Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło
xjacobs - 01-05-2009, 16:45
U mnie chyba nie ma tego wycia, przynajmniej nic mi się nie rzuciło w uszy...
Gdzieś był temat z podanym olejem, jaki należy wlewac do tej skrzyni
bogdan54 - 01-05-2009, 22:07
Wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi , a stary olej zlany do czystego pojemnika trzeba potraktować silnym magnesem i obejrzeć czy cos się do niego przyczepiło .Można ustany olej delikatnie zlać i obejrzeć osad pod kątem metali nieżelaznych ,jeżeli nic nie znajdziemy to radzę się nie przejmować i jeżdzić dalej . Podrawiam .
Anonymous - 05-05-2009, 11:13
mam to samo
125 tyś - MSS 1.6
wcisnę sprzęgło to jest cisza a jak puszczę to coś rzęzi - nie ukrywam że coraz bardziej mi to przeszkadza.
osiem - 21-05-2009, 08:16 Temat postu: Odglosy ze skrzyni Witam.
Czy to normalne, że pod czas jazdy przy wolnej jeździe (tak ok 1500 obr) słychać takie jakby rzężenie w skrzyni. Powyzej 1500-1700 obr ustaje. Tak jest na kazdym biegu. potem juz słychac tylko silniczek. Poziom oleju prawidłowy.
A przy okazji co ile kilomtetrów albo co ile lat trzeba wymieniać olej w skrzyni?
panpromek - 21-05-2009, 08:38
Przeczytaj ten temat. Wiele Ci wyjaśni.
JCH edit:
połączyłem te tematy
osiem - 21-05-2009, 13:15
panpromek napisał/a: | Przeczytaj ten temat. Wiele Ci wyjaśni. |
A co ile lat wymienia sie olej w skrzyni?
Interesuja mnie lata bo przebieg mam mały.
panpromek - 21-05-2009, 14:06
ASO zaleca wymianę po przebiegu 150 tyś km. Wymiany po upływie x lat nie określono. W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi.
xjacobs - 21-05-2009, 14:24
panpromek napisał/a: | ASO zaleca wymianę po przebiegu 150 tyś km. Wymiany po upływie x lat nie określono. W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi. | ile przebiegu? :O
chyba jakąś cyfre zgubiles...
panpromek - 21-05-2009, 21:19
xjacobs napisał/a: | ile przebiegu? :O
chyba jakąś cyfre zgubiles... |
To nie pomyłka. Auto ma faktycznie w obecnej chwili 22 tys km, a jak je kupowałem miesiąc temu, miało 17 800 km Przebieg 100% pewny. Auto odkupiłem od żony kolegi z pracy. Na wszystkie przeglądy naprawy są faktury.
Swoją drogą to jestem trochę zniesmaczony przypadłościami jakie nękają MSS. Poprzednie moje auto po 12 latach użytkowania i przejechaniu 300 tys km o takich przypadłościach nawet nie słyszało.
PS. A w temacie skrzyni biegów. Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/
cns80 - 21-05-2009, 23:08
panpromek napisał/a: | W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi. | Nie był bym taki pewien. Kiedyś wymieniłem olej we francuskiej skrzyni Peugeota 205 przy 160 tyś. Od tego momentu skrzynia zaczęła się sypać.
panpromek napisał/a: | Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/ | Prędzej bym stawiał na to że łożysko oporowe tak hałasuje, a nie skrzynia.
panpromek - 22-05-2009, 08:03
W takim razie skrzynię zostawiam w spokoju. Chyba muszę się przyzwyczaić do tych efektów akustycznych :/
osiem - 26-05-2009, 10:29
cns80 napisał/a: | panpromek napisał/a: | Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/ | Prędzej bym stawiał na to że łożysko oporowe tak hałasuje, a nie skrzynia. |
A jaki jest objaw sypania sie łozyska oporowego?
Dodatkowo u siebie zauwazyłem, ze jak dłygo jade (a raczej stoje w korku) to potem skrzynia chodzi głośniej. słychać jakby taki szum przy przyspieszaniu.
JCH edit:
poprawka cytowania
[ Dodano: 27-05-2009, 17:16 ]
panpromek napisał/a: | W takim razie skrzynię zostawiam w spokoju. Chyba muszę się przyzwyczaić do tych efektów akustycznych :/ |
Witam.
Nie dawały mi spokoju te odgłosy ze skrzyni, więc podjechałem dzisiaj do mechanika (rzetelny - to trzeba podkreslić). Sprawdził olej w skrzyni (poziom ok). W oleju brak opiłków i tym podobnych rzeczy. Natepnie podniósł auto do góry i kazał mi wrzucić 4 i gazować. Wszedł pod auto i sprawdzał dzwieki pod autem. Na 4 przy 5,5 tys miałem ponad 150 . Potem pokrecił kolami, sprawdził luzy w mechanizmie różnicowym. Diagnoza jest taka, ze są minimlnie słyszalne dziwki z mechanizmy róznicowego. Ja to stwierdził "auto robotaje". Jeżdzić i zapomnieć o sprawie. To juz któreś z rzędu mistubishi, które przyjeżdża do niego z podobnym tematem. Te skrzynie tak pracują. Mam śmigać i tyle.
panpromek - 28-05-2009, 16:36
Sprawdzenie łożyska oporowego jest proste. Przy włączony silniku i pracującej skrzyni czyli załączonym sprzęgle słychać charakterystyczny szum łożyska. Jeśli wciśniesz sprzęgło i szum ten przestaje być słyszalny to są pierwsze objawy zużycia tego łożyska. Mnie to dziwi, że po przebiegu niecałych 23 tys km w moim aucie jest to już wyczuwalne :/
Jeśli coś pokręciłem niech ktoś z bardziej obeznanych z tematem forumowiczów to poprawi.
osiem - 28-05-2009, 21:11
panpromek napisał/a: | Sprawdzenie łożyska oporowego jest proste. Przy włączony silniku i pracującej skrzyni czyli załączonym sprzęgle słychać charakterystyczny szum łożyska. Jeśli wciśniesz sprzęgło i szum ten przestaje być słyszalny to są pierwsze objawy zużycia tego łożyska. Mnie to dziwi, że po przebiegu niecałych 23 tys km w moim aucie jest to już wyczuwalne :/
Jeśli coś pokręciłem niech ktoś z bardziej obeznanych z tematem forumowiczów to poprawi. |
No to u mnie cisza absolutna. Żadnej różnicy miedzy wcisniętym a puszczonym sprzęgłem.
bogdan54 - 30-05-2009, 13:00
panpromek napisał/a: | Sprawdzenie łożyska oporowego jest proste. Przy włączony silniku i pracującej skrzyni czyli załączonym sprzęgle słychać charakterystyczny szum łożyska. Jeśli wciśniesz sprzęgło i szum ten przestaje być słyszalny to są pierwsze objawy zużycia tego łożyska. Mnie to dziwi, że po przebiegu niecałych 23 tys km w moim aucie jest to już wyczuwalne :/
Jeśli coś pokręciłem niech ktoś z bardziej obeznanych z tematem forumowiczów to poprawi. | To są objawy zużycia łożyska na wałku sprzęgłowym (I-sze łożysko w skrzyni) .
|
|
|