To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Batmobil Stadiona czyli Outlander TURBO

Bizi78 - 02-05-2019, 00:23

Co do maty to tutaj masz :wink: .
https://allegro.pl/oferta/wklad-bagaznika-mitsubishi-outlander-oryginal-6923123679
i tu sporo droższa choć od tego samego sprzedawcy:
https://allegro.pl/oferta/mata-wykladzina-bagaznika-mitsubishi-outlander-03-7600330170
Krzysiu, ewentualnie może jeszcze być w jednym miejscu na Śląsku 8) .

staszq2 - 03-05-2019, 13:39

Bizi78 napisał/a:
A kiedy to coś z pokrywy zaworowej przeniesiesz niżej

Jak się odkuje :wink: na razie instalacja i kompletowanie zawieszenia pochłonęło sporo $$$ a jeszcze planuje coś ekstra co pochłonie kolejne $ no i środki na konserwacje zakupić to pewnie kolejny tysiąc pójdzie także moc na samym końcu...
A tu takie małe wspomnienie z 13/14 kwietnia ze zlotu w Stodole :mrgreen: 8) ...

staszq2 - 24-07-2019, 18:25

Cisza w temacie, nic wiele się nie dzieje ale pare rzeczy w miarę możliwości zacząłem "odświeżać"
Pierwsza rzecz to zapodałem nowe wahacze i łączniki staba na przód bo były rozklekotane że hej

Postanowiłem trochę poeksperymentować z felgami ze względu na ich słaby stan i zaaplikowałem gumę w spreju...

Efekt średni, ciężko to utrzymać w czystości i nie jestem za bardzo zadowolony ale to szybko można zmienić :P

Jako, że kiedyś kiedyś kupiłem wskaźnik doładowania do Mondeo ale go nigdy nie założyłem to postanowiłem go zaaplikować do Misia ...

Bzyk_R1 - 24-07-2019, 20:06

Ja tu nie widzę zdjęć z najbardziej istotnych napraw w Misiu. Chyba że dopuszczasz lekki poślizg czasowy w opisie :wink:
jacek11 - 24-07-2019, 21:05

Ta felga zaczyna mi się podobać w tym kolorze.
staszq2 - 24-07-2019, 23:08

Bzyk_R1, robię porządek na fotosiku bo brakuje mi miejsca... Może jeszcze zaktualizuje co nie co ale przecież to tylko kosmetyczne rzeczy :mrgreen:
jacek11 napisał/a:
Ta felga zaczyna mi się podobać w tym kolorze.

Być może gdyby była malowana proszkowo z połyskiem/perłą to efekt byłby lepszy i łatwiejszy do utrzymania w czystości i sam byłbym bardziej przekonany. W najbliższym czasie chyba ściągnę tą powłokę bo przez głupotę zepsułem dziś warstwę na jednym kole :roll:

jacek11 - 25-07-2019, 00:08

Perła w białym lakierze wygląda słabo jak na mój gust. Biały połysk zrobi tutaj dobrą robotę, moim zdaniem oczywiście :)
staszq2 - 26-07-2019, 10:44

Z dziennika pokładowego to jeszcze wymieniłem w końcu chłodnicę która sączyła górą, standard w tym modelu.

Ale najważniejsze co dlatego Outka się zadziało to ten moment :mrgreen:

Wpadło nowe zawieszenie tylne, zregenerowana tylna belka, wszystkie nowe wahacze oprócz wzdłużnego bo tam tylko nowa tuleja... Co do koloru to poniosła mnie finezja i zapodałem sobie taki a nie inny i koniec kropka :P do tego wleciały nowe amorki tylne Kayaba i górne poduszki

A tak to finalnie po złożeniu wygląda

Efekt jest taki, że tył auta siedzi bardzo wysoko w porównaniu przed wymianą a prowadzenie po zrobieniu zbieżności to w ogóle bajka :) nie mówiąc o ciszy jaka nastała... No właśnie cisza w Outlanderze hahaha tam jest z definicji głośno ale już się coś dzieje aby to zmienić :wink:

Z powodu nie zbyt ładnej pokrywy zaworów postanowiłem ją nieco odnowić a pomógł mi w tym sprej do zacisków :mrgreen: w rzeczywistości kolor ma inny odcień czytaj ładniejszy :p wpadły również "amełykańsie" Magnecory bo ori kable robiły wieczorem dyskotekę pod maską

Finalnie napis z pokrywy wypolerowany i jeszcze podmieniłem przepustnicę która czekała pomalowana i wyczyszczona. Też kolorowo no ale eksperymentuje przed pewnym wydarzeniem w życiu Misia ... :wink:

Bzyk_R1 - 26-07-2019, 13:25

No fajna ta honda :wink:

A tak serio to robi się naprawdę super odrestaurowany egzemplarz. Staszek dzięki takim świrom jak Ty te modele przetrwają kolejne 15 lat. Szacun.

staszq2 - 27-07-2019, 11:42

Bzyk_R1 napisał/a:
dzięki takim świrom jak Ty te modele przetrwają kolejne 15 lat

Dzięki. No widzisz należymy do jednej grupy świrów hehe :wink:

Wczoraj wieczorem skończyłem wyciszanie bagażnika i podłogi pod tylnym siedzeniem. Użyłem specjalnych mat do tego przeznaczonych, nie jakichś tam wymysłów dekarskich itp. :P
Oczywiście wszystko musiałem idealnie umyć i odtłuścić moją ulubioną benzyną ekstrakcyjną :wink:
Większość blacy oblepiona matą 4 mm a gdzie nie gdzie 2 mm na to wszystko na końcu pokryte matą/pianką wyciszającą 3 mm. Ledwo udało się plastiki poskładać po tym zabiegu ale przynajmniej nic się nie telepie z tyłu :D
Tak to się przedstawiało

Na finiszu wyglądało to już lepiej

Pierwszy raz się bawiłem w wyciszanie, zawsze jakieś nowe doświadczenie. Teraz zostaje jeszcze podłoga i drzwi ale to na inny termin, trzeba trochę Misiem się nacieszyć a nie tylko dłubanie i garaż-kanał-podnośnik :p

Bizi78 - 27-07-2019, 11:47

staszq2 napisał/a:
Teraz zostaje jeszcze podłoga i drzwi

A potem dach i grodź 8) .

staszq2 - 27-07-2019, 12:57

Bizi78 napisał/a:
A potem dach i grodź

O ile dach spoko bo nie mam szyberdachu to co do grodzi to jakoś nie widzę tego :? w sensie rozbierać to wszystko i kombinować ehhh już wolę słyszeć to wzzzziiuuum :wink:

staszq2 - 13-03-2020, 23:02

Trochę się zaniedbałem z prowadzeniem tematu :roll: coś tam się dzieje
Jest nowa osłona kolektora z nierdzewki :mrgreen:

Jakieś elementy się kompletuje do wydechu 2,5" - więcej nie ma sensu bez zmiany housingu

Wpadł też najgorszy setup w O1T... czyli piszczące Brmebo :p dodatkowo nowe komplety alusów z oponkami

Czyli w skrócie nic wielkiego się nie dzieje takie tam kosmetyczne zmiany, reszta zabaw sukcesywnie będzie się uzupełniać :P trochę tego jest ale czasu brak na uzupełnienie :|

Bzyk_R1 - 14-03-2020, 21:54

Rewelacja ten Twój batmobil. Od samego początku gdy go oglądałem dla Ciebie wiedziałem że będzie kozak. No to czekamy na wielkie kabum i to co się wydarzy ;)
staszq2 - 13-04-2020, 18:58

Trochę czasu wolnego to uzupełniam dziennik :biggrin:
W ostatnim czasie zaopatrzyłem się w chiński miernik do pomiaru bicia tarcz i jak sie okazało warto był. Lewa tarcza miała 0,5 mm bicia spowodowanego krzywą piastą, więc w komplecie poszło nowe łożysko również

Do kolektora wpadły nowe dysze kierunkowe

Jako, że zawsze bajer przezroczystej osłony rozrządu mi się podobał to w końcu zaopatrzyłem się od "majfrendów" :biggrin:

Tylne tarcze postanowiłem wymienić po tym jak jedna prowadnica zaczęła się buntować... Wpadły Mikoda GT, oczywiście nowe klocki :P i fabrycznie nowe zaciski bo regeneracja poprzednich jakoś nie wiele dała a nie chciało mi się już nimi bawić

A przy okazji zabawy w malarza pudło na filtr odżyło, listwa paliwowa z kolektorem też poszły w docelowy kolor jaki będzie pod maską

Oczywiście po drodze czynności oczywiste jak wymiana oleju i filtrów była ale kto by tam to fotografował :P

Bzyk_R1 napisał/a:
Od samego początku gdy go oglądałem dla Ciebie

Krzysiu małe sprostowanie, nie oglądałeś go dla mnie :P z kimś mnie pomyliłeś :wink: ja się Ciebie pytałem czy warto jechać oglądać bo mnie się wycieczka 400 km nie widziała na darmo 8) a że go zrentgenowałeś swoimi rączkami i nie miałeś większych zastrzeżeń to wiedziałem już że warto :thumbright: