Off Topic - Wątek dla miłośników lotnictwa/awiacji i powiązanych z w/w.
joujoujou - 21-02-2021, 08:09
Prawie nic już nie zostało z pięknej maszyny:
Nie moje zdjęcie. Pomimo że mieszkam blisko, to jednak za daleko by podjechać i sfotografować bez ryzyka mandatu za łamanie obostrzeń covidowych.
Na pamiątkę zostawię zdjęcie z satelity:
[ Dodano: 16-05-2021, 16:45 ]
Tym razem film. Z 380ki nic nie zostało, ale chłopaki na brak pracy z pewnością nie narzekają. Od czasu nakręcenie filmu (czyli od środy) doleciała jeszcze jedna 330ka, więc w tej chwili rozbierają 6 maszyn jednocześnie.
https://youtu.be/FDQHIU3eBF0
Marcino - 17-05-2021, 09:59
Metale kolorowe w cenie teraz
ładne te maszyny w sumie jeszcze,
joujoujou - 18-05-2021, 16:10
Ładne i w znakomitym stanie. Ale obecna sytuacja zmusza właścicieli do ich złomowania.
Jako że z przyczyn ekonomicznych spowodowanych pandemią lotnisko jest obecnie zamknięte, nie ma problemu z lataniem nisko i blisko.
Skorzystał z tego znajomy Irlandczyk i przeleciał się. Oto drobna część jego zdjęć:
Powyżej: od pasa w prawo - na pierwszym planie zabudowania portu lotniczego, na drugim - "rozbieralnia". Ta sama rozbieralnia z mniejszej odległości:
[ Dodano: 19-05-2021, 14:16 ]
Wyraźnie widać, że (pomimo pandemii) bogatsze linie jak tylko mogą starają się dbać o swój wizerunek. Zarówno wspomniany wcześniej A380 od AirFrance, jak i widoczny powyżej na zdjęciach A330 od Qatar Airways, zostały przed dostarczeniem przemalowane, by jak najbardziej utrudnić identyfikację. Za to pozostałe złomki da się zidentyfikować bez trudu.
[ Dodano: 22-05-2021, 11:12 ]
Godzinę temu przyleciała następna 330ka z Kataru. Na złomowanie oczywiście.
https://www.youtube.com/watch?v=7OEy5X8v5-o
Lotnik1414 - 05-10-2021, 08:46
Zagadka z EPGD😀
Krzyzak - 05-10-2021, 10:47
Turbolet - serio na Licz Waliza Erport?
Lotnik1414 - 09-10-2021, 09:54
To nie turbolet…
joujoujou - 10-10-2021, 22:22
Wygląda podobnie do L410 ale faktycznie chyba nie.
Tylko w takim razie co?
[ Dodano: 10-10-2021, 21:37 ]
Dobra, znalazłem.
Mitsubishi MU-2N, zresztą bardzo fajny w środku.
https://www.aircraft.com/...itsubishi-mu-2n
Krzyzak - 11-10-2021, 08:18
A wczoraj byłem na lotnisku Aeroklubu Gdańskiego - akurat na skoki się załapałem...
joujoujou - 06-03-2022, 17:03
Z ogromnym żalem, ale niestety raczej już na żywo tej piękności nie zobaczymy.
Krzyzak - 06-03-2022, 20:34
Muszą odbudować... MUSZĄ
Do żadnego innego samolotu nie zmieszczą się jaja prezydenta Żełeńskiego... ciężarem jak i rozmiarem tylko Mrija podoła...
Marcino - 07-03-2022, 08:16
Krzyzak napisał/a: | Do żadnego innego samolotu nie zmieszczą się jaja prezydenta Żełeńskiego. |
To prawda.
Szkoda wspaniałej maszyny...
robertdg - 09-03-2022, 21:21
Cytat: | Do żadnego innego samolotu nie zmieszczą się jaja prezydenta Żełeńskiego... ciężarem jak i rozmiarem tylko Mrija podoła...
| Strasznie pojechane i niesmaczne porównanie - historia zweryfikuje
Krzyzak - 10-03-2022, 09:09
Nie zrozumiałem - co zweryfikuje? - że prezydent napadniętego kraju został ze swoim narodem i utrzymuje ducha walki? Że nie skorzystał z ofert i okazji, żeby wyjechać i nie stworzył rządu na uchodźstwie?
To sami ukraińcy ukuli mit o grande cojones - plus 100 do morale narodu.
joujoujou - 12-03-2022, 09:06
Tylko transponder (odzyskany z wraku, albo inny, po modyfikacji), ale oddaje stan ducha narodu IMO.
Źródło: https://twitter.com/gebenus/status/1502208030817103872
robertdg - 13-03-2022, 08:25
Krzyzak napisał/a: | Nie zrozumiałem - co zweryfikuje? | To co czas pokaze, poprostu przemawia przeze mnie lekki sceptycyzm do jego działań. Krzyzak napisał/a: | że prezydent napadniętego kraju został ze swoim narodem i utrzymuje ducha walki? | Raczej nie podlega to dywagacjom.
Krzyzak napisał/a: | Że nie skorzystał z ofert i okazji, żeby wyjechać i nie stworzył rządu na uchodźstwie? | Z tego co mi wiadomo jeszcze się nie poddali aby w taki sposób działac, cały wizerunek i propaganda ducha walki upadłaby w znacznym stopniu.
Nie zapomnij jednak że namawianie do szybkiego wciagniecia w NATO lub jego pomoc w onflikcie, to jawne wciaganie w machine wojenna, to już nie ma jaj.
Wez pod uwage ze od 1993r. NATO rozszerzajac swoj sojusz robilo to na tle dyplomatycznym z Rosja.
Zadaj spbie pytaie dlaczego Amerykanie odmawiaja przekazania mysliwców bojowych Ukrainie, , dlaczego Angole tez sie w to nie właczaja a Polska mimo słow prezydenta Ukrainy, nie daje się wciągnąć w to przekazanie mimo usilnych próśb.
I gdyby Ci to gdzieś przemineło, to od 2019 roku na ukrainie obchodzi sie narodowe Święto Bandery, przy czym 130 krajów w tym nawet Rosje wysunęły w kierunku ukrainy wniosek o rezolucje w zwalczaniu ruchów gloryfikujacych nazizm, rasizm, etc.
Wiesz, oni wtedy tym krajom pokazali srodkowy palec.
Ogólem prosze mnie nie posadzac o anty ukrainskie nastawienie, bo ja ich nie oceniam pod katem tego co robili 80 lat temu. Wojna krzewi wartosci kulturowe i wzrost potęgi.
Jeżeli prezydenci ukrainy i rosji maja tak wielkie jaja, to dlaczego nie spotkaja sie w cztery oczy, nie przyjmuje tłumaczenia że jeden z nich to wyrachowany kawał "chamidła"?
|
|
|