Małopolskie - Detailing, mycie, czyszczenie
mkm - 09-03-2020, 00:46
Chyba tak - nie mogę go zużyć któryś rok
Chodzi o to, ze jak zabrudzisz sobie małą puszeczkę to ją wyczyścisz lub zbierzesz oodrobinę wosku z góry - w dużym już masz większe straty.
No i ta mała puszeczka jest niezwykle poręczna, a jak ją trzymasz w dłoni to i wosk staje się przyjemniejszy we współpracy
HUGIO, "ceramika" jest ok, ale... mimo dedykowanych "felgowych" powłok są one podatne na agresywną chemię.
Niekiedy (jeszcze nie odkryłem od czego to jest uzależnione) wchodzą w reakcję z pyłem z klocków i "ciemnieją" - (da się je domyć ale o wiele trudniej niż felgę bez ceramiki, a miało być odwrotnie).
HUGIO - 09-03-2020, 07:42
mkm,
W takim razie go spróbuję, dzięki za porady!
[ Dodano: 17-03-2020, 19:48 ]
mkm,
Może głupie pytanie, ale czy ten wosk wysycha? Zostawiłem go na felgach już kilka godzin i nadal się mazia pod palcem. Jakoś grubo go nie dawałem, a tylko miejscami zrobił się biały, przy czym nadal jest mokry. Koła leżą w garażu, ale jest w nim grzanie, więc temperatura nie powinna być problemem.
mkm - 17-03-2020, 22:06
HUGIO, wysycha, a nawet "zasycha" i dlatego jest "nielubiany" bo trzeba go dokładnie dopolerować.
Jak kupiłeś tester to włóż go do lodówki na chwilę i zbierz górną warstwę.
Niestety te testery często robią sami sprzedający roztapiając wosk z większego opakowania.
Dla felg to nie ma zbyt dużego znaczenia
Jak masz więcej czasu, ale mniej cierpliwości to docieraj "mokry", ale wtedy przynajmniej 2 warstwy.
Warstwa - dotarcie - warstwa - dotarcie - dłuższa chwila - dotarcie.
HUGIO - 18-03-2020, 10:34
mkm napisał/a: | Jak kupiłeś tester to włóż go do lodówki na chwilę i zbierz górną warstwę. |
Tester. W sensie tę górną warstwę wywalić, czy nią woskować? Jak poznać ile tego zebrać?
mkm - 18-03-2020, 14:49
Zebrać papierem około milimetra z góry i wyrzucić. Coś jak kożuch z mleka tylko bardziej oleisty.
Venom86 - 18-03-2020, 16:49
HUGIO napisał/a: | mkm napisał/a: | Jak kupiłeś tester to włóż go do lodówki na chwilę i zbierz górną warstwę. |
Tester. W sensie tę górną warstwę wywalić, czy nią woskować? Jak poznać ile tego zebrać? |
O! o tym ja tez nie wiedzialem
HUGIO - 18-03-2020, 18:22
Poleżał ponad 24h i w końcu zaschnął - nie mazał się pod palcem, przy czym przy docieraniu wystarczyło jedno pociągnięcie fibrą bez żadnego nacisku i nic po nim nie zostawało (może go za cienko nałożyłem?). Zrobiłem trik z lodówką i po ściągnięciu tego 1mm był dokładnie taki sam, jak na wierzchu. W jednym miejscu wyciągnąłem go jeszcze więcej i głębiej był taki sam. Chyba się pobawię w wersję z 2 warstwami .
Venom86 - 08-06-2020, 16:34
W zeszły weekend udało się oddać Lancera w ręce MKM'a.
Z wstępnych planów udało się odświeżyć lakier, bo niestety na moje życzenie chciałem odświeżyć reflektory a one pochłonęły prawie cały dzień roboty...
Pod linkiem owoce pracy po całym zabiegu od MKM'a
https://youtu.be/VVlNsHOCgD8
Bizi78 - 08-06-2020, 18:00
Venom86, kto ci tę naklejkę na szybie z numerami blach przyklejał .
HUGIO - 08-06-2020, 20:04
A będzie ten poradnik?
Venom86 - 10-06-2020, 22:44
Bizi78 napisał/a: | Venom86, kto ci tę naklejkę na szybie z numerami blach przyklejał . |
A Sam ale chyba po pijaku to robiłem bo sam nie wiem jakim cudem to tak zajebałem 😆
|
|
|