To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Detailing, mycie, czyszczenie

mkm - 09-03-2020, 00:46

Chyba tak - nie mogę go zużyć któryś rok :D
Chodzi o to, ze jak zabrudzisz sobie małą puszeczkę to ją wyczyścisz lub zbierzesz oodrobinę wosku z góry - w dużym już masz większe straty.
No i ta mała puszeczka jest niezwykle poręczna, a jak ją trzymasz w dłoni to i wosk staje się przyjemniejszy we współpracy :wink:

HUGIO, "ceramika" jest ok, ale... mimo dedykowanych "felgowych" powłok są one podatne na agresywną chemię.
Niekiedy (jeszcze nie odkryłem od czego to jest uzależnione) wchodzą w reakcję z pyłem z klocków i "ciemnieją" - (da się je domyć ale o wiele trudniej niż felgę bez ceramiki, a miało być odwrotnie).

HUGIO - 09-03-2020, 07:42

mkm,
W takim razie go spróbuję, dzięki za porady! ;)

[ Dodano: 17-03-2020, 19:48 ]
mkm,
Może głupie pytanie, ale czy ten wosk wysycha? Zostawiłem go na felgach już kilka godzin i nadal się mazia pod palcem. Jakoś grubo go nie dawałem, a tylko miejscami zrobił się biały, przy czym nadal jest mokry. Koła leżą w garażu, ale jest w nim grzanie, więc temperatura nie powinna być problemem.

mkm - 17-03-2020, 22:06

HUGIO, wysycha, a nawet "zasycha" i dlatego jest "nielubiany" bo trzeba go dokładnie dopolerować.

Jak kupiłeś tester to włóż go do lodówki na chwilę i zbierz górną warstwę.
Niestety te testery często robią sami sprzedający roztapiając wosk z większego opakowania.
Dla felg to nie ma zbyt dużego znaczenia :wink:

Jak masz więcej czasu, ale mniej cierpliwości to docieraj "mokry", ale wtedy przynajmniej 2 warstwy.
Warstwa - dotarcie - warstwa - dotarcie - dłuższa chwila - dotarcie.

HUGIO - 18-03-2020, 10:34

mkm napisał/a:

Tester. W sensie tę górną warstwę wywalić, czy nią woskować? Jak poznać ile tego zebrać?

mkm - 18-03-2020, 14:49

Zebrać papierem około milimetra z góry i wyrzucić. Coś jak kożuch z mleka :wink: tylko bardziej oleisty.
Venom86 - 18-03-2020, 16:49

HUGIO napisał/a:
mkm napisał/a:

Tester. W sensie tę górną warstwę wywalić, czy nią woskować? Jak poznać ile tego zebrać?

O! o tym ja tez nie wiedzialem :D

HUGIO - 18-03-2020, 18:22

Poleżał ponad 24h i w końcu zaschnął - nie mazał się pod palcem, przy czym przy docieraniu wystarczyło jedno pociągnięcie fibrą bez żadnego nacisku i nic po nim nie zostawało (może go za cienko nałożyłem?). Zrobiłem trik z lodówką i po ściągnięciu tego 1mm był dokładnie taki sam, jak na wierzchu. W jednym miejscu wyciągnąłem go jeszcze więcej i głębiej był taki sam. Chyba się pobawię w wersję z 2 warstwami :roll: .
Venom86 - 08-06-2020, 16:34

W zeszły weekend udało się oddać Lancera w ręce MKM'a.

Z wstępnych planów udało się odświeżyć lakier, bo niestety na moje życzenie chciałem odświeżyć reflektory a one pochłonęły prawie cały dzień roboty...

Pod linkiem owoce pracy po całym zabiegu od MKM'a

https://youtu.be/VVlNsHOCgD8

Bizi78 - 08-06-2020, 18:00

Venom86, kto ci tę naklejkę na szybie z numerami blach przyklejał :mrgreen: .
HUGIO - 08-06-2020, 20:04

A będzie ten poradnik? :D
Venom86 - 10-06-2020, 22:44

Bizi78 napisał/a:
Venom86, kto ci tę naklejkę na szybie z numerami blach przyklejał :mrgreen: .

A Sam :lol: ale chyba po pijaku to robiłem bo sam nie wiem jakim cudem to tak zajebałem 😆