[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
WreX - 04-09-2014, 15:15
U mnie już na Textar + Textar zrobione prawie 10k km i nic nie bije hamuje tak samo zaiście jak na początku zresztą gdyby nie ten fakt już pewnie bym przodu nie miał ;>
Marcino - 05-09-2014, 13:33
WreX napisał/a: | nic nie bije hamuje tak samo zaiście jak na początku zresztą gdyby nie ten fakt już pewnie bym przodu nie miał ;> |
Nie miał byś bo cie nowe hamulce uratowały czy nie ma bicia i przez to zawieszenie nie cierpi?
Ja po zmianie na 276mm też ciągle mam super hamulce w porównaniu do tego co miałem, i wydaje mi się ze to też pomaga na dłuższe zycie zawiechy z przodu. Dziś na przegladzie wyszło że przód hamuje - lewe 1980N prawe 2120N.
WreX - 05-09-2014, 13:44
Marcino napisał/a: | Nie miał byś bo cie nowe hamulce uratowały czy nie ma bicia i przez to zawieszenie nie cierpi?
|
Parę razy mi ktoś "specjalnie" przyhamował albo kierunku nie wrzucił czy też jakiś idiota z DIY dziennymi jechał co go widać z naprzeciwka nie było przy wyprzedzaniu wtedy doceniłem.
Marcino napisał/a: | Dziś na przegladzie wyszło że przód hamuje - lewe 1980N prawe 2120N. |
To coś słabo ja miałem na lewym 3,9KN a na prawym ponad 4KN
Marcino - 05-09-2014, 16:12
WreX napisał/a: | Marcino napisał/a:
Dziś na przegladzie wyszło że przód hamuje - lewe 1980N prawe 2120N.
To coś słabo ja miałem na lewym 3,9KN a na prawym ponad 4KN |
Jak kiedyś pojechałem na przeglad i pytałem o siły hamowania i ze chciałbym wydruk to powedzieli ze to inne badanie.
Ale np białyjay wklejał ostanio w temacie o oponach wynuik badania i miał całkowita siłę hamowania na przednich kołach 3690N.. wiec po podzieleniu na dwa koła bardzi podobną do mnie. Może niech się wypowie ktoś biegły.
U mnie w każdym razie przeglad wzorowo, gdybu nie rdza na nadkolach..:)
meydey000 - 17-09-2014, 19:43
zakładał ktoś klocki kashiyama? jak się sprawdzają?
tomasek - 17-09-2014, 20:57
Pylą mocniej,ale dobrze hamują
KsiadzRobak - 18-09-2014, 00:10
Klocki Kashiyama prawie nie pylą, są dość jasne, dość twarde. Hamują średnio, wg niektórych wręcz słabo, ale mają jedną niepodważalną zaletę - nie znam nikogo, komu by piszczały. Obojętnie jaką tarczę założy. I są dość tanie.
czarny.marcin - 18-09-2014, 02:15
tomasek napisał/a: | Pylą mocniej,ale dobrze hamują |
nieprawda w porównaniu do innych firm w ogóle nie pylą , są twarde i szybciej ''pożerają'' tarcze .
KsiadzRobak napisał/a: | Klocki Kashiyama prawie nie pylą, są dość jasne, dość twarde. Hamują średnio, wg niektórych wręcz słaboI są dość tanie. |
z tym się zgodzę
KsiadzRobak napisał/a: | ale mają jedną niepodważalną zaletę - nie znam nikogo, komu by piszczały. Obojętnie jaką tarczę założy |
nieprawda lubią właśnie popiskiwać znam wiele osób którym tak się dzieje i na własnej skórze także się przekonałem .
meydey000 - 18-09-2014, 14:53
ok. jakiej firmy tarcze dokupić do nich najlepiej, żeby miało to ręce i nogi? ewentualnie jaki zestaw kupić?
KsiadzRobak - 18-09-2014, 22:35
Zestaw? - spróbuj na Allegro (na przykład) znaleźć komplet TOKO. Obecnie takie użytkuję, ale zbyt krótko by coś konkretnego powiedzieć.
Do klocków Kaszajama możesz kupić np. tarcze TRW lub Brembo albo ATE. Ale mając takie tarcze można się pokusić o klocki TRW/Lucas albo Textar. Także Ferrodo się sprawdzi. Piszczeć mogą klocki Akebono, ale też porządnie hamują.
Marcino - 18-09-2014, 23:12
KsiadzRobak napisał/a: | Piszczeć mogą klocki Akebono, ale też porządnie hamują. |
Miałem akebono na 256nigdy nie pisnęły
KsiadzRobak - 19-09-2014, 10:06
Ja też miałem kilka kompletów (3 dokładnie) i zawsze piszczały. Pisałem w kontekście konkretnych tarcz.
Dario1986 - 19-09-2014, 10:28
KsiadzRobak napisał/a: | Klocki Kashiyama prawie nie pylą, są dość jasne, dość twarde. Hamują średnio, wg niektórych wręcz słabo, ale mają jedną niepodważalną zaletę - nie znam nikogo, komu by piszczały. Obojętnie jaką tarczę założy. I są dość tanie. |
czyżbym był pierwszy któremu piszczą? Mam klocki i tarcze z tej firmy. Przy lekkim dochamowaniu na małej prędkości np. w korku popiskują...wrrrr
co do hamowania sa słabsze od zestawu który wcześniej miałem tarcze brembo + klocki TRW (wytrzymały ponad 3 lata i tylko u mnie ok. 70tkm, bo nie wiem ile u wcześniejszego właściciela) a później zawartość opakowania blueprint, (tyle że to już było mało tarczy i po 4 czy 5 miesiącach wymieniłem komplet). Ogólnie obecny zestaw kaszijamy daje radę jak za tą kasę.
KsiadzRobak - 19-09-2014, 12:27
Sprawdź dokładnie 2 rzeczy:
- czy któraś tarcza nie ma lekkiego bicia (lub piasta, co jest równoznaczne)
- czy blaszki trzymające klocki są OK, ew czy klocki siedzą ciasno
piszczenie bierze się z drgań a drgania z luzu
W opakowaniu blueprint to może być cokolwiek - znam 1 przypadek, gdzie tarczobęben od BP był krzywy - w miejscu przylegania do piasty!!
czarny.marcin - 19-09-2014, 13:29
Dario1986 napisał/a: | KsiadzRobak napisał/a: | Klocki Kashiyama prawie nie pylą, są dość jasne, dość twarde. Hamują średnio, wg niektórych wręcz słabo, ale mają jedną niepodważalną zaletę - nie znam nikogo, komu by piszczały. Obojętnie jaką tarczę założy. I są dość tanie. |
czyżbym był pierwszy któremu piszczą? Mam klocki i tarcze z tej firmy. Przy lekkim dochamowaniu na małej prędkości np. w korku popiskują...wrrrr
|
nie pierwszy tylko n-ty i widać że kolega nie przeczytał dokładnie tematu tylko wybiórczo któreś posty
|
|
|