To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - srebrny avance z 2002

Hugo - 22-08-2018, 09:32

Ad. 1. Tak, powinien być podświetlony. Jest tam wymienna taka mała żarówka z drucikami, jak do włączników przeciwmgielnych czy potencjometru regulacji wysokości świateł mijania.
Ad. 2. Wyjmujesz przycisk na górze, najlepiej wsunąć po bokach małe nożyki i odchylić je na boki, wtedy ściskasz zatrzaski, jednocześnie podważając przycisk do góry powinien wyskoczyć. Pod przyciskiem jest nakrętka na klucz 12, odkręcasz ją długą nasadką lub kluczem rurkowym i wyjmujesz gałkę do góry.

awas - 17-09-2018, 19:19

Dzięki Hugo za wskazówki - gałka już przykręcona.
Teraz mam pytanie o wyciek - wymieniałem dziś osłonę nadkola (stara dostała kamieniem przy 150 km/h i dość mocno się rozwaliła). Osłonę elegancko wymieniłem ale żeby mieć lepsze dojście do śrub skręcałem na max kołami w miejscu i po chwili zauważyłem wyciek z tyłu silnika (okolice kolektora). Wydaje mi się że to będzie od wspomagania (od tego kręcenia) ale czy tam lecą jakieś przewody od wspomagania, bo wygląda to raczej na olej.

Bizi78 - 17-09-2018, 20:37

Obstawiam na pokrywę zaworów ale to pewnie z kanału trzeba obadać.
awas - 20-09-2018, 20:08

Bizi78 miałeś rację. Co ciekawe Helmut przy sprzedaży włożył mi nową uszczelkę do schowka, bo pewnie zauważył że jest wyciek ale nie zdążył tego zrobić. Mechanik wymienił mi przy okazji drugą (bo ponoć są tam dwie). Samochód nie zostawiał plam oleju ale często po przegonieniu go było czuć palony olej - może teraz przestanie śmierdzieć.
Co do dziwnego przerywania na postoju, to mechanik przy okazji zauważył przebicie na przewodach. Już zamówiłem nowe NGK.

Pomęczyłem się ostatnio i powymieniałem podświetlenie regulacji świateł, lusterek i przeciwmgielnych na ledy. Teraz przymierzam się do podświetlenia klimatronika, bo część żarówek się przepaliła. Wiem że na forum jest instrukcja ale usunięte są zdjęcia i nie bardzo wiem jak się do tego dostać. Jakieś rady?

Bizi78 - 20-09-2018, 21:49

awas napisał/a:
Mechanik wymienił mi przy okazji drugą (bo ponoć są tam dwie).

Skoro 2.5V6 to są dwa banki czyli dwie uszczelki 8) .

awas napisał/a:
Wiem że na forum jest instrukcja ale usunięte są zdjęcia i nie bardzo wiem jak się do tego dostać. Jakieś rady?

http://forum.samnaprawiam...bishi-vt166.htm
https://www.youtube.com/watch?v=5d32my-MxnU

awas - 26-11-2018, 22:25

Jak już kiedyś pisałem silnik przerywa mi na niskich obrotach. Wymieniłem kable i świece na NGK (dlaczego do v6 ten komplet jest taki drogi :evil: ) i dalej przerywa. Co polecacie wymienić jako kolejne. Może cewkę?
https://allegro.pl/cewka-zaplonowa-mitsubishi-galant-2-5-24v-96-08-i7373440250.html
Czy ten wynalazek się sprawdzi (dotychczas nowe zamienniki do mojego gala albo nie działały albo działały gorzej niż używane oryginały). Czy taką cewkę będę w stanie wymienić sam (czy dojście do niej jest łatwe)?

awas - 13-02-2019, 12:05

Latem złapałem kapcia w mojej Toyo TR1 i przejechałem kilkaset metrów praktycznie bez powietrza. W wulkanizacji powiedzieli, że mogę pojeździć na nich do końca sezonu ale w środku opona jest zmielona i na wiosnę trzeba będzie ją wymienić. Nie chcę kupować tych samych opon, bo poza fajnym wyglądem i dobrym trzymaniem na suchym są do niczego (głośne, wysokie spalanie i słabe na mokrym). W tym roku chcę wymienić dwie i za rok kolejne 2 (te które mam są w ładnym stanie i szkoda mi wykładać 1400 na wszystkie opony) Problem jest taki, że obecne są 215/45 r17 a te które sobie upatrzyłem występują w szerokości 205 albo w 225. Które lepiej wybrać? Nie będzie problemów z założeniem ich na oryginalne felgi od avance'a?
Krzyzak - 13-02-2019, 15:22

225/45/17 - kompromis dla tego auta
awas - 28-02-2019, 18:09

Dziś rozbiłem furę wracając z pracy. Jaki kod lakieru miały avance. Czy maskę da się uratować i czy da się zespawać ten zderzak?

Bizi78 - 28-02-2019, 19:35

Kod lakieru masz na tabliczce znamionowej.
Hugo - 28-02-2019, 20:58

Kod lakieru to A69. Zderzak do poklejenia, maska bez problemu do naprawy, ale pamiętaj o wymianie zawiasów maski na inne, nie pogięte.
awas - 28-02-2019, 21:08

Błotnik od kombi jest taki sam? I czy grill od avance'a jest taki sam jak w pozostałych galach? Hugo gdzie dostanę same zawiasy maski?
Hugo - 01-03-2019, 07:40

Tak, błotniki są identyczne. Grill od Avance jest inny niż w pozostałych wersjach. Jakby co jakieś dobre zawiasy znajdę, ale chyba nie w tym kolorze, najwyżej pryśniesz je sobie na srebrny lub czarny kolor.
awas - 01-03-2019, 07:57

Kierunkowskaz i błotnik już zamówione. Zawiasy chętnie odkupię.
awas - 21-03-2019, 08:54

Samochód szykuje się u lakiernika a ja niestety po 1.5 miesiącu czekania na kupioną na allegro cewkę dostałem... kasę, bo cewki nie mają :evil: . Czy ktoś podratuje jakimś linkiem do przyzwoitej (albo jakiejkolwiek) cewki do gala 2.5?