[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
adt81 - 20-04-2014, 07:43
Wczoraj chciałem zmienić tarcze hamulcowe z przodu (ATE 276/26) ale coś dziwnego się stało - mianowicie po założeniu tarczy i dokręceniu jarzma tarcza wygląda jakby była krzywo osadzona. Od zewnętrznej strony niemal dotyka jarzma a od wewnętrznej jest blisko 1cm prześwitu - jak założę starą (276/24) jest idealnie na środku. Teraz nie wiem czy to wina jarzma czy może piasty lub zwrotnicy ale jakim cudem stara tarcza tak się dopasowała - musiałaby być bardzo krzywa czego nie widać przy obracaniu. Obracając piastą z nową tarcza idzie równo więc musi siedzieć prosto (dokręcone nakrętki kół) tylko nie wiem dlaczego tak "krzywo" jest w jarzmie - jakieś pomysły ?
robertdg - 20-04-2014, 07:54
Wrzuć fotke, bo ogólnie 276/24 i 276/26 mają róznie podawaną ale utrzymywaną w normie wysokość rzedu 45-46mm, zatem tarcza może być o ten 1-2mm bliżej zewnętrznej częsci jarzma, ale powinna zachowywać podobny odstęp od wewnatrznej częsci jarzma, Róźnice niby marginalne, ale przy montażu już byłopisane, że trzeba lekko oszlifować jarzmo bo ponoć ociera
adt81 - 20-04-2014, 08:05
Zdjęcie postaram się zrobić przy kolejnej próbie ( miałem zrobić ale już założyłem starą ). Obciera tylko o blaszkę prowadzącą klocek ale tylko o tę na dole jarzma - widać dobrze bo tarcze pokryte farbą zabezpieczającą. Odstęp od zewnętrznej dolnej części jarzma jest tylko taki, że mieści się blaszka ale obciera więc do szlifowania. Niestety nie zwróciłem uwagi jak to wygląda na górze ale przy założonej blaszce śladu na tarczy nie zostawiała więc tam musi być lepiej. Po świętach jeszcze raz sprawdzę na drugim kole bo zacząłem od lewego i odpuściłem.
OcIeJ - 23-04-2014, 19:08
WItam
Pytanko co do hamulcy. Gdy urwałem odpowietrznik i czekam na wykrętaki by go na dniach okręcić. moge odpowietrzyć hamulce na przewodzie? Czytałem, gdzieś o takim rozwiązaniu. Oczywiście rozwiązanie tymczasowe.
Wajcheusz - 23-04-2014, 19:38
No i stało się, muszę dowiedzieć się od Was.
Dzisiaj byłem na szarpakach u mojego mechanika w pracy, wyszedł temat stukania,
okazało się, że luz ma jarzmo zacisku tylnego hamulca tarczowego od kierowcy.
Czy do jarzma są jakieś reperaturki?
Czy kupuje się całe jarzmo?
Jakie kupić?
adt81 - 23-04-2014, 20:19
| Wajcheusz napisał/a: | Czy do jarzma są jakieś reperaturki?
Czy kupuje się całe jarzmo? |
Jak stuka jarzmo to zapewne prowadnice które można bez problemu w komplecie z niezbędnymi gumkami kupić np. w Inter Cars
Łysy88 - 23-04-2014, 22:00
| adt81 napisał/a: | | Wczoraj chciałem zmienić tarcze hamulcowe z przodu (ATE 276/26) ale coś dziwnego się stało - mianowicie po założeniu tarczy i dokręceniu jarzma tarcza wygląda jakby była krzywo osadzona. Od zewnętrznej strony niemal dotyka jarzma a od wewnętrznej jest blisko 1cm prześwitu - jak założę starą (276/24) jest idealnie na środku. Teraz nie wiem czy to wina jarzma czy może piasty lub zwrotnicy ale jakim cudem stara tarcza tak się dopasowała - musiałaby być bardzo krzywa czego nie widać przy obracaniu. Obracając piastą z nową tarcza idzie równo więc musi siedzieć prosto (dokręcone nakrętki kół) tylko nie wiem dlaczego tak "krzywo" jest w jarzmie - jakieś pomysły ? |
Ja też miałem problem żeby założyć tarcze, rozwiązaniem okazało się założenie tarczy a potem dokręcenie je nakrętkami (na szpilki założyłem większe nakrętki jako podkładki i dopiero dokreciłem delikatnie nakrętkami od kół) dzięki temu były równo dociśnięte tarcze i na luzie weszło jarzmo.
mientobisi - 23-04-2014, 22:25
próbował ktoś montować tarcze wiercone ? nie moge nic znaleźć na forum na ten temat, na allegro jest pare propozycji, które są najlepsze ? warto kupić tylko na przód czy na tył też ? czy będe musiał dokupić coś jeszcze poza klockami ?
booohal - 24-04-2014, 15:35
mientobisi, Wpisz ''mikoda'' w wyszukiwarce. Wszystkiego się dowiesz.
arturj123 - 24-04-2014, 16:01
Nie wiem co to ostatnio moda na te mikody, które po 20kkm biją. Jak wiercone, wentylowane to np. Zimmerman, albo droższe EBC
fj_mike - 24-04-2014, 18:53
| arturj123 napisał/a: | | Nie wiem co to ostatnio moda na te mikody |
Czy ja wiem. Kiedyś tak ale teraz ...
| arturj123 napisał/a: | | Jak wiercone, wentylowane to np. Zimmerman |
Także polecam.
Owczar - 24-04-2014, 18:58
Eee tam, nie ważna jakość, lans musi być. Sportowe samochody mają takie tarcze to czemu galant miałby nie mieć?
fergul11 - 24-04-2014, 19:43
| Owczar napisał/a: | | ... to czemu galant miałby nie mieć? |
...bo jest sportowo-rycerski ?
polaff - 24-04-2014, 19:53
| Owczar napisał/a: | | Eee tam, nie ważna jakość, lans musi być. | Zgadzam się w pełni. Na temat mikody już wiele razy się wypowiadałem...
adt81 - 24-04-2014, 20:34
Ja dzisiaj w końcu założyłem te moje ATE 276/26 - musiałem jak wcześniej napisał Łysy88 dokręcić tarczę na 4 śrubach (wcześniej próbowałem na 2). W sumie to tarcza weszła na styk ale dla pewności delikatnie podszlifowałem jarzmo od zewnętrznej strony bo tarcze jakoś bliżej zewnętrznej krawędzi się układają. Niestety z prawej strony musiałem nie zauważyć jak dokręcałem prowadnicę i coś się gumeczka na górnej krzywo ułożyła czego efektem po przejechaniu 2km z prędkością 40km/h był smrodek z koła i zagotowany smar (zacisk trzymał koło i ręką było ciężko obrócić). Głupi nie zwróciłem uwagi bo świeży zestaw i szerszy więc myślałem, że przez chwilę będzie opór stawiać zanim farba się zetrze z tarczy i ułoży. Po powrocie do garażu poprawiłem i jest ok - mam nadzieję że tarcza nie ucierpiała - w sumie mała prędkość i delikatne hamowanie ale gorące jak piekło było - tak to jest jak się robi szybko ale mam nadzieję, że będzie ok. Pojeździmy zobaczymy
|
|
|