To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Wasiowy "miniT" czyli Colt CZT :)

W@sio - 10-07-2017, 14:51

Coltolot zimą trochę postał nieruszany efektem czego tylne heble przestały pracować jak powinny. Zdecydowałem się na regenerację zacisków oraz wymianę tarcz i klocków.
Jako, że tylne zaciski poszły w czerwień, przednie nie mogły pozostać "przyrdzewiałe" - szczota druciana i "lamelka" w dłoń, kilka godzin później również poczerwieniały :)

A tak to się prezentuje

Fragu - 10-07-2017, 14:57

Jak tak patrze na katalog hamulców - przód 281mm, tył 250mm - tarcze właściwie jak w poliftowej Carismie więc miniT musi się całkiem spoko zatrzymywać. :wink:
W@sio - 10-07-2017, 15:00

Teraz już tak! Staje dęba :D Ale przed wymianą tyłu to heble pełniły raczej funkcję "spowalniaczy" :)
AidsD - 10-07-2017, 19:37

Fragu napisał/a:
Jak tak patrze na katalog hamulców - przód 281mm, tył 250mm - tarcze właściwie jak w poliftowej Carismie więc miniT musi się całkiem spoko zatrzymywać. :wink:

Te 281 dają ładnie radę nawet na mojej ciężkiej budzie

W@sio - 11-08-2017, 14:02

Mały up. Wpadł podłokietnik :-)
angelos - 11-08-2017, 18:44

W@sio napisał/a:
Mały up. Wpadł podłokietnik :-) Obrazek

Gdzieś taki podłokietnik dostać? Fotele psują do CZ3? Środek fajnie wygląda.

W@sio - 11-08-2017, 18:59

Podłokietnik znalazłem na allegro, najlepsze jest to, że jest dopasowany do auta, pasuje idealnie na tunel środkowy, a montaż jest banalnie prosty. Fotele to oem CZT więc pewnie będą pasowały do CZ3, widziałem gdzieś nawet na allegro zestaw z tylną kanapą w przyzwoitych pieniądzach
W@sio - 25-09-2017, 10:30

Parę dni temu stuknęło okrągłe :D

W@sio - 15-11-2017, 11:23

Zamówiłem ostatnio nową gałkę zmiany biegów do Outka, bo na starej pękła skóra. W gratisie dostałem mieszek skórzany z ASX... jak się okazało całkiem dobrze dopasował się do Coltolota w miejsce tego gumowego czegoś :D

Kosztowało mnie to jakieś 2h pracy, ale wygląda całkiem spoko :)

W@sio - 09-12-2017, 23:59

Dotarł do mnie zestaw rurek, silikonów i opasek do montażu IC... Niestety jest na tyle zimno, że nie mam bardzo jak rozebrać Outka... Ale może po weekendzie się skuszę na małe wieczorne dłubanko :-)
W@sio - 27-06-2018, 09:16

Przebieg budy nieco ponad 271 tys km... przebieg silnika 135tys km... Od pół roku nic nie pisałem w temacie, bo i nie bardzo było o czym. Coltolot śmigał aż miło, nie mniej jednak pod koniec zimy coś zaczęło wyć z tyłu przy około 80, potem przy 120km/h... Oczywiście diagnoza - łożysko... niestety brak czasu powodował, że zająłem się tym dopiero w zeszłym tygodniu. Szybka wizyta u mechaniora celem potwierdzenia mojej diagnozy - lewy tył... Zamówiłem z IC piastę z łożyskiem... 2 godziny zabawy... wymienione. Wyło dalej, ale znacznie ciszej, toteż zamówiłem na drugą stronę... I nastąpiła kompletna cisza :)

Poza tym nadszedł czas na wymianę oliwy w motorowni kolejne 10tys km przeleciało jak z bicza strzelił. Znów zalewam Motula 8100 5w30 + filtr Bosch, czyszczenie wkładki K&N i dalej jazda :)

Bizi78 - 27-06-2018, 09:57

A zdjęć jak nie było tak nie ma :P .
W@sio - 27-06-2018, 14:12

Bo nie robiłem zdjęć :P
Ancymonex - 13-07-2018, 08:59

W@sio napisał/a:
Pierwsze naprawy ogarnięte. Wyświetlacz komputera i radia ożył po naprawie. Klocki hamulcowe wymienione, w starych tarły już blachy. Kolektor wydechowy wymieniony z uszczelkami prosto z ASO. Do tego wymieniłem uszczelkę dekla bo ciekła... Ale złożyłem na starych uszczelkach kanałów świecowych... I te po przejechaniu 10km zaczęły cieknąć. W przyszłym tygodniu mam zamiar to ogarnąć wraz ze świecami. Dalej wypada zapłon. Wkręcone są świece champion :-/ może to ich wina. Zapłon wg. CE wypada na pierwszym garze.

Kolego, jak ożywiłeś wyświetlacz, czy chodziło o przelutowanie styków, tzw. zimne luty? Mam ten sam problem a nie wiem jak się do tego zabrać.

W@sio - 13-07-2018, 11:37

Tak, chodzi o przelutowanie styków mikroprocesorów w wyświetlaczu. Co prawda nie robiłem tego sam, bo nie mam odpowiedniej lutownicy do mikro układów. Znajomy mi to przelutował (ma w robocie sprzęt do takiego lutowania) i polakierował i dołożył radiatory tu i ówdzie za 50zł