Nasze Miśki - Rodzinny ElGalancki sedan
bartekk04 - 30-09-2017, 20:18
Po 3msc przerwy pora zaktualizować temat.
Przede wszystkim na początku lipca po zrobieniu (UWAGA) 400km na wymienionym przez mechanika przegubie na łuku półoś wysunęła się z niego. W ramach reklamacji ponownie zostawiłem samochód u tego samego mechanika. Tym razem przejechałem (UWAGAx2) 6km i sytuacja się powtórzyła. Stwierdziłem, że trzeba wziąć sprawy w swoje ręcę i zająłem się naprawą na własną rękę.
W drugiej połowie lipca samochód wrócił do żywych. Naprawiłem klaksony + mały detailing co by odchamić lakier.
09.09.2017
Pora ogarnąć nadkola.
W ramach remontu nadkoli przy okazji zostały zamalowane wszystkie ubytki w lakierze, zakonserwowane zostały ranty nadkoli i całe podwozie.
Na chwilę obecną nie posiadam zdjęć z prac.
18.09.2017
Równo rok! Minęło bardzo szybko, a zostało zmienione niewiele. Mam nadzieję, że drugi rok przywita nas większą ilością zmian W ramach rocznicy lakier i wnętrze odwiedziły mini spa + zamontowałem pokrywe silnika
Parę fotek podsumowujących efekty SPA:
29.09.2017
Wymiana przepływki oraz wymiana żarówek przeciwmgielnych przód.
2x BMW E39
Teraz pytanko techniczne. Zero reakcji ze strony tempomatu. Nie świeci nawet lampka CRUISE na zegarach. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki + podmieniałem pompe tempomatu. Co innego mogło zawieść?
Hugo - 30-09-2017, 20:55
Świetne zdjęcia i auto też niczego sobie
Nie widzę żadnego podobieństwa tyłu Gala w wersji Avance do e39, choć wiem, że niektórzy twierdzą, że są podobne. Na tej fotce tył bmw jest beznadziejny.
Co się dzieje z tymi tempomatami... W ostatnich 2 miesiącach miałem 3 telefony w sprawie niedziałających tempomatów W dwóch pomogło spryskanie wtyczki od serwa pod maską, a w trzecim nie wiem. Z ciekawości dziś sprawdziłem w swoim i... działa
bartekk04 - 01-10-2017, 11:32
No ja również nie widzę podobieństw, ale spotykam sie z takimi opiniami.
To widze tempomat to robi sie temat jak z antenami, co drugi nie dziala
Mowisz o tej wtyczce co idzie do tempomatu pod maska?
Hugo - 01-10-2017, 11:45
bartekk04 napisał/a: | Mowisz o tej wtyczce co idzie do tempomatu pod maska? | Tak. Jak nie pomoże to sprawdź też wtyczkę przy manetce w kierownicy.
bartekk04 - 01-10-2017, 12:57
Wydaje mi się, że gdyby bylo cos przy manetce to przynajmniej zapalalo by na zegarach CRUISE. Spróbuję z tą wtyczką i dzieki za wskazówki
bartekk04 - 23-12-2017, 20:53
23 LISTOPADA
Przestała działać zapalniczka, więc wziąłem się za rozebranie panelu środkowego w celu naprawy. Efekt: działająca zapalniczka i przypadkowe odkrycie, że w galancie jest ori podświetlenie zapalniczki i popielniczki, więć:
PRZED
PO
GRUDZIEŃ
Wpadły inne felgi zimowe w 17"
Wymieniona ostatnio pompa sprzęgła, bo po dłuższej jeździe były problemy z wbiciem jakiegokolwiek biegu - teraz wszystko śmiga bez problemu.
Przy okazji wymiany pompy poprawiony został czujnik położenia sprzęgła i tempomat znowu zaczął działać
Na chwile obecna do wymiany zostały sworznie górne i wahacz prosty ze sworzniem.
pyzolkaa - 26-12-2017, 16:22
Witaam:). Jakie zaroweczki h7 z przodu?? Bardzo ładne:))pzdr
Anonymous - 26-12-2017, 18:14
Piękny Galancior:)
bartekk04 - 29-12-2017, 16:02
pyzolkaa, zwykłe h7 boscha
[Edit by mod.]
bartekk04 - 08-06-2018, 13:03
AKTUALIZACJA
POCZĄTEK STYCZNIA
Początek roku spod znaku wahaczy Wymienione dwa proste wahacze + podkowa prawy przód - wreszcie cisza w zawieszeniu, niestety jeden ze sworzni po kilku tys km dostał luzów więc wymagana była ponowna wymiana wahacza prostego
13.03,2018
Wreszcie maska trafiła do malowania i prostowania. Wspólnymi siłami z zaprzyjaźnionym lakiernikiem wyprostowaliśmy garb na masce. Ów zaprzyjaźniony lakiernik również posiada galanta, więc obyło się bez zostawiania całego auta do malowania wspomnianej maski.
Widać zagięcie które trzeba było naprostować.
Dwa widoczne poniżej powody by malować maske (schodzący klar)
W między czasie poprawiłem nieco spasy lamp oraz przyciemniłem kierunkowskazy.
Spasy jeszcze do poprawy, natomiast jest to prawdopodobnie spowodowane słabym jakościowo zamiennikiem, którego otwory niezupełnie pasują.
Na moje nieszczęście samochód został dosyć niemiło potraktowany w międzyczasie
KWIECIEŃ 2018
Wpadły nowe opony letnie + wymiana oleju na Valvoline MaxLife 10w40 + filtr oleju Mann
Mały "tjuning" wizualny auta. Klaksony były sfatygowane, więc nastąpija regeneracja i malowanie klaksonów oraz zacisków.
Zaciski przed
PO
Zdjęcia z jakichś "sesyjek" w międzyczasie
Przede mną została wymiana lewego łożyska przód oraz lewego przedniego banana. Jakiej firmy banana polecaciie?
Hugo - 08-06-2018, 15:30
Przydałoby się wstawić soczewki na światła mijania z lakierowaniem odbłyśników na czarno. Wtedy te ciemne kierunki pasowałyby idealnie i się tak nie odróżniały.
bartekk04 - 09-06-2018, 20:18
Hugo, miałem soczewki ale jako pierwsze po zakupie wypadły, bo mega słabo świeciły. Faktycznie na kierunki o jedną warstwę za dużo nałożyłem (albo i dwie ), ale moim zdaniem i tak lepiej to wygląda niż było wcześniej np. na tym zdjęciu z białą maską
Hugo - 09-06-2018, 23:11
bartekk04 napisał/a: | Hugo, miałem soczewki ale jako pierwsze po zakupie wypadły, bo mega słabo świeciły | Bo pewnie miałeś jakiś chiński badziew. Ja montuję używane soczewki od Mazdy 626 GE z lat 1992-1996 i świecą tak, że masakra. Ori lampy z Gala wymiękają i to odcięcie światła... Kiedyś zamontowałem na próbę soczewki z Passata CC czy Skody Superb i w porównaniu do soczewek z Mazdy 626 to był śmiech na sali.
Marcino - 11-06-2018, 08:56
Hugo napisał/a: | Ja montuję używane soczewki od Mazdy 626 GE z lat 1992-1996 i świecą tak, że masakra. |
Jest to dostępne?
Hugo - 11-06-2018, 11:29
Marcino, bez problemu.
|
|
|