To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Czarnulka - czyli 3 Japoniec

Marcin-Krak - 22-11-2017, 20:11

Dokumentacyjnie:
Dziś wizyta w ASO w ramach akcji serwisowej wymienione zostały siłowniki klapy bagażnika :)

Swoją drogą zlecenie wykonania usługi miało symbol: MKM/....
Przypadek :?: :mrgreen: :wink:

mkm - 24-11-2017, 05:27

:mrgreen: w takim przypadku nie ma przypadku :mrgreen:
Na 29-tego byłeś?

Hugo napisał/a:
Gorszej pory na konserwację podwozia sobie nie wyobrażam

To fakt, ale on tam rdzy nie miał - doradzałem, żeby zasugerował "konserwatorowi", żeby nawet materiałami ściernymi nie zaczepiać :wink: .
To takie bardziej "dmuchanie na zimne", poprawa samopoczucia i spokojniejszy sen, że Ruda nie posmakuje w konserwie :wink:

Hugo - 24-11-2017, 08:38

No to stawia sprawę konserwacji w trochę innym świetle :wink:
Marcin-Krak - 25-11-2017, 17:20

mkm napisał/a:
Na 29-tego byłeś?

Si ;)
Swoją drogą nie bywam często w saloonach samochodowych - ale lekki szok przeżyłem.
Do obsługi sprzedażowej jest koło 7 osób, do serwisu do obsługi z 5, do tego oczywiści e osoby do kredytów i innych takich - to taka korporacja wręcz ;)
W KIA czy Hyundaiu jak byłem, to tylu ludzi nie widziałem.
No i dużo aut do serwisu i tak się zastanawiałem - wszyscy na przegląd, akcje serwisowe, czy Mazda się psuje? ;)

Wczoraj wykorzystałem ładną pogodę i umyłem Czarnulę i nałożyłem SONAX XTREME Brilliant Shine Detailer :wink:
Będzie padać :P

mkm - 06-02-2018, 21:03

Panie kierowco!
Wychodząc z pracy proszę się rozluźniać :mrgreen:
Skręcaliśmy w Opolską... Spotkaliśmy się bokami...Macham, mrugam, wreszcie trąbie... nic.
Potem powtórka na Radzikowskiego (bez trąbienia) tym razem z tyłu... nic!

Krzyzak - 06-02-2018, 21:12

Hmmmm gdyby to była kwestia tylko ślepoty, to bym zrozumiał ;)
Ale doszła głuchota...

Marcin-Krak - 06-02-2018, 21:12

mkm napisał/a:
Wychodząc z pracy proszę się rozluźniać :mrgreen:

Dopiero jak wrócę do domu to osiągam względnie ten stan :wink:
Masz za dużo samochodów ;)
Dobrze, że niedawno umyłem, bo bym jeszcze dostał, że takim brudasem jeżdżę.
Jednak czarny, to nie jest kolor marzeń - no ale nie ma co narzekać :mrgreen:

Marcin-Krak - 06-02-2018, 21:15

Krzyzak napisał/a:
Hmmmm gdyby to była kwestia tylko ślepoty, to bym zrozumiał ;)
Ale doszła głuchota...

Starość nie radość :cry:
Choć jak to przeczytałem starość zaczyna się wtedy, kiedy swoje kolana przestajesz nazywać prawe i lewe i zaczynasz nazywać je "to boli", a "to strzyka" ;) Na szczęście jeszcze nie osiągnąłem tego stanu :P

Uwex - 07-02-2018, 08:32

Marcin-Krak - te Twoje "niedomagania" to pewnie wina smogu :P
A tak na poważnie, to jak tam zimowe, miejskie spalanie- ile Czarnulka bierze ?

Marcin-Krak - 07-02-2018, 18:37

Uwex napisał/a:
A tak na poważnie, to jak tam zimowe, miejskie spalanie- ile Czarnulka bierze ?

Mimo zimy (choć czy w sumie w tym roku ją mamy?) pali mniej niż w lecie :mrgreen:
Jednak 15 calowe opony robią różnicę. Spalanie waha się w granicach 7,4-7,8 l/ 100 km. Z czego najwięcej to są trasy do i z pracy - czyli 12 km w jedną stronę przez miasto, dużo świateł i z powrotem 26 km obwodnicą, więc trochę płynniej, ale i szybciej ;)

mkm - 07-02-2018, 22:31

Marcin-Krak napisał/a:

Jednak czarny, to nie jest kolor marzeń - no ale nie ma co narzekać :mrgreen:

Jak nie jak tak :twisted:
Marcin-Krak, pocieszę Cię, że nie tylko Ty "narzekasz" na ciemne barwy :mrgreen:
Pocieszę Cię również, że kończę testować "pakiet dla ciemnych leniwców" i wyniki są zachęcające :P więc może wyeliminujemy kilka "minusów" czarnego...

Marcin-Krak - 07-02-2018, 22:34

mkm napisał/a:
Pocieszę Cię również, że kończę testować "pakiet dla ciemnych leniwców" i wyniki są zachęcające :P więc może wyeliminujemy kilka "minusów" czarnego...

Obkleić folią :?: :wink:

A tak serio, to człowiek nie jest przyzwyczajony, że po umyciu trzeba auto dokładnie wytrzeć, a po 1-2 dniach nie widać, że auto zostało wypucowane.
Ale na szczęście i tak lubię ten samochód i zrobiłem nim jak na moje osiągnięcia już 10 tys. km :shock:

mkm - 07-02-2018, 23:54

Folia też się brudzi, zwłaszcza ciemna :mrgreen:
Uwex - 08-02-2018, 08:49

Marcin-Krak napisał/a:
Spalanie waha się w granicach 7,4-7,8 l/ 100 km.

Nie jest źle, już się bałem, że napiszesz 5,5 - 6,0 :wink:

Marcin-Krak - 06-03-2018, 18:53

Czarnulka ostatnimi dniami, to była bardziej siwo-biała ;)
Więcej jazdy po mieście oczywiście w korkach zaowocowało przy temperaturze minus 17 - minus 12 średnim spalaniem 8,7 :wink:

Zapomniałem w sumie napisać tutaj o tym.
Po wymianie opon i uporaniu się ze złym wyważeniem okazało się, że jednak kierownica nie kręci się do końca tak, jak powinna. Czuć minimalne "przeskakiwanie" :evil:
Poszukiwanie przyczyn nie przyniosło rezultatu choć na jakiś czas objawy ustały.
Na 17 tego nie ma.
Przy wiosennym przeglądzie będzie dalsze poszukiwanie co może być przyczyną. Kierunek to o ile dobrze pamiętam łożyska (:?: :oops: ) górnego mocowania amortyzatorów albo coś podobnego :mrgreen: