To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Połączenie po WIFI z samochodem Outlander PHEV

mohinder - 20-12-2022, 12:13

OK. Czekamy więc na w pełni przetestowany i przygotowany w miarę prosty sposób.
patryko - 20-12-2022, 13:04

Kupiłem outlandera phev z drugiej ręki i nie mam tej karteczki z ssid i wifi hasło. Wie ktoś może jak moglbym to uzyskać?
Nigel - 20-12-2022, 21:57

Wg instrukcji auta w takim przypadku dane do zalogowania do wifi powinieneś otrzymać w ASO. Może być konieczne usunięcie starych zarejestrowanych telefonów (jest max limit do 2 i kolejnych nie da się zarejestrować). Po liczbie dźwięków przy rejestracji rozpoznasz ile telefonów jest zarejestrowanych w aucie (2->1, 3->2)
MiG25 - 22-12-2022, 19:48

Można też przeczytać to https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=115060
I samemu spróbować odczytać

Snoopi_lubin - 24-01-2023, 10:41

Może ktoś wie dlaczego auto włącza wifi tylko gdy jest zapalony zapłon?
Musiałem odłączyć akumulator i teraz mam problem taki ze jak wyłącze zapłon to wyłącza się również wifi w aucie. Wcześniej cały czas sieć była dostępna . Resetowałem procedurę i instalowałem aplikacje jeszcze raz.

MiG25 - 26-01-2023, 07:55

Sprawdź napięcie akumulatora (tego 12V) ,kiedy wifi się wyłącza. Może jest jakaś procedura ,żeby go nie rozładować,kiedy on jest po prostu już słaby.
Snoopi_lubin - 01-02-2023, 17:49

Już wszystko działa . Nie mam pojęcia jak. Po 2 dniach

Ma ktoś tak że po aktualizacji IPhone przestał się łączyć z autem?

Daniol1982pl - 02-03-2024, 18:23

Witam. Czy ktoś może podać link do do pobrania pliku MMcoding writer2.3 niestety to co znajduję w necie nie działa, robię wszystko jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=Tn8FYYE6pmk mam nawet ten sam przewód i po połączeniu kompa z samochhodem wyskakuje komunikat po rosyjsku że nie ma biblioteki DLL.
mohinder - 09-03-2024, 14:51

Może ode mnie Ci się uda.

https://gofile.me/7nP6Q/PhMOGAGIK

Daniol1982pl - 14-03-2024, 23:35

Dzięki za plik, program uruchamia się, ale niestety nadal nie mogę połączyć komputera z samochodem, problem wynika chyba z złego sterownika przewodu.
Podczas próby łączenia wyskakuje komunikat: Unable to load library! C:\Program Files (x86)\Toyota Diagnostics\Techstream\Bin\ComTol32.dll
Unable to start exchange session

mohinder - 16-03-2024, 00:16

Postaram sie jutro zasiasc do kompa w domu i moze przesle Ci ta biblioteke. Ale mysle, ze ona powinna bys w instalacji Techstream.

[ Dodano: 18-03-2024, 17:05 ]
Hejka. Przeszukałem komputer ale nie znalazłem u siebie takiej biblioteki.

[ Dodano: 18-03-2024, 21:46 ]
Tu jest program który dostałem ze swoim kabelkiem ale obecnie i tak nie mam go zainstalowanego bo łączę się przez moduł

https://gofile.me/7nP6Q/iFXnzh6bA

Macka25 - 03-08-2024, 12:57

Witam
Sprawdziłem i mam możliwość się połączyć ale problem tkwi w tym że nie mam tej karteczki z loginem.
Czy moge to dostać w serwisie?

mohinder - 03-08-2024, 15:59

Skoro się połączyłeś to odczytaj sobie hasło. Login z tego co pamiętam tez można odczytać tyle, że to nie jest login, a nazwa sieci którą tworzy "samochód" czyli SSID. Nazwę sieci możesz odczytać bez żadnych specjalnych narzędzi. Po prostu wyszukaj sieci WIFI w pobliżu i jeśli samochód ma sprawny moduł WIFI to zobaczysz sieć.
Jesteś pewien, że Twój pojazd posiada moduł WIFI?

[ Dodano: 03-08-2024, 16:00 ]
Daniol1982pl napisał/a:
Dzięki za plik, program uruchamia się, ale niestety nadal nie mogę połączyć komputera z samochodem, problem wynika chyba z złego sterownika przewodu.
Podczas próby łączenia wyskakuje komunikat: Unable to load library! C:\Program Files (x86)\Toyota Diagnostics\Techstream\Bin\ComTol32.dll
Unable to start exchange session

Udało Ci się rozwiązać problem z biblioteką i generalnie z połączeniem?

parian - 09-06-2025, 08:59

Ogarnąłem sterowanie pojazdem z każdego miejsca na świecie (warunek to dostępność internetu).
Krótki poradnik:

1. Powody takiego rozwiązania:
- chęć sterowania funkcjami na większą odległość niż Outlanderowe Wifi
- możliwość lokalizacji pojazdu nie tylko za pomocą GPS.
2. Rozwiązanie:
- smartfon (w moim wypadku Android 10) z kartą SIM z działającym internetem, umieszczony w skrytce po prawej stronie bagażnika (tam gdzie klucze do kół);
- ładowarka podłączona bezpośrednio do akumulatora z funkcją wyłączania ładowania gdy napięcie na akumulatorze spadnie poniżej ustalonej wartości (tak jak w ładowarkach do kamerek samochodowych z funkcją czuwania) i z własnym bezpiecznikiem (ja akurat wykorzystałem bezpiecznik od zasilania gniazda haka).
3. Kolejność działań:
- podłączamy ładowarkę do Aku i ciągniemy kabel tam, gdzie ma być smartfon;
- na smartfonie instalujemy Remote Control i sprawdzamy czy działa (znaczy steruje funkcjami pojazdu);
- na smartfonie instalujemy aplikację AirDroid - taki zdalny pulpit na Androida. Musimy się zarejestrować, dać aplikacji trochę dostępów (min. do sterowania urządzeniem, wyświetlania ponad innymi aplikacjami);
- na tym smartfonie najlepiej wyłączyć blokadę ekranu, gdyż odblokowywanie przez zdalny pulpit może być upierdliwe;
- włączyć dane mobilne i permanentne korzystanie z sieci Outlandera, mimo, że nie ma w niej internetu - wyłączyć możliwość połączenia z innymi siecii Wi-Fi!
- na smartfonie, z którego korzystamy na co dzień, zainstalować aplikację AirMirror;
- zalogować się tym samym kontem, które mamy w AirDroid;
- będziemy widzieli na liście urządzeń telefon, który jest w Outlanderze, klikamy go i z rozwijanego menu wybieramy "Control";
- voila, widzimy pulpit smartfona z Outlandera i możemy uruchomić na nim Remote Control.