To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło

xjacobs - 01-05-2009, 16:45

U mnie chyba nie ma tego wycia, przynajmniej nic mi się nie rzuciło w uszy...

Gdzieś był temat z podanym olejem, jaki należy wlewac do tej skrzyni :)

bogdan54 - 01-05-2009, 22:07

Wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi , a stary olej zlany do czystego pojemnika trzeba potraktować silnym magnesem i obejrzeć czy cos się do niego przyczepiło .Można ustany olej delikatnie zlać i obejrzeć osad pod kątem metali nieżelaznych ,jeżeli nic nie znajdziemy to radzę się nie przejmować i jeżdzić dalej . Podrawiam . :|
Anonymous - 05-05-2009, 11:13

mam to samo
125 tyś - MSS 1.6
wcisnę sprzęgło to jest cisza a jak puszczę to coś rzęzi - nie ukrywam że coraz bardziej mi to przeszkadza.

osiem - 21-05-2009, 08:16
Temat postu: Odglosy ze skrzyni
Witam.
Czy to normalne, że pod czas jazdy przy wolnej jeździe (tak ok 1500 obr) słychać takie jakby rzężenie w skrzyni. Powyzej 1500-1700 obr ustaje. Tak jest na kazdym biegu. potem juz słychac tylko silniczek. Poziom oleju prawidłowy.
A przy okazji co ile kilomtetrów albo co ile lat trzeba wymieniać olej w skrzyni?

panpromek - 21-05-2009, 08:38

Przeczytaj ten temat. Wiele Ci wyjaśni.

JCH edit:
połączyłem te tematy

osiem - 21-05-2009, 13:15

panpromek napisał/a:
Przeczytaj ten temat. Wiele Ci wyjaśni.

A co ile lat wymienia sie olej w skrzyni?
Interesuja mnie lata bo przebieg mam mały.

panpromek - 21-05-2009, 14:06

ASO zaleca wymianę po przebiegu 150 tyś km. Wymiany po upływie x lat nie określono. W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi.
xjacobs - 21-05-2009, 14:24

panpromek napisał/a:
ASO zaleca wymianę po przebiegu 150 tyś km. Wymiany po upływie x lat nie określono. W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi.
ile przebiegu? :O
chyba jakąś cyfre zgubiles... :D

panpromek - 21-05-2009, 21:19

xjacobs napisał/a:
ile przebiegu? :O
chyba jakąś cyfre zgubiles... :D

To nie pomyłka. Auto ma faktycznie w obecnej chwili 22 tys km, a jak je kupowałem miesiąc temu, miało 17 800 km :) Przebieg 100% pewny. Auto odkupiłem od żony kolegi z pracy. Na wszystkie przeglądy naprawy są faktury.
Swoją drogą to jestem trochę zniesmaczony przypadłościami jakie nękają MSS. Poprzednie moje auto po 12 latach użytkowania i przejechaniu 300 tys km o takich przypadłościach nawet nie słyszało.

PS. A w temacie skrzyni biegów. Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/

cns80 - 21-05-2009, 23:08

panpromek napisał/a:
W swoim 5 latku z przebiegiem 22 tyś km będę na dniach wymieniał olej w skrzyni. Wątpię czy to coś pomoże w sprawie "rzężenia" ale na pewno nie zaszkodzi.
Nie był bym taki pewien. Kiedyś wymieniłem olej we francuskiej skrzyni Peugeota 205 przy 160 tyś. Od tego momentu skrzynia zaczęła się sypać.
panpromek napisał/a:
Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/
Prędzej bym stawiał na to że łożysko oporowe tak hałasuje, a nie skrzynia.
panpromek - 22-05-2009, 08:03

W takim razie skrzynię zostawiam w spokoju. Chyba muszę się przyzwyczaić do tych efektów akustycznych :/
osiem - 26-05-2009, 10:29

cns80 napisał/a:
panpromek napisał/a:
Dzisiaj byłem u mechanika i dowiedziałem się, że łożysko oporowe powoli zaczyna się sypać... I to wszystko po 22 tys km :/
Prędzej bym stawiał na to że łożysko oporowe tak hałasuje, a nie skrzynia.

A jaki jest objaw sypania sie łozyska oporowego?
Dodatkowo u siebie zauwazyłem, ze jak dłygo jade (a raczej stoje w korku) to potem skrzynia chodzi głośniej. słychać jakby taki szum przy przyspieszaniu. :shock:

JCH edit:
poprawka cytowania

[ Dodano: 27-05-2009, 17:16 ]
panpromek napisał/a:
W takim razie skrzynię zostawiam w spokoju. Chyba muszę się przyzwyczaić do tych efektów akustycznych :/

Witam.
Nie dawały mi spokoju te odgłosy ze skrzyni, więc podjechałem dzisiaj do mechanika (rzetelny - to trzeba podkreslić). Sprawdził olej w skrzyni (poziom ok). W oleju brak opiłków i tym podobnych rzeczy. Natepnie podniósł auto do góry i kazał mi wrzucić 4 i gazować. Wszedł pod auto i sprawdzał dzwieki pod autem. Na 4 przy 5,5 tys miałem ponad 150 :shock: . Potem pokrecił kolami, sprawdził luzy w mechanizmie różnicowym. Diagnoza jest taka, ze są minimlnie słyszalne dziwki z mechanizmy róznicowego. Ja to stwierdził "auto robotaje". Jeżdzić i zapomnieć o sprawie. To juz któreś z rzędu mistubishi, które przyjeżdża do niego z podobnym tematem. Te skrzynie tak pracują. Mam śmigać i tyle.

panpromek - 28-05-2009, 16:36

Sprawdzenie łożyska oporowego jest proste. Przy włączony silniku i pracującej skrzyni czyli załączonym sprzęgle słychać charakterystyczny szum łożyska. Jeśli wciśniesz sprzęgło i szum ten przestaje być słyszalny to są pierwsze objawy zużycia tego łożyska. Mnie to dziwi, że po przebiegu niecałych 23 tys km w moim aucie jest to już wyczuwalne :/
Jeśli coś pokręciłem niech ktoś z bardziej obeznanych z tematem forumowiczów to poprawi.

osiem - 28-05-2009, 21:11

panpromek napisał/a:
Sprawdzenie łożyska oporowego jest proste. Przy włączony silniku i pracującej skrzyni czyli załączonym sprzęgle słychać charakterystyczny szum łożyska. Jeśli wciśniesz sprzęgło i szum ten przestaje być słyszalny to są pierwsze objawy zużycia tego łożyska. Mnie to dziwi, że po przebiegu niecałych 23 tys km w moim aucie jest to już wyczuwalne :/
Jeśli coś pokręciłem niech ktoś z bardziej obeznanych z tematem forumowiczów to poprawi.

No to u mnie cisza absolutna. Żadnej różnicy miedzy wcisniętym a puszczonym sprzęgłem.

bogdan54 - 30-05-2009, 13:00

panpromek napisał/a:
To są objawy zużycia łożyska na wałku sprzęgłowym (I-sze łożysko w skrzyni) .