Eclipse Cross Ogólne - Nowy Eclipse Cross
vavoom - 16-02-2018, 08:26
grabolo napisał/a: | Kolega vavoom dopiekł do żywego uwagą, że nie jest to takie S-AWC. Może jeśli chcesz tym się ścigać jak EVO to wada | To nie ja dopiekłem, tylko Mitsubishi, przyklejając logo S-AWC do tylnej klapy i wypuszczając filmy reklamowe jak to Eclipse Cross śmiga razem z Evo pod tym szyldem. W żaden sposób nie krytykuję tutaj rozwiązań zastosowanych w Eclipse Cross, zwracam tylko uwagę, iż bardzo im blisko do Outlandera czy ASX (od strony technicznej są takie same), a daleko do Evo.
grabolo - 19-02-2018, 21:19
Odebrałem autko po nałożeniu powłoki ceramicznej, jak się okazało WAXOYL. Wygląda super a działa bardzo śmiesznie. Jakbyś sobie furę smalcem piznął po wierchu. Zobaczymy w praniu. Efekt wizualny jest naprawdę nie z tej ziemi! Ale chyba trzeba poczekać na słoneczko ze zdjęciem.
@vavoom, żaden ze mnie teoretyk a tym bardziej praktyk. Dla mnie ważne, że auto jeździ i się nie psuje. Dzisiaj porozmawiałem trochę o EVO, ( z fachowcami w serwisie ) bo chciałem kupić i wypróbować czy to rzeczywiści taki fun. Ale już mnie wyleczyli. Podobno jeśli już, to tylko z manualem a nawet wtedy to może się okazać studnią bez dna. A zależało mi na czymś co daje czadu a nie wygląda. Chyba wrócę do koncepcji F150 Raptor. Tyle, że to już wygląda
vavoom - 19-02-2018, 22:33
Proponuję dopytać, jaki wpływ będzie mieć S-AWC na klocki, tarcze i układ hamulcowy w ogóle. Przypuszczalnie będą tu wymagane częstsze kontrole i wymiany.
Krzyzak - 20-02-2018, 21:38
W innym temacie test: https://www.youtube.com/watch?v=ODtAi2FxCPw
Czyli Mitsu nic nie poprawiło w kwestii hałasu - przy 140 jest już drastycznie głośno wg pana testującego.
I naprawdę nie ma tam podparcia lędźwiowego? - w tak drogim aucie?
No i to spalanie - już nie dobijam tym, że wybierając auto dla siebie jechałem właśnie licznikowe 150, czyli realne 140 km/h i było cichutko, ale przy tej prędkości mam spalanie poniżej 7l a jak jest płasko to się włącza ACT i spalanie spada nawet do 4 litrów!... a w Cross jest prawie 12
W@sio - 21-02-2018, 11:15
Miałem okazję pojeździć egzemplarzem w niemal najbogatszej wersji... Oczywiście wewnątrz auto bardzo poprawne, gadżety typu podgrzewana kierownica itp to już standard. Natomiast charakterystyka pracy skrzyni i napędu, które są podobno dopracowane... cóż testowałem to na asfalcie i polnych drogach. Jeśli chodzi o drogi asfaltowe to auto jakkolwiek się rozpędza, nie jest demonem prędkości, ale jest lepiej niż w Outlanderze 2.0 CVT... Natomiast na śniegu/lodzie napęd wyraźnie się zastanawia nad dołączeniem tylnej osi. Momentami za długo, bo przód mooooocno wyjeżdżał mi łukach.
Co do samego spalania - jest zdecydowanie za wysokie jak na EKO wizję Mitsubishi - Pali niemal tyle co mój Outek, a wrażenia z jazdy zdecydowanie na -
I pozostaje jeszcze cena... Auto którym jeździłem kosztowało grubo ponad 150 tys zł... nie ukrywam, że to szalenie dużo wobec konkurencji. Osobiście za te pieniądze wolał bym kupić Mazdę CX5 Skyactive 2.5
Miało być tak super, na premierze Crossa tyle pięknych słów padło o jednostce napędowej i przeniesieniu napędu, S-AWC miał być taki fenomenalny, niemal prosto z EVO... a okazało się, że to wszystko życi nie urywa :/
Fragu - 21-02-2018, 12:20
Od początku twierdziłem, że to auto to pomyłka - wypchnięte jakby na siłę, mega drogie i już na starcie odstające od konkurencji. Nie wspominając o podobieństwie to Pontiaca Azteca
Albo w Mitsu się ktoś obudzi i zrobi boom, jak to miało miejsce parę lat temu w Maździe, albo w niedługim czasie nasze trzy diamenty znikną z rynku europejskiego.
vavoom - 21-02-2018, 12:45
W@sio napisał/a: | Natomiast na śniegu/lodzie napęd wyraźnie się zastanawia nad dołączeniem tylnej osi. Momentami za długo, bo przód mooooocno wyjeżdżał mi łukach | Czyli potwierdza się opinia Pertyna - https://youtu.be/ODtAi2FxCPw?t=10m3s
Szkoda, tym bardziej, że Cross teoretycznie stale napędza wszystkie koła i zapewne można to sensowniej skonfigurować.
Fragu napisał/a: | Nie wspominając o podobieństwie to Pontiaca Azteca | I tu kolega Fragu dopiekł do żywego
grabolo - 21-02-2018, 22:04
Każdy może narzekać. Póki co jeszcze przynajmniej to nam wolno w tym kraju I to jest super. A ja dalej jestem zadowolony! Każde autko które kupuję ma swój cel. A jak tym wyjeżdża żona na miasto to widać ją z daleka! I taki był cel. Spalaniem się nie przejmuję. Za mało kilometrów/rok żeby to odczuć. Jakby palił 15l/100 to nic nie zmienia!. Policzcie sobie, jaka to kwota na dystrybutorze? 40 zł? 80zł? Już pisałem, że jeżdżąc spokojnie jest cichutko i żadnego wycia nie ma! Jeśli jeździliście tym autem po terenie to gratuluje pomysłowości. Nawet przez krawężnik strach tym przejechać na tych oponach ! Natomiast na śniegu, na zakrętach zostawiłem Q5 12' z tyłu i tego nie odpuszczę. Zapraszam na test do Tychów w okolicę zameczku Paprocańskiego! A potem na obiad! Widzieliście Azteca z bliska? Może dlatego ta marka to już historia! Za to wieczorem, z tyłu nie da się tego auta pomylić z żadnym innym!!! Bo jest po prostu ładne i charakterystyczne! Takie wytykanie za i przeciw jest trochę głupie. Każdy ma to co chce. A jak ktoś ma inne zdanie to ma do tego prawo. Pogadamy za rok jak Eclipse Cross się trochę opatrzy.
[ Dodano: 21-02-2018, 22:08 ]
Właśnie wyprostowałem ostatnią rzecz która nie dawała mi spokoju. Załadowałem android auto do telefonu, sprzęgnąłem z autkiem i wszystko hula! że hej! Teraz pisanie sms to bajka w czsie jazdy! I po polsku.
mkm - 21-02-2018, 22:17
Czytając "narzekania" trzeba brać jedną poprawkę - jest sporo osób, które od kilkunastu (a za moment kilkudziesięciu) lat czekają na jakiś przełom.
Każda kolejna generacja jest "gorsza" od poprzedniej.
Ja szydziłem, jak szły reklamówki ASX-a z 1.6 116KM, że przez 20lat lat udało się im poprawić swój wynik o 3KM (w 4G92 wkładanym od 1991 roku z 1.6 mamy 113KM).
Auto może się podobać, znajduje nabywców, ale to nie to na co czekali starzy fani marki
artisan - 21-02-2018, 22:50
Ale temat jest gorący trzeba przyznać, jak na jedno autko na forum
i Grabolo sam przeciw wszystkim... prawie
mkm - 21-02-2018, 22:59
Oczywiście, że jest gorący - zobacz ile lat zapowiadali ten model i jak wyglądały wystawowe "koncepty".
Potem porównaj to do tego co wypuścili...
vavoom - 22-02-2018, 10:11
grabolo napisał/a: | Natomiast na śniegu, na zakrętach zostawiłem Q5 12' z tyłu i tego nie odpuszczę. Zapraszam na test do Tychów w okolicę zameczku Paprocańskiego! A potem na obiad! | A ktoś z Q5 podjął wyzwanie czy po prostu jechał wolniej? Zostawienie z tyłu tej legendy spod remizy nie jest jakimś nadzwyczajną trudnością Szkoda, że Tychy tak daleko, chętnie przyjąłbym zaproszenie i jednocześnie rzucił rękawicę obecną Vitarą Turbo 4WD
grabolo napisał/a: | Pogadamy za rok jak Eclipse Cross się trochę opatrzy. | Zgadzam się, w mojej ocenie im dłużej się na to auto patrzy, tym lepiej wygląda.
mkm napisał/a: | Auto może się podobać, znajduje nabywców, ale to nie to na co czekali starzy fani marki | I podobnie będzie z Evo
sla - 22-02-2018, 12:00
vavoom napisał/a: | Zgadzam się, w mojej ocenie im dłużej się na to auto patrzy, tym lepiej wygląda. | To samo mam ze swoją żoną, tak mi się juz opatrzyła, że czasami nawet mi się podoba
grabolo - 23-02-2018, 00:07
sla napisał/a: | vavoom napisał/a: | Zgadzam się, w mojej ocenie im dłużej się na to auto patrzy, tym lepiej wygląda. | To samo mam ze swoją żoną, tak mi się juz opatrzyła, że czasami nawet mi się podoba |
A Ty chopie nachytasz jak Ona to przeczyta
[ Dodano: 23-02-2018, 00:27 ]
Auto może się podobać, znajduje nabywców, ale to nie to na co czekali starzy fani marki [/quote]
Ja chyba nie jestem starym fanem, jeżdżę Mitsubishi chyba 10 lat. Ale polubiłem to auto bo jest praktyczne, niezawodne i mam bardzo miłą obsługę w ASO. Powiedzcie, czego jeszcze mam oczekiwać od auta? Miły starszy Pan, swoje już wyjeździł, dwa samochody rozbiłem doszczętnie, trzy zajeżdziłem na złom ( dwie Omegi 2,0l i Kadetta 1,3S) jeżdżę spokojnie. Ile można się ścigać na drodze? Wątpliwości można mieć do określenia- praktyczne. Tzn. że załaduje dużo, długie i brudne. Potem raz, dwa, trzy i mam auto do jazdy. A Eclipse jest tylko dla żony. I jest szczęśliwa bo Jej się podoba i ludzie jak na razie się oglądają. Cholera, muszę spróbować zamieścić zdjęcia. Ale i tak nie ma słoneczka.
Porażką był chyba ASX. Okazał się za mały i mułowaty strasznie. Ale 10 lat temu wyglądał dobrze. Nie super, ale dobrze. Był oszczędny i niezawodny. Jak sobie przypomnę wymiany żarówek w Sceniku to mnie skręca! A jeszcze spróbuj zrobić to na mrozie! A potem zaglądam pod maskę ASX-a i placu w ciul! Jeszcze jeden silnik by się zmieścił. To ja doceniam w aucie. A jak wygląda to ze środku nie widać
[ Dodano: 23-02-2018, 22:20 ]
No i mamy pierwsze kuku! HUD się wzięł i wylogował na stałe z autka. Nawet w ASO nie dali rady go namierzyć. Powiedzieli, że najpierw powtórzą klasę z Eclipsa a potem przystąpią do egzaminu jeszcze raz. A szkoda, bo yo takie fajne autko było!
mkm - 24-02-2018, 02:34
grabolo napisał/a: |
Ja chyba nie jestem starym fanem, jeżdżę Mitsubishi chyba 10 lat. |
No to faktycznie nie.
2008 to już "zjazd do zajezdni"
Rok później całkowicie wycofają się z rajdów, zaczną wygaszać najpierw Ralliarta potem EVO i zaczną snuć niejasne wizje swoich super przyszłościowych aut, które nigdy nie wejdą do produkcji.
|
|
|