Dom/garaż/ogród - Piec na olej opałowy - tragedia, której unikać?
Matejko - 21-02-2018, 10:41
a co byście polecili - po sezonie na pewno mam do wymiany piec gazowy - jest używany już 28 sezon. Dom ma 200m2 powierzchni ogrzewanej. Dom z piwnicą, strychem, tam nie ma ogrzewania, budynek docieplony. Grzejniki aluminiowe. W grę wchodzi tylko gaz lub inne paliwo, które nie wymaga noszenia, wnoszenia, wynoszenia szlaki. Nie mam na to czasu, nie ma mnie w domu w tych samych godzinach codziennie, żeby zasypać piec itp. Na teraz na gaz na sezon wydaje ok 7000zł. ale startuje w okolicach połowy października i wg potrzeb tak do końca marca...
Mam ofertę na piec viesmana vitodens 26kw kondensacyjny za 6200zł czy to wyda ? czy lepiej w coś innego iść, na inwestycje mam przewidziane koło 12tyś. zł.
Marcino - 21-02-2018, 15:39
Napewno nowy piec bedzie lepszy niż ten twój 28 letni? To pewnie taki duzy gazowy stojacy?
Dorobisz odpowiedni komin i bedzie dobrze.
Krzyzak - 21-02-2018, 22:37
A nie chcesz all-in-one - np. vaillant eco-compact? Bardzo fajne urządzenie, gdzie w zestawie brakuje tylko naczynia wzbiorczego do ciepłej wody. A tak komplet z pompami i zasobnikiem cwu jest w obudowie... Do tego kondensat ze sprawnością zdaje się 107%.
Marcino - 22-02-2018, 22:21
Krzyzak napisał/a: | Do tego kondensat ze sprawnością zdaje się 107% |
No jeszcze bedziesz sąsiadowi ciepło sprzedawał....
Szadi - 22-02-2018, 22:54
Ja tam Mieszkanie mam ogrzewane olejem centralne I woda zbiornik 1400l starcza na okolo ,6-8mc zalezy jakie temperatury sa.. I iel razy dziennie chodzi piec litr opalu latwm kosztuje tu z dowozem do domu ,max.0 38.9ppl a zima teraz dolewalem ,500l to koszt okolo_0. 46ppl mozna tez na stacij kupic z pompy i zalac na baniaki w domu samemu ale jest to srednio oplacalne bo kosztuje kolo 0.50ppl I zapachem przechodzisz:/ .tego typu ogrzewanie jest to dojsc wydajne I wiekszosc domow ma tu to.. Choc minus jest taki ze jak cena oleju idzie w gore to zdarzaly sie kradzieze.. Roziercali zbiorniki I spuszczali olej:/ .. Minusem jest to ze masz w ogrodzie wielki plasticowy zbiornik.. Ktory musisz dozorowac.albo zabudowac..
Matejko - 25-02-2018, 12:08
Marcino napisał/a: | Napewno nowy piec bedzie lepszy niż ten twój 28 letni? To pewnie taki duzy gazowy stojacy?
Dorobisz odpowiedni komin i bedzie dobrze. |
W Kaliszu kiedyś produkowali taki standardowy w kształcie prostopadłościanu, z termostatem i tyle, w styczniu rachunek za gaz 1900zł, bez grzania wody...
Komin mam z kwasówki.
A piec się już poprostu zużył i w kwestii bezpieczeństwa trzeba go wymienić - a do tego był czyszczony miesiąc temu, a już czuję, że powoli znowu się syfi - pewnie gaz mizernej jakości.
Krzyzak napisał/a: | A nie chcesz all-in-one - np. vaillant eco-compact? |
Muszę sprawdzić co za cudo
Krzyzak - 25-02-2018, 18:22
Tak to wygląda:
A w środku komplet:
Mam 10 lat, rachunki za 4 zimowe miesiące to ok. 2000 pln przy czym mam regulator pogodowy z zewnętrznym czujnikiem temp.
Matejko - 27-02-2018, 14:18
Krzyzak napisał/a: | Mam 10 lat, rachunki za 4 zimowe miesiące to ok. 2000 pln |
Łącznie czyli 500zł miesiac?
Krzyzak - 27-02-2018, 17:44
Raz było ok. 700 bo przez cały miesiąc było niemal ciągiem -30, jakoś w 2010 albo coś koło tego.
A przeciętnie to tak ok. 500.
Firebee - 30-09-2018, 11:07
od lutego jak założyłem ten temat trochę się zmieniło, dom kupiony, paliwo - olej opałowy, powierzchnia domu - "duża", od maja do października jakoś się trzymamy.
Czekam na zimę, zatankuję przed nią na max i zaczniemy wyliczanki. na pewno + bezobsługowy, - smrodek w kotłowni i pomiedzeniu przed nią, które miało służyć jako bar przed pokojem imprezowym (piwnica), ale da się to przeżyć.
Ceny oleju idą masakrycznie w górę, ale inwestowanie w cokolwiek innego przed zimą raczej wg mnie jest bez sensu. zobaczymy na wiosnę jak wyjdą rozliczenia :0
igorek - 11-10-2018, 13:05
Piec na olej opałowy i tak jest znacznie wygodniejszym rozwiązaniem, niż piec na paliwo stałe - jakim jest węgiel.
Węgiel to jedna z większych trucizn, powodujących smog i wysokie przekroczenia norm jakości powietrza.
I wbrew pozorom jest to iluzoryczna oszczędność.edit.
gulgulq - 12-10-2018, 07:31
igorek napisał/a: | Węgiel to jedna z większych trucizn, powodujących smog i wysokie przekroczenia norm jakości powietrza. |
Powodem smogu, trucizn i przekroczenia pyłów nie jest winą węgla tylko nieumiejętnego spalania jego samego oraz dodatków w postaci śmieci i odpadów.
Olivia - 13-10-2018, 22:27
Trochę tak i trochę nie.
Na pewno nie jest to jedyny powód. Tego jestem pewna. Problemem Polski jest również słaba jakość węgla która ściągana jest za bezcen z Ukrainy. Ceny za tonę dla indywidualnego odbiorcy są bardzo zbliżone do węgla polskiego. Pośrednicy windują ceny naliczając bardzo wysokie marże. Natomiast jakość i wartość energetyczna jest o wiele niższa niżeli węgla wydobywanego z Polskich kopalni.
Do tego trzeba doliczyć biedę polskiego społeczeństwa którego nie stać na ogrzewanie domostw. GUS podaje że ok 21% nie stać na ogrzanie własnego mieszkania. Więc nie ma się co dziwić że tacy ludzie palą czym popadnie.
vrangsinn - 14-10-2018, 00:59
Olivia napisał/a: | Trochę tak i trochę nie.
Na pewno nie jest to jedyny powód. Tego jestem pewna. Problemem Polski jest również słaba jakość węgla która ściągana jest za bezcen z Ukrainy. Ceny za tonę dla indywidualnego odbiorcy są bardzo zbliżone do węgla polskiego. Pośrednicy windują ceny naliczając bardzo wysokie marże. Natomiast jakość i wartość energetyczna jest o wiele niższa niżeli węgla wydobywanego z Polskich kopalni.
Do tego trzeba doliczyć biedę polskiego społeczeństwa którego nie stać na ogrzewanie domostw. GUS podaje że ok 21% nie stać na ogrzanie własnego mieszkania. Więc nie ma się co dziwić że tacy ludzie palą czym popadnie. |
Olivia nie wniose nic do tematu ale rozwalasz mnie z tym Ukraińskim węglem...pochodze ze wsi biednej (kuj-pom) sam już tam nie mieszkam, osoby które robia badania do GUS-u znam często osobiście (oczywiscie mowie o regionie, studiowałem z częscią), wiem jak sie odbywają, jak są skonstruowane pytania...i za przeproszeniem formułujesz czasami takie głupoty ze szkoda gadac (bez urazy, bo fajnie się Twoje wypowiedzi czyta masz w pewnej dziedzinie wiedze nie zaprzeczam zdecydowanie większa odemnie), ale mimo wszystko gulgulq i nie tylko on ma wiecej racji, większym problemem jest system spalania niż ten "Ukraiński" węgiel...
a tak abstrahując, czemu nikt nie wspomina o węglu z Czech gdzie jest on mega powszechny i bardzo popularny na allllllledrogo, sprzedawany pod pseudo wydajnymi tytulami a jest to "tylko" wegiel brunatny....gdzie do piecow na eko groszek jest on....yhm "super rozwiazaniem"...
Pozdrawiam
Marcino - 14-10-2018, 23:30
U mnie piec na eko groszek z podajnikiem nie śmierdzi. Pale węglem Czarna Perła ... nie wnikam z kąd jest ale nie kopci. Kotłownia niestety wymaga troski o czystość. . Btw jeszcze sezon się nie zaczął.
|
|
|