[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
czapelka - 05-07-2014, 16:21
plecho1 napisał/a: | Posmaruj te wężyki i króćce smarem silikonowym tego typu http://allegro.pl/olej-sm...348026570.html, kupisz coś takiego na stacji paliw. Ewentualnie wymień wężyki na nowe o średnicy 5mm, oczywiście przy składaniu na nowych wężykach także warto posmarować. Grubsze wężyki nie są zbyt dobre, najlepiej aby wężyki miały średnicę odrobinę większą niż średnica dysz we wtryskach. |
No i poległem wężyki są tak twarde że nawet nie idzie w nie wcisnąć króćca hana. Czeka mnie zrzucanie kolektora, no chyba że zna ktoś sposób aby zmiękczyć te weżę ?
Szwagroz - 05-07-2014, 20:00
włóż w kubek z wrzątkiem? pomaga na wszyskie wezyki
Shockwave - 05-07-2014, 23:53
Nie znam sie na lpg. Nic a nic bo nigdy nie miałem pojazdu zasilanego takim paliwem. No ale galant już miał lpg.
Jak kupiłem galanta to oczywiście wymieniłem filtry i płyny ( na rozrząd mam fakturę z 2012r i ma przejechane 29tys)
Ale od rzeczy.
Moja instalacja to reduktor AC R01, wtryski hana, sterownik stag 300+
Pojechałem do gazownika aby dokonać przeglądu lpg bo nie widziałem kiedy ktoś to robił.
Gazownik powymieniał filtry (2szt) skroił 100zl i powiedział ze instalacja jest do dup.. i ze auto na niej nie pojeździ.
Wiec pojechałem do innego gazownika ten zaś stwierdził ze jest ok i ze skoro gal dobrze na niej śmiga to mam sobie głowy nie zawracać.
Wiec jak to jest Panowie z tym moim gazem ?
co w nim jest nie teges za auto niby nie pojeździ ?
Dodam ze nie mam różnicy czy jade na lpg czy pb. Spalanie gazu około 15.5l z klimatyzacja ale robię krótkie trasy tzn mam kolo 5km do pracy i czasem wypad poza wioskę ale 0 trybu poza miastem
czapelka - 06-07-2014, 18:38
Podzespoły jak najbardziej ok. Zmień gazownika bo to on jest do du... . Następnym razem kup przez neta filtry i sam wymień, robota banalnie prosta na max 30 min. Koszt filtrów powinien się zamknąć w około 20 zł.
plecho1 - 06-07-2014, 23:09
Być może ten gazownik, widząc Twój brak wiedzy o LPG, próbował Cię naciągnąć na wymianę podzespołów. A czy jakieś inne Ci proponował, jeśli tak, to jakie? Podzespoły w Twojej instalacji są jak najbardziej OK.
Shockwave - 06-07-2014, 23:47
Witam.
Dziękuje za odpowiedzi. Przynajmniej mogę spokojnie jeździć i tankować
Na pierwszy rzut szedł reduktor ze niby za slaby bo reduktor mam do 150KM a gal ma 136(przynajmniej jak wyjechał z fabryki) i miejsce jego montażu, mam na ścianie grodziowej po stronie pasażera, a Pan twierdził ze dostęp zły itp i dalby go gdzieś indziej.
Wtryskiwacze mam czerwone a maja byc zielone czy coś takiego.Ponadto moja listwa jest taka ze jak wtryskiwacz się popsuje to wszystkie do wymiany i jak coś to mam przyjechać i zamontuje mi jakies pojedyncze wtryskiwacze naszych Polskich inżynierów "wsg" lub "wgs" bo takie tam miał (małe czarne plastikowe ) są na allegro
I na tym rozmowa sie skończyła bo pojechałem wymienić tylko filtry a nie instalacje która dobrze działa. Tłumacząc Panu ze lpg działa dobrze to gość wręcz wmawiał mi ze działa źle, nic mi nie szarpie, strzela nie śmierdzi, na lpg jedzie prawie tyle co na bp ( chodzi o v-max na lpg jest mniejszy o 15km/h)
plecho1 - 07-07-2014, 08:11
To w końcu masz wtryski Hana czy może Valteki bo możliwe, że w dokumentach od instalacji masz co innego napisane a pod maską co innego. Może zrób fotkę spod maski i wklej tutaj to ocenimy.
Wtryski WGS w teorii są ok ale szczególnie w zimie mogą być z nimi problemy więc ja bym ich raczej nie montował. Lepiej trochę dołożyć do Han czy Barracud.
Shockwave - 07-07-2014, 17:34
Mam identyczne jak na zdjęciu
http://img.gazeo.pl/gazeo...old-Lab_gno.jpg
Tylko te maja napis w kolorze złotawym a moje w czerwonym.
Jak zrobię zdjęcie moim telefonem to dostane bana;) a tak serio to mam 2mpx wiec nic nie zobaczycie poza ogólnym zarysem czegoś co przypomina listwę wtryskowa
czapelka - 07-07-2014, 18:19
No to ten Twój gazownik rzeczywiście nie zna się na robocie, albo tak jak pisze plecho1 chciał Cię naciągnąć bo roboty nie ma. Mogę sobie jedynie jeszcze wyobrazić że fachowiec pomylił auta i stwierdził że to 2.5V6 dlatego hanki zielone i za mały reduktor.(ale to chyba nie zaglądał pod maske Wtryski każdy osobno się demontuje i wymienia. Podzespoły ok. Nic tylko jeździć
Dodam że ja mam ACR01 czarny niby do 150KM w 2.5v6 i jeździ bez problemu bez żadnej straty.
Bury - 07-07-2014, 19:20
Z parownikiem to facet bredzi.
Na ścianie grodziowej to bdb miejsce.
Jest mu tam ciepło i nie przeszkadza w wymianach części eksploatacyjnych.
Hany czerwone to jednak są za małe do 2.0. Zielone zresztą tez,bo nadal trzeba dawać wysokie ciśnienie i regulować sporo mnożnikiem.Chyba jednak nigdy nikt nam tu nie napisze,że ma niebieskie,a szkoda bo to byłby pierwszy 2.0 z dobrze dobranym rozmiarem Hany.
adt81 - 23-07-2014, 19:28
Czy ktoś ma może pod ręką wtryski Hana 2000/2001 bo potrzebuję wymiary tych dwóch malutkich oryginalnych oringów na wejściu. Chce przerobić sobie z listwy na pojedyncze na trójnikach ale instalator je zdjął żeby zamontować w listwie a wtedy idzie taki mały grubas który nijak nie pasuje do trójnika. Jeśli ktoś wie gdzie takie kupić to będę wdzięczny za namiary aczkolwiek za sam wymiar oringów będę niemniej wdzięczny .
plecho1 - 23-07-2014, 23:23
Na pewno dobierzesz właściwe w sklepie z częściami do maszyn rolniczych lub w sklepie z częściami do hydrauliki olejowej.
adt81 - 24-07-2014, 08:20
No tak tylko muszę mieć wtryskiwacz wyjęty żeby to zrobić dlatego pytam czy ktoś nie ma na wierzchu żeby zmierzyć - jeśli nie to trzeba będzie "na bogato" po sklepach pojeździć
Pitl88 - 14-08-2014, 06:55
Witam. Co do Han przestrzegam koledzy! Założyliśmy tego swego czasu sporo bo dobry wtryskiwacz ale wracają niektóre już po 30-40 tysiach. Padają i leją gazem a pracują wtedy głośniej niż MED. Szef po fali reklamacji odszedł od tych wtrysków. Klient niby nic nie płaci ale zadowolony na pewno nie jest jak tak szybko coś mu pada w inastalacji. Ja sam mam hany zielone i jak na te chwilę jest wszystko cacy ale zaczynam je słyszeć przy przechodzeniu na gaz...
Pitl88 - 15-08-2014, 07:35
Obowiązkowo lowato z wkładem.
|
|
|