[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] głośne stuki z przodu zawieszenia
Anonymous - 30-06-2008, 20:35
u mnie też BYłO słychać takie stukanie z prawej strony, na szczęście było bo od dłuższego czasu cisza i nic z tym nie robiłem
Anonymous - 01-07-2008, 21:47
Witam. mam również podobny problem z tym stukaniem. Gdy jadę po nierównościach to w prawym przednim zawieszeniu słychać takie głuche stuknięcia, nie metaliczne. Prócz tego jest również coś dziwnego w kolumnie kierownicy, gdy wykonuję energiczne ruchy w prawo lewo to słychać jak coś w niej stuka. Czy ma ktoś pojęcie co to może być? Czy te rzeczy są ze sobą powiązane?? pozdrawiam
Anonymous - 02-07-2008, 08:36
Dokładnie to samo miałam do niedawna. Wymiana przednich amortyzatorów pomogła a dudnilo na nierownosciach okropnie. "Klikniecia " na kierownicy tez mam ale mechanik (dobry! ) powiedział, ze trzeba z tym życ bo aby sie tego pozbyc nalezy wyjąć skrzynie biegów i cos tam nasmarowac. Nie opłaca sie narazie. Wyjął mi kierownice ale problem jest głębiej.
Anonymous - 02-07-2008, 13:56
Aha, no to muszę też spróbować:)
Miroslaw1305 - 02-07-2008, 22:07
Stuki w przednim zawieszeniu chyba przerabiamy wszyscy.Jesli na szarpakach nic nie wychodzi,nie ma luzu na górnym mocowaniu amortyzatora to można dac spokój i kontrolowac co jakiś czas stan zawieszenia .Ja też szukałem przyczyny i nie znalazłem ani ja ani podczas kontroli WNIKLIWEJ na szarpakach.Nie ma żadnych luzów i nie ma się do czego przyczepic A podczas jazdy po wybijach czasem stuka .Może to byc też odgłos pracującej karoserii,lub części przykręcanych np zderzaka. Na razie dałem spokój .Jeśli coś dolega MIŚKOWI to prędzej czy póżniej wyjdzie jak z bolącym zębem .
Anonymous - 02-07-2008, 22:17
u mnie tez sa stuki lecz mam jeszcze nadzieje bo jedynej rzeczy jakiej nie wymienilem to sa gumy na stabilizatorze wiec moze to jest przyczyna pukania...
Hugo - 02-07-2008, 23:52
SlaVkoEg napisał/a: | jedynej rzeczy jakiej nie wymienilem to sa gumy na stabilizatorze wiec moze to jest przyczyna pukania... | Bardzo często. Miroslaw1305 napisał/a: | Ja też szukałem przyczyny i nie znalazłem ani ja ani podczas kontroli WNIKLIWEJ na szarpakach.Nie ma żadnych luzów i nie ma się do czego przyczepic | Zużyty (czasami niezbyt poważnie) amortyzator też puka.
Anonymous - 03-07-2008, 11:22
Jeśli chodzi o stukanie z przodu u mnie też coś słychać (w sumie dziś zauważyłem) podczas skręcania w prawo słychać stukanie z lewej strony. w sumie jeden zakręt, jedno stuknięcie. Dość głośny dźwięk. Jak wrócę z pracy, postaram się zlokalizować źródło. Może ktoś z was może coś zasugerować?
Z góry dzięki!
EDIT:
Stukanie zlokalizowane, mam coś nie tak z regulacją wysokości fotela kierowcy, (podczas skrepu w prawo mocniej dociskałem lewą stronę fotela) stukanie było bardzo głośne stąd moje podejrzenia padły na coś na zewnątrz. Narazie trochę opuściłem fotel i jest ok, jak będę miał chwilę postaram się sprawdzić dlaczego wcześniej stukało.
Miroslaw1305 - 05-07-2008, 13:50
Hugo masz rację że czasem stuka amortyzator ,a dokładnie cięgno tłoka o tłoczysko że tak nazwę te części amortyzatora.. Jest to do sprawdzenia tylko po zdemontowaniu amortyzatora .Jednak ta usterka nie jest powodem aby wemieniac amortyzator na nowy .Z takim amortyzatorem spotkałem się u mechanika.Był zdemontowany i po wysunięciu ciegna tłoczyska i ruszaniu nim na boki było słychac charakterystyczne pukanie.Usterką tegoamorka był jedynie ten odgłos ,,sprawdzany był na tłumienie drgań i sprawował się poprawnie .
|
|
|