To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

jacek11 - 06-08-2024, 21:54

Raczej nie robię takich rzeczy. Sam sobie, to i owszem. Ale mogę zapytać znajomka, czy by się podjął.
joujoujou - 06-08-2024, 23:54

Bizi78 napisał/a:
parę stron wcześniej było
Skleroza. :lol:

No to powodzenia. I cierpliwości. :)

AidsD - 09-08-2024, 12:06

Dzień Dobry!
Kto ogłasza weekend?

tościk - 09-08-2024, 17:07

AidsD napisał/a:
Kto ogłasza weekend?

Proszę: https://youtu.be/wT-Vc_Swmi4?feature=shared

A dzisiaj chcę powiedzieć, że nie rozumiem jak to jest, że jak ja na skrzyżowaniu skręcam w prawo, z drogi z jednym pasem do skrętu w drogę która ma trzy pasy i na tym samym skrzyżowaniu kierowca z naprzeciwka skręca w lewo, w tę samą drogę co i ja skręcam, to ja mam uważać na niego i broń boże nie skręcać na inny niż prawy pas, a on może wjechać na jaki mu się podoba i mnie taranować. Nie rozumiem. Wyjaśni mi ktoś, bo ewidentnie za głupi jestem.

jacek11 - 09-08-2024, 22:01

Ja jeszcze na urlopie jestem, więc od dawna mam łikend :)
joujoujou - 10-08-2024, 12:59

Piwko się chłodzi, grillek się szykuje.

W prognozach na wczoraj zapowiadano dzień bez deszczu - padało tylko dwa razy, zatem było tak jakby faktycznie wcale nie padało. :lol:

Koszenie się odbyło, tym razem planowo, po mniej więcej 2 tygodniach, uzbierało się 7 czy 8 koszy z traktorka, czyli normalnie. Nie tak jak poprzednio, kiedy było dobrze ponad 20.

Aha - na dzisiaj prognozy takie same jak były na wczoraj. Raz już padało, czekam na kolejny. 8)

Krzyzak - 11-08-2024, 19:27

tościk napisał/a:
Proszę: https://youtu.be/wT-Vc_Swmi4?feature=shared
Co prawda RMF ma obecnie najgorszą muzykę i nie da się tego słuchać, ale to z weekendem im się udało.

tościk napisał/a:
Wyjaśni mi ktoś
w teorii to jest odwrotnie - skręcając możesz zająć dowolny pas a on powinien ustąpić
sam jestem ciekaw tego o co pytasz - czy rzeczywiście mamy rację, czy nie...

joujoujou - 12-08-2024, 00:58

Kawa przed pracą.

Pas burz rozciąga się ponad krajem. Ze względu na bardzo łagodny klimat to rzadkie tutaj zjawisko. Jedno z moich łącz internetowych już wysiadło. Prąd jeszcze jest.

Krzyzak - 12-08-2024, 07:56

W piątek w nocy ładnie podlało a tak od paru dni piękna i słoneczna pogoda, max 23 w cieniu - cudne lato Dżon ;)
robertdg - 12-08-2024, 08:01

tościk napisał/a:
A dzisiaj chcę powiedzieć, że nie rozumiem jak to jest, że jak ja na skrzyżowaniu skręcam w prawo, z drogi z jednym pasem do skrętu w drogę która ma trzy pasy i na tym samym skrzyżowaniu kierowca z naprzeciwka skręca w lewo, w tę samą drogę co i ja skręcam, to ja mam uważać na niego i broń boże nie skręcać na inny niż prawy pas, a on może wjechać na jaki mu się podoba i mnie taranować. Nie rozumiem. Wyjaśni mi ktoś, bo ewidentnie za głupi jestem.

Nad czym sie tu zastanawiac?
Będąc na prawoskrecie, zajmujac prawy pas ruchu, masz pierwszenstwo przed pojazdem który dokonuje lewoskretu.

tościk - 12-08-2024, 08:17

Krzyzak napisał/a:
Co prawda RMF ma obecnie najgorszą muzykę i nie da się tego słuchać

Oj mają dużą konkurencję pod tym względem. Radia słucham coraz rzadziej w ogóle. Ostatnio z ciekawości włączyłem yanosikowe i się okazuje, że z tym RMF to nie jest jeszcze tak źle :D

Krzyzak napisał/a:
w teorii to jest odwrotnie - skręcając możesz zająć dowolny pas a on powinien ustąpić
sam jestem ciekaw tego o co pytasz - czy rzeczywiście mamy rację, czy nie...

robertdg napisał/a:
Nad czym sie tu zastanawiac?
Będąc na prawoskrecie, zajmujac prawy pas ruchu, masz pierwszenstwo przed pojazdem który dokonuje lewoskretu.

Ale tylko zajmując prawy pas ruchu? Mnie zawsze uczyli na kursach, nawet nie tak dawno na motocyklowym, że jak jedziesz drogą z jednym pasem do skrętu i skręcasz w trójpasmówkę, to jeśli znaki nie ograniczają, to możesz zająć dowolny z trzech pasów ruchu, a pierwszeństwo wynika jak już z reguły prawej ręki, a nie tego, który pas się zajmuje.
Ilustracyjny gmoch poniżej, zielony to ja, żółty konkurencja w bitwie o pas, na czerwono dozwolone kierunki jazdy. Kto jest na prawie?

Uwex - 12-08-2024, 11:37

W przypadku , gdy dwa samochody chcą wjechać na ten sam pas, to pierwszeństwo ma ten z prawej strony.
robertdg - 12-08-2024, 12:00

tościk napisał/a:
Ale tylko zajmując prawy pas ruchu? Mnie zawsze uczyli na kursach, nawet nie tak dawno na motocyklowym, że jak jedziesz drogą z jednym pasem do skrętu i skręcasz w trójpasmówkę, to jeśli znaki nie ograniczają, to możesz zająć dowolny z trzech pasów ruchu, a pierwszeństwo wynika jak już z reguły prawej ręki, a nie tego, który pas się zajmuje

Na Kursie też uczą że w PL obowiązuje ruch prawo stronny i należy jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.
Do sedna, jak pisze Uwex, masz prawo/mozesz zająć dowolny pas, a ten z lewoskrętu musi Co ustąpić (jakby nie było jego manewr wymaga przekroczenia osi jezdni, czy też wyspy oddzielającej pasy ruchu), ale:
Każdego z Was obowiązuje ZOZ
Każdy z Was troszczy się k własne zdrowie- dzbanom należy ustąpić
W PL obowiązuje ruch prawostronny więc jeżeli droga na to pozwala zajmujesz prawy pas i spokojnie zmieniasz pasy w ciągu drogi na pożądany - nie jest to wymóg, robisz tak dla własnej czytelności i chronisz się przed idiotami którzy nie znają przepisów
Zatem szerokiej drogi i nie przejmuj się dzbanami

Marcino - 12-08-2024, 12:46

tościk napisał/a:
i się okazuje, że z tym RMF to nie jest jeszcze tak źle

Ja tam w garaży RMF mam, muzyka jest, wiadomosći są. A jak nie to ANTYradio.

Dobry po przerwie na delegację. Fajne lato mamy w tym roku.

jacek11 - 12-08-2024, 16:12

Marcino napisał/a:
A jak nie to ANTYradio.

O to to właśnie :thumbleft: Niestety tutaj tylko z neta. W garażu słucham regionalnego z Piotrkowa Tryb. W samochodzie również. Wszelkie zetki, czy eremefy, to już ostateczność. Zdecydowanie lepszą muzykę usłyszę w starej poczciwej trójce 8)