Outlander III GEN Techniczne - znoszenie pojazdu w prawo
mohinder - 27-10-2022, 20:58
WItam
Ja po zmianie zestawu kół nagle musiałem dosyć mocno skręcać kierownicę w lewo aby jechać prosto. Pojechałem na ustawienie zbieżności i zajęło to gościowi 5 minut i skasował 10 euro. Niestety nie udało mu się bo od tej wizyty musiałem trzymać kierownicę mocno w prawo. Już do niego nie wracałem bo nie podobało mi się jego podejście. Pojechałem do innego warsztatu gdzie od razu było widać że mają dużo lepszy sprzęt. Faktycznie po wyjechaniu od nich samochód jedzie prosto bez problemów tylko że kierownica jest źle ustawiona. W każdym razie jedzie się już dużo lepiej. Jak znajdę czas to podjadę aby to skorygować.
To masz - 28-10-2022, 10:05
Problem ze źle ustawioną kierownicą miałem w wielu autach i jakoś warsztaty nie potrafiły sobie z tym poradzić. Niby wydaje się to proste i logiczne, że powinno się unieruchomić kierownicę na wprost, następnie ustawić zbieżność i powinno być dobrze.
Blokują kierownicę przyrządem zapieranym o siedzisko, ale słabo się to sprawdza. Znalazłem miejsce, gdzie robią to dobrze i wyglądało to tak, że nie używają przyrządu tylko jeden mechanik siedzi w aucie i koryguje kierownicę, a drugi w tym czasie ustawia zbieżność.
Stalowy - 01-11-2022, 01:12
U mnie udało się ostatecznie temat dość mocno "skorygować", 2 wizyty w niezależnych warsztatach i dwie w ASO. O dziwo w drugim ASO, gdzie potraktowali temat poważnie, udało się. Trafiłem na dobrego mechanika, który stwierdził, że będzie ustawiał do skutku, aż efekt będzie zadowalający, chyba z 4h to zajęło, ustawienie + pomiar, jazda testowa i tak parę razy. Mój wniosek jest taki, że te samochody są dość kapryśne w tym względzie, każde pochylenie nawierzchni, boczny wiatr, nierówność, to jest wyrywanie kierownicy z rąk i jedzie jak chce
Rander - 01-11-2022, 15:04
Stalowy napisał/a: | (...) O dziwo w drugim ASO, gdzie potraktowali temat poważnie, udało się. Trafiłem na dobrego mechanika, który stwierdził, że będzie ustawiał do skutku(...) |
Który to warsztat?
rajan - 01-11-2022, 18:46
Stalowy napisał/a: | Mój wniosek jest taki, że te samochody są dość kapryśne w tym względzie, każde pochylenie nawierzchni, boczny wiatr, nierówność, to jest wyrywanie kierownicy z rąk i jedzie jak chce |
Boczny wiatr czuć, poza tym u mnie nie ma żadnych z ww problemów - samochód jeździ prosto i tam gdzie ja chcę. Geometrii nigdy nie ustawiałem - jak wyjechał z fabryki, tak jest nadal. Także, nie wszystkie są kapryśne.
Stalowy - 02-11-2022, 22:52
Rander napisał/a: | Który to warsztat? |
Akurat to był Polody w Przeźmierowie pod Poznaniem
[ Dodano: 02-11-2022, 22:53 ]
rajan napisał/a: | Boczny wiatr czuć, poza tym u mnie nie ma żadnych z ww problemów - samochód jeździ prosto i tam gdzie ja chcę. Geometrii nigdy nie ustawiałem - jak wyjechał z fabryki, tak jest nadal. Także, nie wszystkie są kapryśne. |
Widać mój spadł z kontenerowca w trakcie sztormu podczas podróży z Japonii do Europy
To masz - 02-11-2022, 23:23
Rander napisał/a: | Stalowy napisał/a: | (...) O dziwo w drugim ASO, gdzie potraktowali temat poważnie, udało się. Trafiłem na dobrego mechanika, który stwierdził, że będzie ustawiał do skutku(...) |
Który to warsztat? |
Jeśli może być okolica Warszawy to mam sprawdzony punkt:
https://goo.gl/maps/hfFG4jz78PFfARxt5
W tym tygodniu chcę pojechać do nich z poprzednikiem, a raczej poprzedniczką Outlandera na ustawienie zbieżności przed sprzedażą, a następnie, prawdopodobnie w przyszłym tygodniu odwiedzę ich OIII.
|
|
|