To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Glosniki 25 cm - jakie

karolgt - 02-04-2007, 18:34

Ficu865 napisał/a:
Karol już się pewnie pogubił w tym wszystkim :wink:

Wracając do autora postu. Karol skoncentruj się na jednym czyli jak do tej pory osiągach silnika, przyspieszeniu itd. Wkładając tubę do bagażnika już tak łatwo nie będziesz startował pierwszy na światłach.

hmm, troche masz racji, ale to co zamierzam tam wsadzic to 2 dosc lekkie skrzynki, nie wiem ile to dokladnie wazy, ale szacuje ze wszystko nie bedzie wiecej jak 7-8 kg. Co nie jest w sumie duzo. chociaz po tych wszystkich postach zastanawiam sie czy nie zainwestowac w 2 dobre glosniki i wsadzic w miejsce oryginalnych miejscach (z tylu), automatycznie do tego tez wzmacniacz bedzie kosztowal mniej (albo wcale), ale to sie jeszcze zastanowie

Ficu865 napisał/a:

Poza tym tak sobie obserwuję Twoje poczynania i obawiam się że w złym kierunku zmierzasz, w końcu się zorientujesz że z colta zrobisz golfa.

nie obawiaj sie;]

mam narazie zamiar jeszcze wlozyc mu progi co wg mnie wyglada fajnie,bo widzialem juz pare takich coltow. podswietlnie podwozia - tak, ale oczywiscie lekkie, i w sumie chyba sztuka dla sztuki, napewno nie bede go wlaczal jeżdząc normlanie ulica, tak sobie czasem na jakis zlocik wlaczyc czy do zdjecia. wg mnie to nie jest nic zlego, na szybkich i wscieklych mieli i bylo ok :D
[/quote]

Ficu865 napisał/a:

Nie oszukujmy się tanim kosztem nie zrobisz dobrego audio tak samo jak tanim kosztem nie zmodernizujesz silnika.

tak, i nie chce uzyskac audio za 10 tys zl. Obecne radio gra dobrze, jestem zadowolony. Ale po prostu mam fajne skrzynie kupione za grosze jakies 4 lata temu i chce je wykorzystac, nie wiem czy zrobie to teraz czy za rok,dwa. W kazdym razie mysle ze glosniki za MAX 150 zl jeden, w zupelnosci mi wystarcza.

Co do silnika - sam wiesz jak jest, ciezko tu cos zrobic, Czekam moze Mugen cos wymysli i da znac i sie cos pokombinuje. Chociaz mysle ze predzej zmienie autki kiedys niz zaczne kombinowac w silniku - powod jeden, prosty: jestem informatykiem, nie mechanikiem, nie znam sie na silnikach, a samochod robie dla siebie i chcialbym go zmienic dopiero wtedy, jak bedzie mnie stac na jednoczesne zostawienie tego i zebym nie byl zmuszony go sprzedawac.

troche zeszlo na OT, ale mam nadzieje ze nikt za to nie oberwie ;]

pozdr i dzieki za troske :)

kikan - 02-04-2007, 21:00

nie zawracaj sobie tylka tlyko kup za 200zl skrzynke blaupunkt gtb 300 i Ci to wystarczy
karolgt - 02-04-2007, 21:06

kikan napisał/a:
nie zawracaj sobie tylka tlyko kup za 200zl skrzynke blaupunkt gtb 300 i Ci to wystarczy

chyba strzal w dziesiatke, cena calkiem ok. A mozesz polecic jeszcze jakis wzmacniacz do tego? (taki w sam raz do tego)

dzieki

Anonymous - 02-04-2007, 21:25

Do Autora postu:
Moim zdaniem zaczynasz od końca...Pewno tutaj powtórzę słowa Trociniarza, ale Ten człowiek ma rację... Masz skrzynkę na dwa suby, masz radio standard i jakieś głosniki z przodu. I chcesz dokupić dwa suby za 150 zł (max) jeden, by jaki efekt osiągnąć...Musisz zadac sobie to pytanie.Bo prawda niestety jest ze za takie pieniazki nie zakupisy NIC nowego co bedzie dobrze przenosilo niskie czestotliwosci...A tak na marginesie to w takim malym autku 100% wystarczy jeden pozadny sub, ktory narobi Ci duuuuuzego zamieszania w aucie...
Moim zdaniem jezeli nie myslisz o konkretnej rozbudowie audio w swoim aucie to kupno kazdego nowego suba w tej cenie, ktora wymieniles bedzie dla Ciebie spoko... I czy on bedzie nazywal sie boszman, czy alphard, czy innz szmelc to i tak bedzie gral tak samo, czyli nijak...
Musisz uswiadomic sobie jedno, cos co jest dobre...kosztuje...
Wiesz co...odpusc te skrzynke na dwa suby, za 300 zl kup uzywany dobry 4 kanalowy wzmak,a za jakis niedlugi czas dokupisz sobie np. przyzwoitego suba za 400 zl w ODPOWIEDNIO dobranej litrazowo skrzyni np. Power Bass lub Hertz.
Jezeli do tego co masz teraz dokupisz cos za te 300 zl to za dwa tygodnie zadasz znowu tutaj pytanie;na co to zmienic...

Anonymous - 02-04-2007, 21:43

kikan napisał/a:

Mialem sie juz nie odzywać, bo straciłem wiare na chwilę, ale takie propozycje to mnie osłabiają....

Gattsu napisał/a:
Moim zdaniem jezeli nie myslisz o konkretnej rozbudowie audio w swoim aucie to kupno kazdego nowego suba w tej cenie, ktora wymieniles bedzie dla Ciebie spoko... I czy on bedzie nazywal sie boszman, czy alphard, czy innz szmelc to i tak bedzie gral tak samo, czyli nijak...

Polać mu, dobrze gada !!!

Wiesz Karol, sa dwie opcje, albo kupisz Blaupunkta, Mac Audio, Magnata czy inny super bassss 500W, i bedziesz jedną z tych osób które wejda na forum za 2-3 mies i powiedzą....podpowiedzcie co kupić, bo jak tylko sprzedam mojego blaupunkta to chce kupić jakiegos porzadnego suba bo wczoraj słyszałem jak powienien grać subwoofer i teraz już nie włączam radia, albo zainwestujesz kilkadziesiat w tym przypadku zł wiecej i od razu pójdzie w prawidłową straonę, wybór należy do Ciebie.

pozdr,
Kuba

karolgt - 02-04-2007, 21:49

oki, dzieki za wszystkie odpowiedzi. Poki co to chyba sobie odpuszcze, bo z Waszych wypowiedzi wynika ze lekko 1000 zl musialbym wydac, a szkoda mi po prostu tyle wydawac na CA do samochodu, mam inne wydatki, napewno pilniejsze. Jeszcze raz dzieki

pozdr.

Anonymous - 02-04-2007, 22:21

Niecały tysiąc,
zakładając, ze pudło miałbyś dopasowane do S-10
to wychodzi
PowerBass S-10 299zł
Wzmacniacz nowy Carpower (by Monacor) HPB 1502 z okablowaniem 430zł

wychodzi ~750zł kpl

Jak by ktoś był ciekawy to dodam, ze wzmaki HPB charakteryzuja się kiepska jakoscią pasma średniego i górnego jednak mają swoja moc i doskonale nadają sie do napędzania subwoofwerów, są bezkonkurencyjne do bassu w swojej kategori cenowej...

karolgt,
bardzo sensownie napisałeś, że szkoda wywalać kasę, uzbierasz - kupisz coś dobrego, nie uzbierasz wydaj na eksploatację miśka zamiast na badziewne głosniki, które szybko Cie zmęczą...

Tymczasem każdemu uczestnikowi tej gorącej dyskusji życzę bezawaryjnego auta i konkretnego CarAudio w nim :D

Anonymous - 02-04-2007, 23:07

Serek napisał/a:
Faktycznie niewiele dzieje się w naszym kręgu, więc jeżeli macie propozycje to chętnie je wysłucham.

Jestem na tym akurat forum od grudnia zeszłego roku, nie ma sie co oszukiwać, postów jest niewiele, dyskusji jeszcze mniej, najczęściej spotykane posty dotyczą nie różnić w brzmieniu itd, ale podstaw dot Car Audio, dltaego też, może warto by było, założć kilka wątków dotyczących takich własnie podstaw, czyli że głośniki z przodu a nie z tyłu, ze zasilamy z pieca a nie z radia, ze chińskie 500w klocki sa nic nie warte itd itp, moze dzieki temu posty nie beda podobne i pójda w strone brzmienia, charakterystyki konkretnych przetworników, pomysłów i rozwiązań w CA. Nie bardzo wiem jak to zrobić organizacyjnie ale od tego są kierownicy :)

pozdr,
Kuba

Anonymous - 02-04-2007, 23:21

Trociniarz,
kolega z tuningforum.pl napisał przewodnik CarAudio, wg mnie odwalił kawał świetnej roboty.
Link już kiedyś podawałem ale powtórzę:
http://tuningforum.pl/viewtopic.php?t=86077

Polecam, tymbardziej, że mało jest rodzimej literatury na ten temat.

Anonymous - 02-04-2007, 23:27

Fakt, informacje są tam podane jasno i klarownie, ale ja myslalem o połączeniu zasad z realiami , popartego przykładami... konkretnymi modelami komponentów, wzmaków, CD itd, bo lektura jest ciekawa ale po postach niestety widać, że niewiele osób z niej skorzystało.

pozdr,
Kuba

Anonymous - 02-04-2007, 23:40

Trociniarz napisał/a:
Fakt, informacje są tam podane jasno i klarownie, ale ja myslalem o połączeniu zasad z realiami , popartego przykładami... konkretnymi modelami komponentów, wzmaków, CD itd, bo lektura jest ciekawa ale po postach niestety widać, że niewiele osób z niej skorzystało.

pozdr,
Kuba

aby nie zaśmiecać wątku proponuję przenieść sie do nowego tematu ;)
http://www.mitsubishi-gra...ic.php?p=142056