To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Super Łoś - kolejny Szwed VOLVO S80 T6 AWD

Matejko - 28-10-2019, 17:47

Rafal_Szczecin napisał/a:
jednak co V8 to V8

w s60 nie ma V8
a chyba jeszcze się trafi T6 2.0 :cry: :cry: :cry: :mrgreen: :mrgreen:

robertdg - 28-10-2019, 19:00

Matejko napisał/a:
robertdg napisał/a:
Mimo tego ze V8 jest cięzsze to i tak zostawia w tyle T6 nawiazujac do zdrowych niemodzonych jednostek

eeee, jeden drobny zabieg i v8 nie ma żadnych szans
https://youtu.be/mxN2aVFtekg?t=192

Napisałem o niedłubanych jednostkach, a V8 Yamahy tez można zdłubac programowo - na necie sa przykłady

Rafal_Szczecin - 29-10-2019, 08:28

jak juz tak marzymy, to w noble m600 stosowany jest silnik v8 yamahy z dwoma turbinami :)

"Silnik M600 to odmiana jednostki V8 Volvo "B8444S" o pojemności 4439 cm3, stosowana w podstawowej wersji w Volvo XC90, zmodyfikowana jednak przez dodanie dwóch sprężarek Garrett o zmiennym stopniu doładowania. To ciekawe rozwiązanie umożliwia kierowcy, przy użyciu przełącznika znajdującego się w kabinie, wybór trzech trybów pracy i mocy silnika:

tryb drogowy (road setting, ciśnienie doładowania 0,6 bar), moc 336 kW; 456 KM,
tryb torowy (track setting, ciśnienie doładowania 0,8 bar), moc 410 kW; 558 KM,
tryb wyścigowy (race setting, ciśnienie doładowania 1,0 bar), moc 485 kW; 659 KM"

robertdg - 29-10-2019, 18:51

Może sie myle, bo nie siedze tak w tym temacie, ale info zaslyszane od czlowiek który ujezdza juz 2 XC90, pierwsze zakupione u Niemca z jakas modyfikacja na która był kwit i wykres na cos kolo 330KM,
Na szybko chcac znalezc jakies glebsze info dla tego silnika najwiecej informacji jest o rozwinieciu tej jednostki dla silników zaburtowych (konkretniej o bl9ku silnika pisza), a i tak głowne info dla samochodów Volvo twierdzi ze ten silnik jest rozwiniety przez Yamahe, zaprojektowany przez Volvo, zbudowany w Japonii

Bartekkita - 30-10-2019, 16:09

Gratuluje nowego nabytku :) Bardzo fajny samochód i wnętrze, ciekawy kierunek rozwoju floty :D
szuwar - 13-11-2019, 21:57

Dzięki, w końcu mogłem się nacieszyć zakupem i pojeździć .... zrobiłem około 700 km. Instalacja gazowa sprawuje się idealnie. No może poza zasięgiem :) weszła butla 55L czyli samego gazu wchodzi 42L. przy spalaniu 15L/100km na wiele nie pozwala w zasięgu, ale za to frajda jest :) szczególnie miny wyprzedzanych jak się orientują że coś jest za nimi albo obok bo słyszą obroty :) i dźwięk :)
jacek11 - 14-11-2019, 16:16

szuwar napisał/a:
szczególnie miny wyprzedzanych jak się orientują że coś jest za nimi albo obok bo słyszą obroty i dźwięk

To Ty jesteś uliczny chuligan :wink:

szuwar - 15-11-2019, 23:09

jacek11 napisał/a:
szuwar napisał/a:
szczególnie miny wyprzedzanych jak się orientują że coś jest za nimi albo obok bo słyszą obroty i dźwięk

To Ty jesteś uliczny chuligan :wink:

jaaa ? nigdy, przez prawie 10 lat nie dostałem żadnego mandatu :)
... miałem raczej na myśli, że ludzie zazwyczaj nie patrzą w lusterka, i nie wiedzą co się dzieje wokół nich na drodze....

robertdg - 16-11-2019, 07:44

szuwar napisał/a:
miałem raczej na myśli, że ludzie zazwyczaj nie patrzą w lusterka, i nie wiedzą co się dzieje wokół nich na drodze....
Nawet jeżeli jest inaczej to i tak maja to w częsci do której światło nie dociera
szuwar - 12-03-2020, 22:33

update 03.2020

Zakupiłem oponki Falken AZENIS FK510 225/50 R17 98 Y XL|FR - mam nadzieję, że będą równie dobre jak te Falkeny co mam a SAABie :)
Zamontowany system monitoringu :) - kamera tył + przód. Wzbudzanie na parkingu po wykryciu ruchu. takie ustrojstwo :)

Marcin-Krak - 13-03-2020, 22:22

O szuwar, ma nowe auto. Cóż za refleks mam :D Ale gratuluję.
szuwar - 13-03-2020, 22:34

Jak nie jestem przesądny ..... ale dziś 13 w piątek:
wjechał Fiat Ducato w tył mojego Volvo ... prowadziła małżonka .... i zwiał !!!!!!

Wezwana policja i karetka, bo źle się poczuła ... na szczęście nic poważnego, póki co ...
Post powyżej pisałem o rejestratorze trasy, wersja przód + tył. Pokazałem na miejscu policji, niestety jakość nagrania wyświetlona na wyświetlaczu rejestratora nie pozwoliła na identyfikację rejestracji. W domu po zgraniu i odpaleniu wszystko jasne, wyraźne nagranie, widoczna rejestracja i twarz kierowcy który początkowo wysiadł z auta. Pojechałem na komisariat, wywołali patrol obecny na miejscu zgłoszenia, podjechali, podałem dane. Za godzinę miałem telefon, że sprawca został ukarany, a dokumenty do ubezpieczalni mogę odebrać w środę....

Gdyby nie ta kamerka miałbym problem z ustaleniem sprawcy, likwidacją szkody, a co najważniejsze pociągnięcia do odpowiedzialności sprawcy, jeżeli coś by się stało żonie.

380 pln i mamy zabezpieczenie, które oby się nie zwróciło kilkukrotnie :)

.... taki przypadek. Kto może, bo to nie są niebotyczne pieniądze, niech sobie sprawi takie bądź podobne - i nie handluję tym :) POLECAM !

Krzyzak - 13-03-2020, 23:03

Tomaszu - zdaje się już się zwróciło?
szuwar - 14-03-2020, 14:34

Krzyzak, dokładnie będę wiedział po oględzinach, bo sprawa z wczoraj, ale myślę że będzie stukrotnie ...

Marcin-Krak napisał/a:
O szuwar, ma nowe auto. Cóż za refleks mam :D Ale gratuluję.

Jakoś tak wyszło, tylko SAABa jeszcze nie sprzedałem, najwyżej będę miał 2 wikingów w stajni.

szuwar - 27-03-2020, 20:04

Dzisiaj zakupiłem 12L oleju do skrzynie, w poniedziałek/wtorek, zobaczymy jak dojdzie - wymiana dynamiczna,
Chyba zmienię już laczki na letnie - już leżą nowiutkie Falkeny :)

Dzisiaj zakończyła się sprawa za ubezpieczycielem i po kilku mailach udało się uzgodnić kwotę wypłaty satysfakcjonującą dwie strony. Tak to wyglądało :

Na koniec standardowe oznaczenie mojego auta :)