Problemy techniczne - Hamulce
Krzyzak - 11-06-2019, 12:39
Robert74 napisał/a: | to się nazywa ESP | EPS od electronic power steering, nie ESP
o ile pamiętam to wspomaganie jest odcinane przy 3500 rpm niezależnie od prędkości aczkolwiek czytałem o tym ze 20 lat temu, więc pamięć może być zawodna
Robert74 - 11-06-2019, 23:24
Tak jest jak piszesz ,ale nie będę nic kombinował, będzie trwalsze ,tym bardziej że magiel jest tylko po 50tyś .przebiegu.
[ Dodano: 09-07-2019, 13:49 ]
Witam ponownie,następny problem.Cieknie skrzynia,a właściwie uszczelniacz przy wodziku od zmiany biegów.Niby sprawa dość prosta,ale jak i czy w ogóle rozbiera się to od góry? Od góry na wałek który trzeba uszczelnić wchodzi nakładka pod cięgło,jest w niej otwór(przelotowy) który przechodzi przez wałek,.W otworze jest niby kołek ,ale nie sprężynowy.Jak to rozebrać? Sprawdziłem,ta cześć występuje w Galach przynajmniej do 2006 roku
Krzyzak - 10-07-2019, 15:27
rozbierałem to z Josie jakoś w 2008 r i nie pamiętam... generalnie jest zdaje się oring, ale montuje się go i rozbiera wybierak od środka skrzyni
kołek na pewno trzeba wybić i to chyba nie jeden
było mi łatwiej bo miałem skrzynię w kawałkach
i ten odpowietrznik (gumową harmonijkę) trzeba naciągnać na wybierak
tak to wygląda od środka
Robert74 - 12-07-2019, 13:42
Niestety ponownie masz rację,tak jak pisałem jest tam tak jak by przelotowy otwórz z czymś w środku,zrobiłem taki przyrząd do wypchnięcia tego czegoś ,ale bolcem fi5 i śrubą M12 nie dałem rady .
Skrzyni jeszcze nie rozbierałem,ale widzę że Ty i owszem.Jak to jest ,jak rozkręcisz obudowę i powiedzmy rozsuniesz to wszystko ze środka wypada , czy zostaje na swoim miejscu? Są jakieś haczyki?
Krzyzak - 12-07-2019, 16:51
zostaje, jedynie może się przestawić mechanizm wstecznego i to jego trzeba potem ustawić, bo się skręca śrubą z zewnąrz (na szczęście jest na nim stożek co ułatwia trafienie)
ściągnij manual do skrzyni 5 biegowej i niemal każdą z 3-ma wałkami (nie licząc różnicówki) rozkręca się tak samo (inne będą tylko skrzynie typu W czyli z napędem na 4 koła)
generalnie ważne, by na koniec zrobić wstępne skręcenie z wałeczkiem cyny grubości 1.6 mm i dać nowe podkładki do kasowania luzu łożysk w razie potrzeby - wszystko to opisuje manual
edit: do wybijania używam starych wierteł do metalu
być może kołek, którego nie możesz wybić jest wkręcany na imbus, tylko że od drugiej strony
Robert74 - 12-07-2019, 23:46
Chyba nie dam rady, nie jestem mechanikiem samochodowym,jeszcze te wałeczki z cyny,wyższa szkoła jazdy.Tak naprawdę to mam drugą skrzynie z benzyny ,ale o tych samych przełożeniach. Może zamienię ,tylko ma pewną wadę .Jak się na 5-ce puści pedał gazu to wyje.Można określić co to takiego,czy łożyska,synchronizatory ,czy dyfer?
Nie tam na pewno nie ma gwintu, zresztą w jednej i drugiej.W internetach znalazłem identyczną od Chryslera 90-95 i tam był imbus.
Krzyzak - 13-07-2019, 20:15
Robert74 napisał/a: | nie jestem mechanikiem samochodowym | ja jestem programistą...
wyje najczęściej łożysko może być to końcowe wałka sprzęgłowego, może być igiełkowe też, pod 5 biegiem - trudno wyrokować bez sprawdzenia
Robert74 - 14-07-2019, 02:31
No to profesję masz bardzo blisko mechaniki samochodowej
Z innej "beczki",jesteś że tak powiem zasiedziały na forum ,jak to jest z działem sprzedam -kupie, jeszcze nie tak dawno można było spokojnie wejść teraz już nie.W jednym miejscu stoi że trzeba się zgłosić do admina w drugim że koniec zapisów.Możesz rozjaśnić?
jacek11 - 14-07-2019, 11:18
Dział "Sprzedam" jest zamknięty na stałe. Został dział "Kupię" dostępny po dołączeniu do tej grupy.
Bizi78 - 14-07-2019, 11:21
Ogólnie post z wyjaśnieniem masz tutaj:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1541194#1541194
Robert74 - 18-12-2019, 16:16
Witam Panowie ,Jak mi nie pomożecie to chyba nikt tego nie zrobi.Nie chodzi o gala ,a o Nissana Micra 1993r. Forum Nissana jest mało komunikatywne ,nie można uzyskać żadnej podpowiedzi. Nie za bardzo benzynę ogarniam ,ale myślę że usterki są podobne.
W czym problem ,podłączony komp nie pokazuje żadnych błędów,wymieniona sonda lambda ,krokowy sprawny ,przepustnica sprawna,czujnik położenia sprawny przepustnicy sprawny. na listwie ciśnienie prawidłowe .Wszystko jest O.K. puki jedzie się spokojnie, jak da się w pedał ,przy schodzeniu z obrotów raz gaśnie ,raz jest dobrze .Nie ma żadnej prawidłowości ,czasem tylko prawie zgaśnie Pomocy Micrą jeździ żona,rozumiecie co jest
jacek11 - 18-12-2019, 18:02
Objaw wskazuje na krokowca. chociaż może to też być nieszczelność w dolocie.
Bzyk_R1 - 18-12-2019, 21:17
Robert74, nie wspomniałeś nic o przepływomierzu. Wyjmij go i umyj dokładnie.
Robert74 - 18-12-2019, 22:00
Dziękuję za szybką reakcję ,przepustnica była myta jest sterylnie czysta i dobra, mam dwie przepustnice ,krokowy z drugiej pracuje tak samo jak z tej w aucie.Wątpliwości budzi jego praca nie są to ruchy powolne tylko cały czas drży zmieniając minimalnie położenie,ale nie wiem jak powinien pracować. jeśli chodzi o szczelność to raczej wszystko o.k. . Może wiecie Koledzy o jakimś magiku z mazowieckiego,bez znaczenia firma ,prywatnie kto by to ogarnął .
Hugo - 19-12-2019, 14:03
Sprawdź wiązkę elektryczną do silniczka krokowego. Miałem tak w Colcie z 1991 r., ułamany 1 kabel we wtyczce silniczka i obroty świrowały.
|
|
|