Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
jacek11 - 06-08-2024, 21:54
Raczej nie robię takich rzeczy. Sam sobie, to i owszem. Ale mogę zapytać znajomka, czy by się podjął.
joujoujou - 06-08-2024, 23:54
Bizi78 napisał/a: | parę stron wcześniej było | Skleroza.
No to powodzenia. I cierpliwości.
AidsD - 09-08-2024, 12:06
Dzień Dobry!
Kto ogłasza weekend?
tościk - 09-08-2024, 17:07
AidsD napisał/a: | Kto ogłasza weekend? |
Proszę: https://youtu.be/wT-Vc_Swmi4?feature=shared
A dzisiaj chcę powiedzieć, że nie rozumiem jak to jest, że jak ja na skrzyżowaniu skręcam w prawo, z drogi z jednym pasem do skrętu w drogę która ma trzy pasy i na tym samym skrzyżowaniu kierowca z naprzeciwka skręca w lewo, w tę samą drogę co i ja skręcam, to ja mam uważać na niego i broń boże nie skręcać na inny niż prawy pas, a on może wjechać na jaki mu się podoba i mnie taranować. Nie rozumiem. Wyjaśni mi ktoś, bo ewidentnie za głupi jestem.
jacek11 - 09-08-2024, 22:01
Ja jeszcze na urlopie jestem, więc od dawna mam łikend
joujoujou - 10-08-2024, 12:59
Piwko się chłodzi, grillek się szykuje.
W prognozach na wczoraj zapowiadano dzień bez deszczu - padało tylko dwa razy, zatem było tak jakby faktycznie wcale nie padało.
Koszenie się odbyło, tym razem planowo, po mniej więcej 2 tygodniach, uzbierało się 7 czy 8 koszy z traktorka, czyli normalnie. Nie tak jak poprzednio, kiedy było dobrze ponad 20.
Aha - na dzisiaj prognozy takie same jak były na wczoraj. Raz już padało, czekam na kolejny.
Krzyzak - 11-08-2024, 19:27
Co prawda RMF ma obecnie najgorszą muzykę i nie da się tego słuchać, ale to z weekendem im się udało.
tościk napisał/a: | Wyjaśni mi ktoś | w teorii to jest odwrotnie - skręcając możesz zająć dowolny pas a on powinien ustąpić
sam jestem ciekaw tego o co pytasz - czy rzeczywiście mamy rację, czy nie...
joujoujou - 12-08-2024, 00:58
Kawa przed pracą.
Pas burz rozciąga się ponad krajem. Ze względu na bardzo łagodny klimat to rzadkie tutaj zjawisko. Jedno z moich łącz internetowych już wysiadło. Prąd jeszcze jest.
Krzyzak - 12-08-2024, 07:56
W piątek w nocy ładnie podlało a tak od paru dni piękna i słoneczna pogoda, max 23 w cieniu - cudne lato Dżon
robertdg - 12-08-2024, 08:01
tościk napisał/a: | A dzisiaj chcę powiedzieć, że nie rozumiem jak to jest, że jak ja na skrzyżowaniu skręcam w prawo, z drogi z jednym pasem do skrętu w drogę która ma trzy pasy i na tym samym skrzyżowaniu kierowca z naprzeciwka skręca w lewo, w tę samą drogę co i ja skręcam, to ja mam uważać na niego i broń boże nie skręcać na inny niż prawy pas, a on może wjechać na jaki mu się podoba i mnie taranować. Nie rozumiem. Wyjaśni mi ktoś, bo ewidentnie za głupi jestem. |
Nad czym sie tu zastanawiac?
Będąc na prawoskrecie, zajmujac prawy pas ruchu, masz pierwszenstwo przed pojazdem który dokonuje lewoskretu.
tościk - 12-08-2024, 08:17
Krzyzak napisał/a: | Co prawda RMF ma obecnie najgorszą muzykę i nie da się tego słuchać |
Oj mają dużą konkurencję pod tym względem. Radia słucham coraz rzadziej w ogóle. Ostatnio z ciekawości włączyłem yanosikowe i się okazuje, że z tym RMF to nie jest jeszcze tak źle
Krzyzak napisał/a: | w teorii to jest odwrotnie - skręcając możesz zająć dowolny pas a on powinien ustąpić
sam jestem ciekaw tego o co pytasz - czy rzeczywiście mamy rację, czy nie... |
robertdg napisał/a: | Nad czym sie tu zastanawiac?
Będąc na prawoskrecie, zajmujac prawy pas ruchu, masz pierwszenstwo przed pojazdem który dokonuje lewoskretu. |
Ale tylko zajmując prawy pas ruchu? Mnie zawsze uczyli na kursach, nawet nie tak dawno na motocyklowym, że jak jedziesz drogą z jednym pasem do skrętu i skręcasz w trójpasmówkę, to jeśli znaki nie ograniczają, to możesz zająć dowolny z trzech pasów ruchu, a pierwszeństwo wynika jak już z reguły prawej ręki, a nie tego, który pas się zajmuje.
Ilustracyjny gmoch poniżej, zielony to ja, żółty konkurencja w bitwie o pas, na czerwono dozwolone kierunki jazdy. Kto jest na prawie?
Uwex - 12-08-2024, 11:37
W przypadku , gdy dwa samochody chcą wjechać na ten sam pas, to pierwszeństwo ma ten z prawej strony.
robertdg - 12-08-2024, 12:00
tościk napisał/a: | Ale tylko zajmując prawy pas ruchu? Mnie zawsze uczyli na kursach, nawet nie tak dawno na motocyklowym, że jak jedziesz drogą z jednym pasem do skrętu i skręcasz w trójpasmówkę, to jeśli znaki nie ograniczają, to możesz zająć dowolny z trzech pasów ruchu, a pierwszeństwo wynika jak już z reguły prawej ręki, a nie tego, który pas się zajmuje |
Na Kursie też uczą że w PL obowiązuje ruch prawo stronny i należy jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.
Do sedna, jak pisze Uwex, masz prawo/mozesz zająć dowolny pas, a ten z lewoskrętu musi Co ustąpić (jakby nie było jego manewr wymaga przekroczenia osi jezdni, czy też wyspy oddzielającej pasy ruchu), ale:
Każdego z Was obowiązuje ZOZ
Każdy z Was troszczy się k własne zdrowie- dzbanom należy ustąpić
W PL obowiązuje ruch prawostronny więc jeżeli droga na to pozwala zajmujesz prawy pas i spokojnie zmieniasz pasy w ciągu drogi na pożądany - nie jest to wymóg, robisz tak dla własnej czytelności i chronisz się przed idiotami którzy nie znają przepisów
Zatem szerokiej drogi i nie przejmuj się dzbanami
Marcino - 12-08-2024, 12:46
tościk napisał/a: | i się okazuje, że z tym RMF to nie jest jeszcze tak źle |
Ja tam w garaży RMF mam, muzyka jest, wiadomosći są. A jak nie to ANTYradio.
Dobry po przerwie na delegację. Fajne lato mamy w tym roku.
jacek11 - 12-08-2024, 16:12
Marcino napisał/a: | A jak nie to ANTYradio. |
O to to właśnie Niestety tutaj tylko z neta. W garażu słucham regionalnego z Piotrkowa Tryb. W samochodzie również. Wszelkie zetki, czy eremefy, to już ostateczność. Zdecydowanie lepszą muzykę usłyszę w starej poczciwej trójce
|
|
|