, 22:47 ]
Rozumiem, że na nowy dysk wrzuciłeś pliki ze starego dysku i wszystko było ok, podczas wgrywania pliku z loadingiem wszystko się rypło. Wrzuciłeś płytę i samo się zaczęło czy robiłeś z menu i disk load.

Ziemas - 25-05-2017, 22:58

grzesiopol napisał/a:
A czym odblokowujesz :?: xboxhdm :?: Czy laptopowym hasłowaniem pod biosem? A masz już nowy dysk czy ten stary?

xboxhdm z płytki bootuje. Robie dokladnie tak jak ze starym dyskiem co juz umarl. Wtedy bylo ok teraz dzis kupilem inny i tez bylo ok dopoki nie zaczalem aktualizowac tego dvd motion i wtedy sie ryplo a tak bylo juz cacy. Porobilem partycje tak jak nalezy i dzialalo ładnie

Jak wrzuciłem plytke samo nie zaczelo. Musialem wywolac to menu z kombinacji Set navi 5 sec i potem sami menu 5sec i load z plyty i sie posypalo

Dlaczego nie moge odblokowac tego dysku? Moze sie USA niechcacy zrobilo. Zaraz sprobuje tak bo juz nie mam pomyslu co zrobic

W sumie nie pokazuje się FAILED tylko tak jakby wisi.
screen (kombinowalem tu z wersja USA i to samo):

https://zapodaj.net/aa41ad6273afe.jpg.html

grzesiopol - 25-05-2017, 23:20

Możesz spróbować z hasłem z amerykanki ale ten plik ma hasło europejski. Nagraj dwie płyty, jedna ze starym plikiem z tamtego dysku i jedną z tym co wgrywałeś. Nagrywaj na CD z małą prędkością powiedzmy 4x. Wrzuć najpierw jedną, wyłącz zapłon, wlącz zapłon i zobacz co będzie, jak to samo to wrzuć drugą i to samo, wyłącz i włącz. Być może to pomoże.
Ty masz MMCS E-05 bo już mi się pomieszało :?:

[ Dodano: 25-05-2017, 23:26 ]
Sprawdź jeszcze połączenie dysku na adapterach bo miałem tak kilka razy, że coś nie łączyło i pomimo wpisywania hasła było to co u ciebie, nie odblokowywało.

Ziemas - 25-05-2017, 23:30

grzesiopol napisał/a:

Ty masz MMCS E-05 bo już mi się pomieszało

Nie mam pojęcia...

grzesiopol napisał/a:
[ Dodano: 25-05-2017, 23:26 ]
Sprawdź jeszcze połączenie dysku na adapterach bo miałem tak kilka razy, że coś nie łączyło i pomimo wpisywania hasła było to co u ciebie, nie odblokowywało.

Wkładam dysk bezposrednio do starego lapka gdzie jest dokładnie wejście ATA więc wsio idzie bez adapterów. Dysk widzi w biosie i dalej. Nie konczy jednak failem tylko tak jakby myslal i myslal. Screena dalem powyzej (linka do screena)

[ Dodano: 26-05-2017, 00:11 ]
Załamka po całości. Odłączyłem kleme (minus) na ponad 15 minut. Dysku w środku nie było ani płyty i po tych 15 minutach przekręcam kluczyk a tam na ekranie "Insert disk" nic się nie zresetowało i tu nawet inny dysk chyba nie pomoże bo coś się w środku spiepszyło. obawiam sie, że bez ASO się nie obejdzie a było już tak pieknie ;(

Nagrałem jeszcze raz tą płyte podmieniając ten plik Loading.KWI na stary ale bez zmian. Może to było oprogramowanie z Outlandera I? Pobrałem je z tego wątku
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53031

grzesiopol - 26-05-2017, 00:24

Ziemas napisał/a:
Nie mam pojęcia...
pod joystikiem masz model swojego MMCSa, prawy dolny róg napis.

Podaj najpierw to, potem pomyślę.
Dysk przy ponownym rozruchu po odłączeniu zasilania powinien być w MMCS.
Najprawdopodobniej ten plik co wgrywałeś jest uszkodzony lub płyta źle nagrana. Po wrzuceniu płyty najpierw kopiuje plik do MMCS a potem loadera do pamięci MMCS. U ciebie coś poszło nie tak. Albo źle skopiowało się na dysk albo źle do pamięci stąd ten komunikat Insert a program disk. Teraz masz komunikat Insert disk do nie masz dysku HDD. Dysk wsadzamy i wyjmujemy tylko na zapłonie w pozycji Off.

Ziemas - 26-05-2017, 00:46

grzesiopol napisał/a:
Ziemas napisał/a:
Nie mam pojęcia...
pod joystikiem masz model swojego MMCSa, prawy dolny róg napis.

Nie jestem w stanie nic zobaczyć bo zawiesił się na tym insert disk.

Czy dysk jest w środku czy nie jest to samo

https://zapodaj.net/b270219533be6.jpg.html

a potem:

https://zapodaj.net/f2f8dfd20bf7e.jpg.html

grzesiopol - 26-05-2017, 06:53

Pożyczone od tyku

Nie musisz zaglądać do środka, żeby zobaczyć model. Zerknij na zdjęcie powyżej.

Te komunikaty to tak jak pisałem wyżej nieprawidłowy plik loading lub nieprawidłowo nagrana płyta.
Jak wgrywałeś to zawiesił ci się w momencie gdy był taki napis że sprawdzaniem screendata z cyferkami po prawej pokazującymi postęp wgrywania czy potem jak już się uruchomił ponownie. Zepsucie MMCS 90 % to czynnik ludzki :roll:

I jak pisałem wyżej
Cytat:
Nagraj dwie płyty, jedna ze starym plikiem z tamtego dysku i jedną z tym co wgrywałeś. Nagrywaj na CD z małą prędkością powiedzmy 4x. Wrzuć najpierw jedną, wyłącz zapłon, wlącz zapłon i zobacz co będzie, jak to samo to wrzuć drugą i to samo, wyłącz i włącz. Być może to pomoże.

Ziemas - 26-05-2017, 08:43

[quote="grzesiopol"]Pożyczone od tyku
Obrazek
Nie musisz zaglądać do środka, żeby zobaczyć model. Zerknij na zdjęcie[\uquote]

E-03

Wrzucalem rozne plyty. Nagrywalem roznymi metodami i wolno i nic

grzesiopol - 26-05-2017, 09:34

OK to zostało jeszcze jedno mało prawdopodobne ale zawsze. Jak wymieniłeś dysk to zamontowałeś go w obudowe, do tej obudowy po bokach są zamocowane takie czarne prowadnice plastikowe, powinny być założone strzałkami do pinów dysku. Czy tak masz założone? Po drugie jak wsadzałeś dysk to poczułeś takie jakby "zaskoczenie" czy tylko wsadziłeś i już.?