Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Tuning Cari 1.6?
Anonymous - 29-03-2007, 08:35
[quote="szczeslaw"]Dodałbym jeszcze: jak na pojemność i moc. Bo np. Foca 1.6 ma chyba więcej niż 103KM, a mimo to nie odchodzi Cari.
foka 1,6 benzyna ma ten sam silnik od paru lat. P drobnych zmianach w komputerach po 2001 ma 100KM, za to zupelnie inna krzywą momentu. Focus II ma moment maksymalny jakies 500 obrotów niżej od carismy, ale misia(przynajmniej moja) wchodzi szybciej na obroty.
| szczeslaw napisał/a: | Gratów od Cyborga i tak byś pewnie nigdzie nie ustrzelił |
coś tam chyba na na Ebayu widziałem, na pewno sprężarkę i wydech znajde. Wspominałem pare postów temu ze znalazłem firmę w Niemczech która robi jakieś nieziemskie przeróby typu 150 KM z tego silnika.
Tak jeszcze nawiązując do cześci współnych Carismy i Volvo - zaintrygowany tematem wpadnę dzis do garażu "przyfabrycznego" bo akurat będę w Holandii a to jeden z moich kientów i dopytam.
Anonymous - 29-03-2007, 10:01
| demonik napisał/a: | | Tak jeszcze nawiązując do cześci współnych Carismy i Volvo - zaintrygowany tematem wpadnę dzis do garażu "przyfabrycznego" bo akurat będę w Holandii a to jeden z moich kientów i dopytam. |
a co tam dopytywac? volvo wycofalo sie z tego projektu tak szybko jak moglo, a jak bylem ostatnio w tej fabryce to klepano tam smarty i colty
szczeslaw - 29-03-2007, 10:48
| demonik napisał/a: | | coś tam chyba na na Ebayu widziałem, na pewno sprężarkę i wydech znajde. |
Jeżeli mówisz o sprężarce to nie ten Cyborg
Ten o którym ja mówię to jest CJ_A, produkowany od 95r. Tam był silniczek wolnossący.
Anonymous - 30-03-2007, 15:43 Temat postu: 3 słowa po wizytacji
| arturro napisał/a: |
a co tam dopytywac? volvo wycofalo sie z tego projektu tak szybko jak moglo, a jak bylem ostatnio w tej fabryce to klepano tam smarty i colty |
Miałem chwilkę i miałem po drodze wiec sie dopytałem. Do samej fabryki nie miałem szans dotrzeć, ale trafiłem na jeden z serwisów tzw fabrycznych i tak mówią:
Żeby nie było - Oddaje cześć znawcom - silniki benzynowe były zawsze różne w Mitsubishi i Volvo, pojawiały sie za to serie z identyczną pompą paliwa. Przez jakiś czas kupowano do obu jednego diselka od Renault, opracowanego z reszta w kooperacji Volvo-Renault.
Wspólne dla Carismy i V/S40 było kilkaset części (swoją drogą kto by pomyślał z ilu części składa sie taki samochód ) ale nie wiecej niż 20-25% realnie w większości uniwersalnych dla wielu modeli samochodów w tym również Forda Mondeo. Z grubszych elementów - poza wspólną podłogą, skrzynią biegów i zawieszeniami wspólne były również elementy układu kierowniczego, zasilanie silnika, hamulce. W Volvo stopniowo zamieniono je na tańsze podzespoły, "politycznie poprawnego" Motorcafta.
Sama fabryczka słynie z szybkiego przezbrajania i produkowania coraz to innych rzeczy, gotowe samochody to zaledwie cześć producji. Obecnie fabryka produkuje Colta i CZ3 okazjonalnie faktycznie robią smarta forfour.
Co ciekawe na moje pytanie o tuning facecik bez mrugniecia okiem stwierdził ze za 3500 eur podejmują sie złobić z Carismy 1,6 rakietę mającą 150 KM.
pozdro
DyrmaZasadniczo - 08-05-2014, 07:17
Swoja droga zauwazylem tu mase postow i kazdy kto ma gdi narzeka,nawet pojawialy sie tematy zeby nigdy nie kupowac gdi
|
|
|