Nasze Miśki - Carisma Avance
larelijux - 11-03-2018, 14:16
douen napisał/a: | A ja wolę 1.8T w a4 quattro |
Nigdy w życiu. Kumpel miał naprawdę zadbaną sztukę Paska z 1.8T (auto od dawna w rodzinie), podbił mu moc o 20hp przez chip i stracił kompresję na jednym cylindrze Poza tym, brzmiało to gorzej niż moja była Toyotka z 1.5, a wygląd nie budzi żadnych emocji. Wolę moje mniej ekonomiczne i słabe 2.5 Jedyne czego zazdroszczę, to łatwego podkręcania, chociaż jak widać po przykładzie który podałem nie kończy się ono zawsze sukcesem. Jakbym chciał się ścigać, to musiałbym zmienić auto.
douen - 31-03-2018, 19:18
Siema.
Miska zrobiona, zalałem total 5W40 i nie jestem zadowolony. Popychacze klepią wyraźnie głośniej.
Ale, w końcu, mam czysty olej, bez czarnej zawiesiny.
Nieprzewidziane wydatki, 400zł
Wydaje się, że po wymianie świec trochę mniej pali. Być może to tylko złudzenie.
W tym miesiącu zapłaciłem ubezpieczenie.
W następnym miesiącu szykuje się uszczelnienie kolektora wydechowego i może uruchomienie klimatyzacji.
Jeśli nie ma sprzęgła alternatora to inny elemenent. Napewno jest to do zrobienia.
Co do klubu wkładania kasy w Carismę... ja to widzę jako jedną z rzeczy, które trzeba zrobić niedługo po zakupie auta.
Włożyć w nasz bolid worek pieniędzy i jeździć spokojnie przez następne parę lat.
Wydaje mi się, że kupujemy auta na które nas stać. Droższe auto, droższy serwis, to logiczne.
Dlatego nie wybrałem a3/a4 z 1.8 Turbo.
Poza tym, jestem bardzo zadowolony z poszarpującego GDI
Carisma z tym silnikiem jest bardzo sprawnym autem.
ergo - 01-04-2018, 14:30
Cytat: | Miska zrobiona, zalałem total 5W40 i nie jestem zadowolony. Popychacze klepią wyraźnie głośniej. Ale, w końcu, mam czysty olej, bez czarnej zawiesiny. |
A wcześniej miałeś jaki olej? 10W40? Jeżeli klepią Ci popychacze to najtańszą formą naprawy jest płukanka silnika. Bardzo prawdopodobne, że podziała. Ja polecam Liqui Moly Pro Line, która jest przystosowana do każdego silnika i także świetnie radzi sobie z dieslami. Nie ma takiej opcji, że sama wymiana oleju pomoże w uspokojeniu hydrauliki. Trzeba najpierw wytargać z niej nagar.
douen - 21-02-2019, 01:19
Dawno mnie tu nie było
Auto jeździ i jeździ, aż do znudzenia nic się nie dzieje...
ergo napisał/a: | wcześniej miałeś jaki olej? 10W40? Jeżeli klepią Ci popychacze to najtańszą formą naprawy jest płukanka silnika. |
Wcześniej był 5w50, ale z powodów niezależnych ode mnie musiałem wymienić na 5w40.
Co do popychaczy, to nie jest tak że klepią cały czas. Tylko na zimnym. Na 5w50 zdecydowanie szybciej przestawał hałasować. Niedługo kolejna wymiana i tym razem też zaleje 5w50.
douen - 21-02-2019, 11:47
Pomiary przed wymianą oleju.
Obroty jałowe:
2500rpm
douen - 21-02-2019, 11:56
Jesienna sesja. Sprzed zimy. Fajnie się patrzy
douen - 21-02-2019, 12:20
Wymieniłem wycieraczki na nowe.
Dolałem zielonego Kulera.
Ciekawostka, płyn znika ze zbiorniczka, a nie znika z chłodnicy....
W najbliższym czasie wymieniam łożyska amortyzatorów. Wydaje mi się że auto straciło swoją pierwotną zbieżność i na koleinach potrafi nieźle zarzucić. Ciekawy jestem czy po wymianie z powrotem będzie sztywno Poza tym sprężyny zaczęły strzelać przy skręcaniu i wspoma słabiej działa.
Mam już na wymianę olej i filtr. Będzie 5W50 Mobil 1 Rally Formula. Chyba dobry.
Wymieniłem filtr powietrza oraz kabinowy odczyty przepływu powietrza w normie
Leje premium. GDI to lubi. Czuć moc jak jest więcej oktanów. Pali koło 10L głównie krótkie trasy lub korki w stolicy.
Trzeba dbać
douen - 21-02-2019, 12:22
Z ukosa
apg2312 - 21-02-2019, 14:50
douen napisał/a: | Czuć moc jak jest więcej oktanów. |
Placebo
douen - 22-02-2019, 16:22
apg2312 napisał/a: | Placebo |
Odczuwalne placebo
Krzyzak - 22-02-2019, 16:57
Tyle już było dyskusji - przy standardowej mapie paliwa nie ma żadnego efektu. Jedyny logiczny to wolniej spalające się paliwo, czyli mniejsza moc, ale nie na tyle by to odczuć.
Zalecam poczytać czym jest liczba oktanowa i co określa.
apg2312 - 22-02-2019, 17:16
Nie ma takiej opcji.
https://autokult.pl/13068,liczba-oktanowa-a-moc-silnika
http://warsztat.castrol.p...ow-wiecej-mocy/
Silniki w Carismach są konstrukcyjnie dostosowane do spalania benzyny 95 oktanowej. Owszem, można nalać 98 czy nawet 100 oktan, ale gwarantuję Ci, że to w niczym nie zwiększy mocy silnika ani momentu obrotowego.
A jak nie wierzysz, to jest bardzo proste (niestety płatne) rozwiązanie - hamownia, i sprawdzenie mocy silnika na 95, 98 i 100.
Owszem, warto od czasu do czasu zatankować 98 - posiada więcej dodatków czyszczących niż 95, i dobrze przeczyszcza cały układ paliwowy.
mkm - 22-02-2019, 19:33
apg2312 napisał/a: | posiada więcej dodatków czyszczących niż 95, i dobrze przeczyszcza cały układ paliwowy. |
a dobrze przeczyszczony układ paliwowy daje odczucie przyrostu mocy
Krzyzak - 23-02-2019, 13:33
apg2312 napisał/a: | zatankować 98 - posiada więcej dodatków czyszczących niż 95 | jedyne niestandardowe dodatki jakie są w paliwach to tylko w tych specjalnych - w sensie verva, v-power, bezsiarkowa itp.
w normalniej 98 nie ma nic dodatkowego co mogłoby uzasadniać jej kupowanie
douen - 23-02-2019, 13:58
Dobra, doleje wysokooktanowego paliwa do ognia
Ogólnie już długo tankuje (nie pierwsze auto) V-power 95, 98 nawet 100 parę razy wlałem i stwierdzam, że na zwykłej 95 gorzej się zbiera, taki słabszy efekt placebo :/ . Jest to odczuwalne po jakimś czasie od zatankowania, nie od razu. Zapach spalin też jest inny.
O zagadnieniach naukowych różnicy między 95, a 98 pisał nie będę. Teorię można znaleźć w necie.
To jest tylko moje skromne zdanie. Moje GDI lubi lepsze paliwko.
Wnioskuje na podstawie mojego auta oraz moich obserwacji
|
|
|