To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Rozporka przednia Mitsubishi Outlander III

rajan - 10-05-2020, 20:02

A jakie cywilne auta mają fabrycznie montowane rozpórki? To jest modyfikacja jak obniżanie zawieszenia, czy jego utwardzanie - poprawia właściwości jezdne, ale obniża komfort.
Brodzins - 11-05-2020, 09:05

I dobra, bo się zastanawiam...
Usztywnienie poprawia właściwości kosztem komfortu - czy w takim razie amory nie cierpią bardziej?
Jak jedziemy po tzw kocich łbach i innych cudach Polskich dróg?

Trochę kojarzy mi się temat jak z odkształconą oponą. Miałem bicie na jednej, które było wyczuwalne na kierownicy. Wymyśliłem ze przełożę na tył zestaw z przodu i będzie w porządku.

Wulkanizator zgodził się ze mną, ale zapytał czy na pewno chcę problem przesunąć w inne miejsce.
Bicia nie będę czuł, ale zawieszenie z tyłu będzie cały czas obciążone tym mikro biciem co wpłynie na jego żywotność i kondycje.

W efekcie kupiłem nowe opony.

Choć teraz myślę, czy już za bardzo w aptekę nie wchodzę.

rajan - 11-05-2020, 10:27

Tu fragment z jakiegoś artykułu:
"Ograniczenie ugięcia nadwozia sprawiło, że działające siły zmusiły amortyzatory i sprężyny do bardziej wytężonej pracy, co zdaniem kierowcy testowego poprawiło precyzję prowadzenia się samochodu."

Bijąca opona na pewno wpływa na inne elementy, ale osobiście nigdy takimi drobiazgami się nie przejmowałem :D Tzn. zależy w jakim zakresie te "bicie" było. Zawieszenie dostaje notorycznie w d.pę na naszych pięknych drogach, więc nie ma co się zajmować drobiazgami. No chyba, że masz też dużo dłuższych przelotów w miarę dobrymi trasami - wtedy nie warto nadwyrężać zawieszenia. Do kulania się po mieście może być.

Brodzins - 11-05-2020, 10:48

rajan napisał/a:
No chyba, że masz też dużo dłuższych przelotów w miarę dobrymi trasami - wtedy nie warto nadwyrężać zawieszenia. Do kulania się po mieście może być.

dziennie 70% autostrada.

rajan napisał/a:
Zawieszenie dostaje notorycznie w d.pę na naszych pięknych drogach, więc nie ma co się zajmować drobiazgami.

Jak pominiemy te drobiazgi - to faktycznie z rozpórki więcej pożytku niż potencjalnej szkody.

menti - 13-05-2020, 07:40

rajan napisał/a:
A jakie cywilne auta mają fabrycznie montowane rozpórki? To jest modyfikacja jak obniżanie zawieszenia, czy jego utwardzanie - poprawia właściwości jezdne, ale obniża komfort.

Ponoć Outlander II miał...więc dlaczego producent zarzucił temat?

rajan - 13-05-2020, 10:22

Miał też fajnie otwieraną klapę :roll:
Zmiany, zmiany, zmiany...

To masz - 07-11-2022, 12:07

Rozpórka kupiona w kolorze butelkowa zieleń tj. RAL 6009 :mrgreen:

rajan napisał/a:
Miał też fajnie otwieraną klapę :roll:
Zmiany, zmiany, zmiany...

Obniżenie kosztów produkcji. Płacimy coraz więcej, za coraz mniej.

acent napisał/a:
(...)zamontowałem wiatraczek w klimie i faktycznie temperatura w kabinie jest bardziej stabilna i bliżej jej do zadanej na panelu.

Mogę prosić o szczegóły? W którym miejscu zamontowałeś wiatraczek?

[ Dodano: 10-11-2022, 15:09 ]
Przesyłka dotarła :biggrin: Nadchodzi długi weekend, więc może uda się zamontować.