To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Tomek - 22-09-2014, 12:22

Marcino napisał/a:

A dioda od LPg nie mruga wtedy?

pewnie zależy od sterownika

maraino400 - 01-10-2014, 19:58

Witam wszystkich, potrzebuje dobrego gazownika w Gdyni jesli ktos cos wie i moze smialo polecic poprosze o namiary, generalnie chodzi o przeglad wymiane filtrow i regulacje a wolalbym zeby rozbil to ktos kto wie co robi. Nie chce zepsuc instalacji bo chodzi naprawde dobrze na lpg;-)

dzieki z gory...pozdrawiam

Marcino - 01-10-2014, 23:55

Zobacz na pomorskie są dwa polecane warsztaty. A jak same filtry chcesz to wpadnij na piwko i masz zrobione. Fazę lotną Czaja FL2 mam 4 szt :)
Zolar - 05-10-2014, 23:27

Mam problem z reduktorem Zavoli S. Zrobiłem już na nim 75 tys. km i chyba zaczyna wysiadać bo przy przekroczeniu 4,5 tys. obrotów, przełącza się na benzynę. Gazownik potwierdził, że po sprawdzeniu wszystkiego innego, jedyną przyczyną jest reduktor. Od początku nie byłem z niego do końca zadowolony bo jak wciskałem kickdown lub cisnąłem do odcięcia to przełączał się po przekroczeniu 7 tys. obrotów.

Pytanie: czy da się go jakoś zregenerować a jeśli nie to na co zamienić? :-k

plecho1 - 06-10-2014, 06:49

Da się zregenerować a nawet przy regeneracji poprawić działanie. Można też wymienić na nowy bo koszt takiego to około 170zł + przesyłka.
Tu masz zestaw naprawczy http://www.phjacus.pl/K15...ennik-p312.html
a tu nówkę http://www.phjacus.pl/R15...ZETA-N-p92.html lub do mocniejszego silnika http://www.phjacus.pl/R14...ZETA-S-p99.html
Możesz też tu poszukać, czasem mają lepsze ceny http://www.drypa.pl/menu1_STRONA_GLOWNA.html

Zolar - 07-10-2014, 01:01

Dzięki, ale po przeliczeniu zastanawiam się czy nie lepiej wymienić na np. nowy KME Silver. Daje to radę? Czy może szarpnąć się już na Golda? :idea:
plecho1 - 07-10-2014, 06:47

A jaką masz rurkę zasilającą, fi6 czy może fi8?
Jeden Silver czy KME Tur chyba będą na styk, Gold na pewno będzie ok. Możesz także zregenerować swój i wyciągnąć z niego kilka sprężynek grzejnych oraz dorzucić jeszcze jeden taki reduktor i też będzie wystarczająco. Możliwości więc jest kilka :)
Na początku zapytałem o zasilanie bo jeśli to fi6 i jeśli rurka jest gdzieś zagięta lub za mocno zaciśnięta na którymś z końców to też może to powodować spadki ciśnienia.

pit696 - 23-10-2014, 01:18

Czy posiada ktos instalacje lovato easy fast? Jakies opinie?
plecho1 - 23-10-2014, 06:25

Jeśli dobry i uczciwy gaziarz Ci to proponuje i wiesz, że Ci to dobrze zamontuje i ustawi, to pewnie będzie działać jak każda inna. 90% powodzenia, to dobry gaziarz bo wiele podzespołów LPG ma zbliżone parametry. Ja bym jednak poszukał czegoś bardziej popularnego coby w razie czego inni gaziarze nie mieli problemów.
pit696 - 23-10-2014, 09:51

Gosc opinie ma dobra i jest polecany..i wlasnie ta instalke mi zaproponowal..
plecho1 - 23-10-2014, 10:16

Zapytaj czy zdejmuje kolektor do nawiertów, jeśli tak, to bedzie dobrze świadczyło, jeśli nie, to poszukaj innego gazownika.
komarsnk - 23-10-2014, 12:16

plecho1 napisał/a:
Zapytaj czy zdejmuje kolektor do nawiertów, jeśli tak, to bedzie dobrze świadczyło, jeśli nie, to poszukaj innego gazownika.

Jeszcze bym go zapytał, w którym miejscu planuje te nawierty zrobić ;)

Marcino - 23-10-2014, 20:55

komarsnk napisał/a:
plecho1 napisał/a:

Jeszcze bym go zapytał, w którym miejscu planuje te nawierty zrobić ;)

No nie u każdego nawierty w kominku się sprawdziły.... patrz temat Dejay'a

Shockwave - 27-10-2014, 18:46

Ja mam pytanie z innej bajki.
Więc mam butle 48l, wiec powinno dać sie do niej zatankować około 38l gazu.
Zawsze wyjeżdżam lpg do końca aż silnik przełączy sie na paliwo i jest sygnał (3 piknięcia) ze gaz się skończył. Po czym zawsze tankuje do pełna aż zawór odbije.
I raz mogę zatankować np 33l, innym razem znów 36l , 38l nigdy nie udało mi się wepchać do butli
Dlaczego jest taka różnica?
To oznacza ze w butli zostaje gaz którego jakby instalacja nie może wyciągnąć, bo jest za niskie ciśnienie czy o co w tym chodzi ? jest to normalne zjawisko, czy raczej zawsze powinno do pustej butli wejść tyle samo?

plecho1 - 27-10-2014, 21:33

System odcinający dopływ gazu przy tankowaniu nie jest zbyt precyzyjny dodatkowo podczas tankowania w butli panuje "sztorm" więc to też powoduje, że pływak zaworu odcinającego różnie się zachowuje. A to, że nie udaje się zatankować tyle ile powinno wejść, może być spowodowane niewłaściwym wygięciem ramienia pływaka.