Lubelskie - Lubelskie OT X
mjsystem - 19-11-2014, 22:47
| apg2312 napisał/a: | | Po akcencie słychać |
Ale ja to ten słynny gorol z Sosnowca
Jaro1974 - 19-11-2014, 22:48
| grzesiopol napisał/a: | a czego Czubówna bo ma czuba czy w czubie |
Miałem napisać Czubkówna ale to by było niezgodne z regulaminem forum (wycieczki personalne)
Seichan - 19-11-2014, 22:48
| apg2312 napisał/a: | | mjsystem napisał/a: | Nikt tam się nie będzie udzielał. Na przykład ja: czy mam napisane gdzieś, że ze śląskiego jestem? |
Po akcencie słychać |
A to akurat nie jest wyznacznikiem
Parę godzin ze Ślązakami i akcent sam się narzuca
Po zlocie i późniejszej wizycie u Ślązaków, godołam jakbym ze Śląska była
grzesiopol - 19-11-2014, 22:49
Cytując znanego plskiego aktora "wy wszyscy jesteście powaleni*"
* słowo zmienione i w znaczeniu uznanym za dopuszczalne w powszechnym porzadku
Seichan - 19-11-2014, 22:49
| mjsystem napisał/a: | Ale ja to ten słynny gorol z Sosnowca |
Ty goral, ja quasi-Hanyska
mjsystem - 19-11-2014, 22:50
| Cytat: |
Cytując znanego plskiego aktora "wy wszyscy jesteście powaleni*" | ja do normalnych nie należę, nigdy w życiu
Seichan - 19-11-2014, 22:51
| grzesiopol napisał/a: | | słowo zmienione i w znaczeniu uznanym za dopuszczalne w powszechnym porzadku |
I prawidłowo, bo o ile mod by mógł tylko wyedytować, o tyle junior admin śledzący niniejszy wątek mógłby nie być taki pobłażliwy
grzesiopol - 19-11-2014, 22:52
A ja góral spod samiuśkich tatyr i cały ja mokry bo lałej pod wiatyr.
Dla wszystkich którzy nam rozkazują "Precz z preczem"
Seichan - 19-11-2014, 22:53
Grzesiu, dobre
mjsystem - 19-11-2014, 22:54
I tym emocjonującym akcentem mówię: dobranoc. Miłej nocki kochani. Przed 5-tą pobudka Budzikom śmierć!
apg2312 - 19-11-2014, 22:54
| Seichan napisał/a: | | mjsystem napisał/a: | Ale ja to ten słynny gorol z Sosnowca |
Ty goral, ja quasi-Hanyska |
Góral a gorol to coś całkiem innego
A serio, to ja nie godom, tylko mówię, chociaż hanysem czystej krwi jestem. Ale przebywając gdzieś poza Śląskiem prawie zawsze spotykało mnie stwierdzenie - "pan jest ze Śląska"
To po prostu słychać Może u ludzi z Zagłębia troszkę mniej, ale też
grzesiopol - 19-11-2014, 22:55
| Seichan napisał/a: | I prawidłowo, bo o ile mod by mógł tylko wyedytować, o tyle junior admin śledzący niniejszy wątek mógłby nie być taki pobłażliwy |
a ja odpowiem cytatem troche zmienionym
| Cytat: | | Pouczeni przez Moderatora i posłuszni Jego słowom, ośmielamy się mówić |
Już mnie kiedyś jeden straszył i co teraz musiał uciekać za granice bo tak się wystraszył
Seichan - 19-11-2014, 22:58
Adam, różnicę pomiędzy gorolem, góralem i hanysem miałam wyłożoną dość szczegółowo, także jestem w stanie wychwycić niuanse w tym tkwiące
Owszem, gwara śląska jest bardzo charakterystyczna, ale da się w nią łatwo wejść, co do akcentu. Oczywiście gorzej jest ze słownictweml;)
[ Dodano: 19-11-2014, 22:58 ]
Dobrej, Sławku
grzesiopol - 19-11-2014, 22:59
| Seichan napisał/a: | Grzesiu, dobre | czytało sie kiedyś komiksy, nie to co teraz manga i to erotyczna, bajki w stylu TINKI WINKI te z kolei szerzące homosekualizm, po prostu obyczaje upadają. itd jak to w bajce Fredrego "O Królewnie Pi....lonie"
Jaro1974 - 19-11-2014, 22:59
Grzesiu Ty to wiesz co kiedy wstawić żeby było śmiesznie
To teraz ja:
Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęczają dla naszego klubu, prezes Seichan i Tomasek, naszego klubu Tęcza. Ciągle pracują! Wszystkiego przypilnują i jeszcze inni, niektórzy, wtykają im szpilki. To nie ludzie – to wilki! To mówiłem ja – Jaro1974, trener drugiej klasy. Niech żyją nam prezesi sto lat! (...) To jeszcze ja – Jaro1974, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłem, bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu, łubu dubu, niech żyją nam prezesi naszego klubu. Niech żyją nam! To śpiewałem ja – Jaro1974.
|
|
|