Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Wagon - Trumna w budyniu
Hugo - 20-08-2018, 22:04
Moim zdaniem zrobiłeś błąd obniżając tył, w Galantach obniża się tylko przód, szczególnie w kombi po II lifcie. Teraz tył wygląda jak zarwany.
tresorex - 21-08-2018, 15:15
Kombi z obniżonym tylko przodem fajnie wygląda, robi się klin
Marcino - 22-08-2018, 00:09
Widziałem na żywo. Jest dobrze...
Nacz - 04-09-2018, 02:18 Temat postu: Bilstein B8 Panowie, ale tu nie chodzi o wygląd tylko o prowadzenie i trakcję. No dobra, o wygląd trochę też ale trakcja ważniejsza. Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w setupie przód - tył i zakładania czego innego na każdej osi, bo to zmienia charakterystykę auta. Podniesiony tyłek może i wygląda fajnie u fit lasek i w amerykańskich muscle carach, ale wszyscy wiedzą jak one się prowadzą... dobra, z tym porównaniem to trochę przesadziłem, ale wg mnie zawias powinien mieć tą samą twardość z przodu i z tyłu i ten sam skok i charakterystykę pracy. No i dlatego wybór padł na Bilstein B8.
^ Jak się okazało na tylnym amortyzatorze przy pomocy pierścienia Siegera można sobie regulować naprężenie wstępne, czyli twardość/wysokość... prawie jak gwint Z tego co widziałem w instrukcji B6 z przodu ma 5 nacięć, czyli jeszcze więcej regulacji. Trochę się też zawiodłem, bo liczyłem na większą średnicę tłoka, przynajmniej z przodu. Gdzie ta słynna "gruba laga"??
^ Kilka fotek dla porównania serii KYB z Bilstein B8 (tu i tu sprężyny H&R).
^ Kolumny poskładane i gotowe do montażu. Tu miłe zaskoczenie, dolny talerz jest obrotowy i totalnie odpadają problemy z ustawieniem osi widelca z przodu i gumowej tulei z tyłu względem śrub w górnym mocowaniu.
^ Przód przed/po.
^ Tył przed/po.
^ Galant świeżo po montażu.
^ Pierwszy zlot MM zaliczony, w końcu udało się poznać na żywo Marcino i Krzyżaka
^ Testy obciążeniowe, czyli: "ile dupa usiądzie jak wrzucimy na pakę 3 rowery + sprzęt, ciuchy, żarcie na tydzień (tak, na tych dwóch fotach paka jest zapakowana tym wszystkim co napisałem) i zrobimy sobie 1600 km tripa z Gdyni na Rychlebské Stezky w Czechach połączonego z kawalerskim kumpla" też zaliczone pozytywnie Dupa średnio siadła a auto stoi bez pasażerów, którzy pewnie bardziej dociążyliby przód.
^ Tu mały offtopik z Czech, żeby nie było, że jestem nolifem co cały wolny czas siedzi w garażu ...choć ubiegły rok trochę tak wyglądał
^ Ciąg dalszy wożonka po spotach. #datass #wlegnumiejednaklepszy
^ Sweetfocia ze starszym bratem.
^ Hugo, tu stoi na pusto, no zarwany to on chyba nie jest? Chociaż do ideału przydałoby się te 10 mm różnicy między przodem a tyłem
Marcino - 04-09-2018, 08:27
Nacz napisał/a: | Pierwszy zlot MM zaliczony, w końcu udało się poznać na żywo Marcino i Krzyżaka |
Również było fajnie poznać i zobaczyć się na żywo.
Wracajać do amorków - sciskając wstępnie sprężynię obniżamy i utwardzamy za jednym razem?
Bzyk_R1 - 04-09-2018, 08:34
Nigdy samochody tego koncernu nie budziły we mnie jakiś większych emocji, jednak Twoja Skoda Galant* jest na prawdę zadbanym okazem. Miałem przyjemność widzieć na żywo i dotknąć. Włożone kawał roboty a komorę silnika do dzisiaj mam przed oczami. Teraz Panie za kilka tygodni na kobyłki i nie dotykać do maja trzymaj fason!
* pozdrowienia dla bawiących się pod domkiem nr11 w Firleju, kto wie o co chodzi to wie
Fragu - 05-09-2018, 07:52
Nacz napisał/a: | Trochę się też zawiodłem, bo liczyłem na większą średnicę tłoka, przynajmniej z przodu. Gdzie ta słynna "gruba laga"?? |
W Bilsteinie B6, który zdaje się nie jest dostępny w grubej wersji do Galanta
vrangsinn - 05-09-2018, 08:32
przyznaj sie ile Cię te amorki wyszły za sztuke^^
Nacz - 08-05-2019, 22:06 Temat postu: Testy zawieszenia na Torze Pszczółki Tego tematu to chyba nigdy nie uda mi sie prowadzić na bieżąco i jeszcze żeby szukać go na 3 stronie.. no nic, witam po przerwie To po kolei:
Marcino napisał/a: | Wracając do amorków - ściskając wstępnie sprężynę obniżamy i utwardzamy za jednym razem? | Ściskając sprężynę bez zmiany długości montażowej amortyzatora auto pójdzie do góry i je utwardzisz, ale nie obniżysz. Jak chcesz obniżyć zakładasz krótsze sprężyny, ale przy obniżeniu większym niż -30 warto założyć też amortyzator z krótszym skokiem i z dopasowaną do krótszej sprężyny charakterystyką pracy, głównie tłumienia. U mnie H&R z seryjnym amortyzatorem średnio działał.
Gwint z kolei ma regulowaną długość montażową i twardość sprężyny. Lepsze modele mają też regulację tłumienia co jest błędnie nazywane regulacją twardości - za twardość odpowiada sprężyna i jej napięcie wstępne. Im bardziej skręcasz gwint tym bardziej powinieneś utwardzić sprężynę i podkręcić tłumienie.
Bzyk_R1, haha, jak widać na Skodę wieczorem też można poderwać a zdziwienie następnym razem w dzień + tekst: "to Twój??" też trochę bezcenne
A tak na poważnie to bardzo fajnie było poznać Ciebie, Pawła i Wasze drugie połówki Specjalnie dla Ciebie wrzucę osobnego posta z ogarniania komory, a na kobyłki w garażu poszedł w listopadzie i kiblował tam do kwietnia, to była ciężka zima!
Fragu, B6 i B8 to konstrukcyjnie te same amortyzatory, różnią się tylko skokiem, obydwa mają sportową charakterystykę, B6 jest do seryjnych sprężyn a B8 do skróconych. Lipa, że do Galanta laga jest tylko trochę grubsza niż w seryjnym.
vrangsinn, katalogowo niecałe 2200 za komplet (kolega załatwił mi je trochę taniej) + 800 za sprężyny, ale warto było. Teraz auto idzie w zakrętach jak po szynach, jest twardo ale zawieszenie ciągle wybiera i pracuje a nie odbija się od drogi jak na tanich gwintach. Sporą rolę odgrywa chyba też to, że B8 są typu montotube a nie twintube jak w KYB.
A tu kilka zaległych fotek z zeszłorocznego testowania zawieszenia:
Bzyk_R1 - 08-05-2019, 22:31
Wrzucaj wrzucaj! Opuściłeś się w aktualizacjach tematu a jest sporo ludzi zainteresowanych więc czekamy
oszitrek - 20-10-2019, 10:33
Witam Nacz,
Gdzie poszły zdjęcia???
mkm - 20-10-2019, 18:24
Hostingi zdjęć działają w zmowie z popularnymi portalami społecznościowymi i zabijają fora...
Nacz, ja zacząłem robić pokaz slajdów ze zdjęć, które wygasły w tematach na YT, bo przeładować zdjęcia, a potem podmienić kody to syzyfowa praca...
oszitrek - 25-10-2019, 22:44
mkm napisał/a: | Hostingi zdjęć działają w zmowie z popularnymi portalami społecznościowymi i zabijają fora...
Nacz, ja zacząłem robić pokaz slajdów ze zdjęć, które wygasły w tematach na YT, bo przeładować zdjęcia, a potem podmienić kody to syzyfowa praca... |
Sorry my polish language terrible.
Now the pictures still not available ??? Nowhere?
I need it with my car assembly.
Nacz - 22-12-2019, 21:52
Hey Oszitrek No problem mate! I guess most people here will understand english. Looks like Picassa Web Albums was finally shut down by Google. Fortunately all the pictures are still in Google Photos, sad news is that there are more than 500 of them and they had to be relinked manually which took me "some" time. Most of them should work by now, hope they help. Just need to fix list of topics on the first page How did you get here anyway??
Mkm, wszyscy wynoszą się na fb, ale idzie to w parze z dramatycznym obniżeniem poziomu, nie tylko technicznego
mkm - 09-03-2020, 00:33
Nacz napisał/a: | Mkm, wszyscy wynoszą się na fb |
Wszyscy to nie MY!
Nic nie szkodzi być i tam i tu.
Ja czekam na dalsze foto (i akcje ) i wiedz, że ktoś Cię będzie gonił
|
|
|