To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Brak mocy na ciepłym silniku

Bizi78 - 12-07-2019, 20:56

mani3kmzks napisał/a:
dużo pali odczyty sondy jak wyżej przedstawiłem poprawne i weź tu bądź madry

Jeśli dużo pali to bym stawiał jednak na sondę.
Ostatnio brat miał problemy na przeglądzie ze spalinami, mechanik po podpięciu sprawdził sondę i wg niego pracowała poprawnie.
Brat podjechał do serwisu BOSCHA gdzie wyszło, że sonda nie wyrabia, po jej wymianie spaliny ok.

mani3kmzks napisał/a:
na 1.6 lpg wykrecil 200 tys bo sledzilem jego posty i wiem że używa ngk i nie zmniejsza przerwy :)

Tylko nie wiem czy wtedy cewki nie dostają bardziej po tyłku :? .

mani3kmzks - 13-07-2019, 00:13

Bizi ciekawi mnie czemu sonda lambda do lancera 1.6 4g18 jest pokazana na schemacie MN137944
a sonda do space star 1.6 też z silnikiem 4g18 ma wpisaną inną sondę MR507846

I co by się stało gdyby je zamontować zamiennie.
Swoją drogą do space star wszyscy chwalą sondę dox0313 a do lancera nie ma wzmianek o niej...

Czy silnik który szedł do SS a ten który szedł do lancera się czymś różnił?
osprzęt? komp?

plecho1 - 13-07-2019, 06:37

Sonda jest czujnikiem podającym sygnał dla sterownika silnika informującym o zawartości tlenu w spalinach więc raczej nie ma znaczenia jaki silnika a bardziej jaki sterownik silnika. Dodatkowo inny numer może być z powodu innej długości przewodów a sama sonda może mieć takie same parametry. Aby stwierdzić czy sonda jest taka sama trzeba by zdobyć informacje o rezystancji i mocy i grzałki rozgrzewającej bo prawdopodobnie, poza długością przewodów, tylko tym mogą te sondy się różnić.
Taka mała ciekawostka :) Kiedyś dla znajomego szukałem zamiennika sondy lambda do pieca CO gdzie sondę trzeba było wymieniać około raz w sezonie lub czasem nawet dwa razy. Oryginał sprzedawany przez serwis producenta pieca kosztował około 500 euro a jak się okazało taka sama sonda tylko z krótszymi przewodami kosztowała około 50 euro :)

krzychu - 13-07-2019, 10:20

mani3kmzks napisał/a:
jednak problemem tych świec jest częsta "podrabialność" i gorsza jakość Made in France

Ja kupiłem na allegro NGK IGR6A-11 (do 2.0) i jeżdżą do dzisiaj...

mani3kmzks - 13-07-2019, 10:32

krzychu napisał/a:
mani3kmzks napisał/a:
jednak problemem tych świec jest częsta "podrabialność" i gorsza jakość Made in France

Ja kupiłem na allegro NGK IGR6A-11 (do 2.0) i jeżdżą do dzisiaj...

Made in france?

krzychu - 13-07-2019, 15:15

Nie sprawdzałem... Nie przyszło mi to do głowy...