Nasze nieMiśki ;-) - Białe auto
Tomek - 08-04-2020, 08:39
Krzyzak napisał/a: |
dlaczego? - przecież możesz powiedzieć, że masz tu wyznaczone miejsce do mycia |
mało mnie to interesuje, ale z tego co wiem nie można sobie myć auta pod domem
tyle co znalazłem w necie:
Art. 4.
1. Rada gminy, po zasięgnięciu opinii państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, uchwala regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie gminy, zwany dalej „regulaminem”; regulamin jest aktem prawa miejscowego.
2. Regulamin określa szczegółowe zasady utrzymania czystości i porządku na terenie gminy dotyczące:
1) wymagań w zakresie utrzymania czystości i porządku na terenie nieruchomości obejmujących: (…)
c) mycie i naprawy pojazdów samochodowych poza myjniami i warsztatami naprawczymi;
Każda gmina w Polsce ma wspomniany regulamin, a wynika z niego, że mycie pojazdów samochodowych poza myjniami można przeprowadzać pod warunkiem, że ścieki odprowadzane są do kanalizacji lub zbiorników bezodpływowych po przejściu przez osadnik. Zabrania się odprowadzania ścieków bezpośrednio do zbiorników wodnych lub do ziemi.
niemniej jednak mieszkam w lesie, więc kto mnie złapie
Krzyzak - 09-04-2020, 18:49
Tomek - jak wspomniałeś - każda gmina inaczej to uchwala, jest to Regulamin o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.
I teraz trzeba by sprawdzić na ile to mycie jest niedozwolone na własnej nieruchomości - bo faktycznie parę lat temu, kojarzę, wszedł taki przepis, że nie wolna poza miejscami do tego wyznaczonymi. Ale to dotyczyło nieruchomości gminnych - gdy ci przyszło do głowy, że możesz się zatrzymać na parkingu przed jakimś zabytkiem, nabrać wody z rzeki i tam myć. Sam pamiętam takie sytuacje sprzed 40 lat jak ludzie myli auta przy rzece.
Mam gdzieś ściągnięty regulamin dla mojej gminy, chyba wypuścili kolejną wersję w 2018, muszę sprawdzić.
Tomek - 10-04-2020, 10:02
To rozważania bardzo teoretyczne, bo ani nie zamierzam sprawdzać jak to u mnie, ani się przejmować.
A i też nie wiem czy zamierzam myć auto pod domem
bo i po co jak nie jeżdżę.
Hugo - 10-04-2020, 18:56
Regulaminy utrzymania czystości i porządku w gminach uchwala się co roku nowe.
Tomek - 13-07-2020, 08:54
Mamy mały problem. Kręci i nie pali.
Zdarza się sporadycznie od około tygodnia.
Rozrusznik kręci normalnie, ale nie chce zapalić, w tym czasie słychać "pikanie" gdzieś z okolic bagażnika. Tak jakby immobiliser nie łapał.
Jest dodatkowy immobiliser model MAT 950, niestety był dokładany w salonie i nie mam pojęcie gdzie się znajduje, więc nie wiem czy to pikanie pochodzi z tego immo, czy z samochodu. Mam dwa piloty do tego immobilisera, oba mają dobre baterie, oba są w aucie, więc to nie jest przyczyna problemu.
Po 3-4 próbach odpala jakby nigdy nic. Problem nie pojawia się za każdym razem, zdarzyło się 3 razy póki co, ale jak znam życie to będzie się tylko nasilać.
Ktoś coś?
Bizi78 - 13-07-2020, 09:09
Ja bym zaczął od sprawdzenia akumulatora.
Tomek - 13-07-2020, 09:14
Bizi78 napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzenia akumulatora. |
ale w jakim sensie?
on kręci jak wściekły, tylko nie odpala, zupełnie tak jakby było odcięcie zapłonu (czy jakby to nie nazwać w dieslu)
dodam, że instrukcja Immobilisera (tego dodatkowego) nie opisuje przypadku, co się dzieje gdy nie ma kontaktu z pilotami (tzn. auto nie odpala, ale nie wydaje żadnych dzwięków)
w ogóle w instrukcji nie ma nic o sygnałach dźwiękowych, jedynie o diodzie led na centralne Immo, która nie wiem gdzie jest
jacek11 - 13-07-2020, 15:59
Wyjmij piloty z auta, i wtedy sprawdź czy będzie pikanie.
Tomek - 13-07-2020, 16:01
jacek11 napisał/a: | Wyjmij piloty z auta, i wtedy sprawdź czy będzie pikanie. |
w sumie racja, zaraz sprawdzę
w międzyczasie dogrzebałem się do centralki tego IMMO
i to faktycznie ona pika (dzisiaj jeździłem troche) i na jakieś 7-8 odpaleń samochodu, znowu pod domem zdarzyło się raz
Tomek - 13-07-2020, 16:10
po wyjęciu pilotów z auta, pojawia się pikanie (i oczywiscie nie odpala)
wniosek: nie ma komunikacji pilotów z centralką (w przypadku kiedy nie odpala), ale z dwoma na raz? Baterie są raczej świeże, oba świecą na zielono po wciścięciu przycisku na pilocie (taka jest metoda na sprawdzenie baterii)
jutro wymienię profilaktycznie baterie w pilotach i będziemy obserwować
radek79 - 13-07-2020, 16:40
w kluczyku masz akumulatorek który się ładuje po włożeniu do stacyjki, tak jest u mnie
może się nie doładowują
Tomek - 13-07-2020, 17:21
radek79 napisał/a: | w kluczyku masz akumulatorek który się ładuje po włożeniu do stacyjki, tak jest u mnie
może się nie doładowują |
To nie to, mam dodatkowe immo, które zawodzi.
kluczyk jak jest rozładowany, to daje jasny komunikat
tutaj jest zupełnie co innego, jak powyżej
Olivia - 13-07-2020, 23:11
Może sprawdź antenę od tego immobilizera lub pętle skoro baterie i piloty są dobre. Ewentualnie nie masz czegoś w aucie co może zakłócać łączność między nimi.
Tomek - 14-07-2020, 10:02
Olivia napisał/a: | Może sprawdź antenę od tego immobilizera lub pętle skoro baterie i piloty są dobre. Ewentualnie nie masz czegoś w aucie co może zakłócać łączność między nimi. |
Antena to zwykły kawałek przewodu
w aucie nie ma praktycznie nic, poza tym co było i jest od roku, więc tutaj żadnych zmian nie było
ostatnio jeździłem nawet z jednym pilotem w bagażniku, a centralka wyciągnięta z ukrycia, więc pilot miał bezpośredni kontakt z centralką
a problem i tak pojawił się raz
Olivia - 14-07-2020, 10:53
W takim razie nasuwa się odpowiedź o rozkodowaniu się dodatkowego immobilizera. Albo to naprawisz u dealera który to zakładał lub wyspecjalizowanym zakładzie zajmującym się zabezpieczeniami elektronicznymi albo to całkowicie wymontujesz.
|
|
|