To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black Ralliart

Luke1 - 18-07-2019, 09:44

Podpatrzyłem u kolegi Mazin89 up-pipe do intercoolera no i też postanowiłem sobie takie coś ogarnąć :)

Przy okazji wymiana uszczeleczki od dekla skrzyni bo już zapocona była.

Mazin89 - 18-07-2019, 10:03

I jak? Szybciej turbo wstaje? Przy turbie, tam przed kolankiem masz też rurkę czy same silikony?
Luke1 - 18-07-2019, 10:35

Czy szybciej to nie wiem ale na pewno doładowanie jest jakby stabilniejsze i podaje ciut więcej wg wskazań.
Tak mam kawałek rurki bo inaczej nie szło tego ogarnąć. Jakby dać taką długą przejściówkę silikonową 45/60 to myślę, że obeszło by się bez tej rurki dodatkowej.

Mazin89 - 18-07-2019, 10:46

Nie poda Ci więcej bo jest ustawiony boostcut tak samo, więc myślę że to tylko taki efekt wizualny bo szybciej osiąga ciśnienie.
Ja też mam ten kawałek rurki pod kolankiem. Ale to dobrze bo sztywniejszy przewód jest. Ogólnie dobra robota :)

Luke1 - 18-07-2019, 10:47

Miałem dobry przykład :D
Mazin89 - 18-07-2019, 11:26

Fajnie że się spodobało :)
Jakie ciśnienie doładowania masz teraz ustawione?

Luke1 - 18-07-2019, 12:12

Trochę ponad 1,4 i autko jeszcze nie hamowane. Może uda mi się podjechać gdzieś na hamownie w Sobotę.
Mazin89 - 18-07-2019, 17:21

To program bez hamowania robiłeś?
Luke1 - 22-07-2019, 14:06

Tak bo to jest GST Basemap, który jest dedykowany pod boostpill AMS i do tego delikatna korekta AFR na ulicy bo on jest trochę przelany dla bezpieczeństwa. Jak się nic nie zmieni to jutro hamownia.
Mazin89 - 22-07-2019, 14:51

Czyli gotowiec dla Ralliarta. A wg. producenta jakie parametry po takim programie powinien mieć?
Luke1 - 23-07-2019, 11:13

Tutaj masz wszelkie info.

https://www.evolutionm.ne...st-basemap.html

Nie ma tutaj danych ile powinno być bo wiadomo każde auto jest inne trochę. Generalnie wyniki są całkiem fajne po tym programie.
To jest cos jak Cobb Accessport tylko tańsze rozwiązanie bo potrzebujesz tylko kabel Tactrix, który kosztuje 70zl na Ali.

Tutaj masz anlize i porównanie tego z EvoX
https://www.evolutionm.ne...ons-o-data.html

Mazin89 - 28-07-2019, 20:51

Czyli jest to coś w stylu chipa albo power boxa do RA. Dobrze to odczytałem?
grzesiopol - 29-07-2019, 00:29

To nie chip tylko gotowy soft do ECU silnika. W zależności od modyfikacji wgrywasz gotowca.
Pierwszy bez modyfikacji.
Drugi z wsadzoną pigułką tzw boost pills plus zmiana plastikowego blow-off na np. z EVO.
Trzeci to druga plus wydech.
Czwarty to trzeci plus zimny dolot.

To tak w skrócie.

Mazin89 - 29-07-2019, 08:38

A kabel Tactrix to rozumiem, że po prostu kabel z jakimś czytnikiem, przez który się to wgrywa i instaluje?
grzesiopol - 29-07-2019, 12:09

Tak, do wgrania potrzebny jest interfejs Tactrix. Dobrze jakby był oryginał ale słyszałem, że chińczyki też dzialają ale np mój miał najpierw problem z prawidłowyn odczytem a potem się posypał. Być może coś źle robiłem przy odczycie bo potem doczytałem, że trzeba odblokować ECU ale nie sprawdziłem już tego.

Tego boost pillsa chciałem kiedyś zrobić więcej aby ktoś potem nie musiał ze stanów ściągać ale nie mogę się doprosić nikogo aby mi zwymiarował tą pigułkę. A szkoda bo jakby się udało to zrobić to pewnie koszt wyszedłby maksymalnie 20 zł.
Ale znalazłem już zamiennik tylko nie ma czasu go kupić i sprawdzić czy by się nadał.

I jeszcze jedno nie wolno stosować konkretnego softu bez dokonania wymaganych modyfikacji. Przy czwartej i trzeciej modyfikacjo można zastosować soft niższy czyli trzeci i drugi.
Przenigdy nie wolno dać boost pill i zastosować pierwszy soft lub pozostawić oryginalny soft.
Reasumując chcąc wgrać dany soft najlepiej jest dokonać modyfikacji mechanicznej dla danego softu.