[97-04]Galant EAxA/W - Katalizator 2.5V6
SnowDevil - 13-06-2023, 14:40
ja bym mogl wmontowac jakis uniwersalny ale ten przy chlodnicy ma metalowy wklad no i 2 sondy lambda (przed i za) ale nie moge nawet znalezc czegos co przypomina oryginał. Używke nawet bym kupił, już trudno ale... nie ma. Moge nawet tam zamontować jakis drogi markowy kat bo nie chodzi juz o oszczednosci tylko zeby on pasowal idealnie i nie zaburzał oryginalnej pracy.
Ten link co podeslales to mi wyglada na kata pod podlogą bardziej niż na ten kolektorowy. Nie ma ktoś gdzieś w garażu lużnego kata od Galanta? )) juz nawet rozważałem zakup 2go Avance'a na dawce czesci.
Krzyzak - 14-06-2023, 06:47
SnowDevil napisał/a: | to mi wyglada na kata pod podlogą bardziej niż na ten kolektorowy | bo tak jest - myślałem o operacji wyjęcia wkładu z czegoś o podobnym kształcie
jak pisałem - parę lat temu kupiłem do E32 taki i miał wkład metalowy pośrodku puszki, cała puszka długa na 30cm a wkład wizualnie max 10cm
edit:
znalazłem - zamawiałem od tego sprzedawcy: tlumiki-gruchot - może napisz do nich, wykonują też przeróbki
https://allegro.pl/uzytkownik/tlumiki-gruchot
Faza - 14-06-2023, 15:00
Ja bym zrobił tak jak Marcino pisze ale gdybym się jednak uparł, żeby ten prekat został w aucie, to bym się zastanowił nad kupnem kolektora przedliftowego, wkładu/kata takiego by nie był za wysoki a potem dospawał flansze z obu stron, tak żeby wszedł między przedliftowy kolektor a resztę wydechu. Puszkę na wkład dobrać/wyspawać oraz dospawać do tego 2 flansze to już chyba każdy tłumikarz da radę. Zostaje jeszcze zrobić gwinty na sondy ale to chyba najmniejszy problem. Masz też wtedy gdzieś czy wkład to walec czy owal.
Marcino - 16-06-2023, 13:31
Faza napisał/a: | Ja bym zrobił tak jak Marcino pisze |
No własnie, po co komplikować zycie skoro to i tak tylko Euro2 lub 3 a przegląd przejdzie jak ma tylko tylny sprawny kat.
SnowDevil - 26-06-2023, 17:47
no nikt sie nie chce podjac roboty z tym wiec zostanie mi pewnie wywalenie wkladu po prostu. Wytłuc tego sie podobno nie da bo wkład sie gnie a nie kruszy bo metalowy jest, trzeba przeciąć żeby wyjąć. 2go sprawnego nie ruszac czy jak już to po całości i obydwa tak robić?
Hugo - 26-06-2023, 20:00
Sprawnego nie ruszaj.
Marcino - 27-06-2023, 08:52
SnowDevil napisał/a: | Wytłuc tego sie podobno nie da bo wkład sie gnie a nie kruszy bo metalowy jest, trzeba przeciąć żeby wyjąć |
Przeciąć, wyjać i zaspawać z powrotem.
Hugo - 08-09-2023, 16:24
SnowDevil, zrobiłeś już coś z tym katalizatorem, bo mam taki sprawny jakbyś chciał.
|
|
|