L200 Ogólne - Porównanie
Anonymous - 26-04-2007, 09:47
Oj idx się poskarż moderatorowi
a to " " widziałeś ?
Jackie - 26-04-2007, 10:10
Ryży Koń napisał/a: | Poza tym nie jesteś wiarygodny bo pracujesz dla Trzech Diamentów. Poza tym twoje tłumaczenie w jednym z tematów że 136KM jest wystarczające bo po co więcej jest podobne do tłumaczenia niedouczonych sprzedawców w Nissanie, że kontrloa trakcji jest nie potrzebna bo Navara jej nie ma |
Pracuję jeszcze dla 6 Plejad Ale faktycznie masz prawo nie wierzyć w moją wiarygodność a Jarecki ma za mało czasu coby samemu tu pisać (bo on byłby wiarygodny, co? ) Nie zwróciłeś uwagi, że napisałem, że w L200 MNIE nie brakuje mocy i jeździ mi się tym dobrze, jak chcesz więcej - voila, masz 167KM (nadal w MOIM odczuciu wyrzucona kasa w błoto) Kontrola trakcji dobrego kierowcę tylko wkurza, niemniej dobrych kierowców, których znam mogę zliczyć nie wychodząc poza liczbę 9
Ryży Koń napisał/a: | No przepraszam ale nowa Pojarka nawet ramy nie ma..... |
I to jest jej główna zaleta....Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że lata 70 już minęły Proszę o konkretne plusy zastosowania ramy (oprócz kosztu montażu wyciągarki, bo faktycznie jest taniej i łatwiej).
Ryży Koń napisał/a: | I jeszcze Pojarka... Zwróć uwagę jak zaczynają wyglądac "terenówki" highendowe. Wielkie ciężki kloce z niewielka możliwością modyfikacji (Pojarka, LC, Disco). |
Mogę zapytać po co miałbyś w nich dłubać? Co chcesz modyfikować? Konkretnie. Gdzie te auta niedomagają? Aha montaż snokera czy dużych opon nie uważam za modyfikację. Ryży Koń napisał/a: | Na Islandii wstawialją do Tojki LC most na przód |
Chciałbym poznać choć jednego Polaka, który potrafi jeździć tak jak ichniejsi kierowcy terenowi, poza tym chciałbym zobaczyć gdzie w Polsce znajdziesz TAKI teren jak na Islandii??;)
Yd_fr, witamy Wybacz, że w "ogniu walki" Niemniej gratuluję zakupu!
Krzyzak, no co ja mam powiedzieć?? Jarek mi opowiadał co nieco i wiem co Krzysiek mówił o aucie (nawet cenzor by się zawstydził ) Ale jeżeli mamy być zupełnie obiektywni - znam Krzysztofa już jakiś czas i wiem, że facet jest ambitny jak jasna cholera, niestety "szlifów" Dakarowych i rajdowego cwaniactwa mu jeszcze troszkę brakuje (z resztą sam to przyznał, więc nie ma tu niespodzianki) stąd część awarii auta to niestety jego wina. Nie zmienia to faktu, że jest to materiał na kierowcę Dakaru, który może dojeżdżać w pierwszej 10 (jak mi nie wierzycie zaczekajcie jeszcze 2,3 Dakary a potem pogadamy;) ) pod warunkiem, że dostanie dobre, szybkie auto. Na razie nie dostał
Pozdrawiam
Hubeeert - 26-04-2007, 10:15
Ryży Koń napisał/a: | Kupiłem bo nie jest gejowskim SUVem w stylu Hondy CRV |
Mnie sie podoba to okreslenie
Jestes swoj chlop
Co do reszty. Hmm... Dlugo moglibysmy dyskutowac o przewagach jednego nad drugim. Prawda jest taka, ze i tak jak zwykle zaglosuja Klienci portfelami i to co dla jednego bedzie super u drugiego wywola odruch wymiotny.
Co do porownania tych dwoch samochodow - mysle, ze musimy zaczekac jeszcze z rok i posluchac opinii wiekszej ilosci uzytkownikow w tym mam nadzieje rowniez Ciebie.
Ryży Koń napisał/a: | l200... to ja powiem jeszcze raz. Jak się wszystko będzie dobrze układało to będę musiał jeszcze coś wiziąc w leasing i pewnie będzie to L200 |
I zycze Ci jak najlepiej w uzytkowaniu obydwu samochodow.
Natomiast sobie zycze zebys sie przekonal, ze pomimo tego, ze wyglad zewnetrzny niestety nie jest najmocniejsza strona Miska samochod ten broni sie sam tym jak sie nim jezdzi.
PiS
PS
Ryży Koń napisał/a: | Jakbyś Hubert dokładnie czytał to co pisze |
Uwierz - czytam bardzo dokladnie.
Anonymous - 26-04-2007, 11:12
No to postaram sie ....
136 KM to dość? To podczep przyczepę 3tonową...o przepraszam Misiek takiej nie dźwignie no to trochę lżejszą i zobacz czy 136 KM wystarczy Do jazdy na pusto pewnie tak.
Po co rama? Hmmmm Widziałęm jedno bezramowe auto uznanego japońskiego producenta po tym jak właściciel chciał udowodnić, że to terenówka :D szyby przedniej nie było
Juz wiesz po co rama?
Co bym chciał modyfikować? Wszystko. Ale o tym za chwilę.
Jeśli uważasz, że w Polsce nie ma kierowców, którzy mogliby sie zmierzyć z kierowcami z Islandii to obrażasz dośc sporą grupe ludzi....
Co do tego co Jarek z Krzyśkiem To niestety jak sie nie ma co się lubi to się lubi co sie ma. Orlen wiecej kasy nie wyda i już. A zwróć uwagę że i w teamach fabrycznych w tym roku samochody padały jak muchy. To nie jest takie proste
Hubercie, mnie się L200 zaje..podoba tyle że wnętrze jest z Tico.
No dobra a teraz co bym pozmieniał w furach...
Po prostu musiałbym zbudować od podstaw. Tylko jest pytanie po co? Człowiek ma jakies marzenia i stara się je spełnić. I mógłbym budowac pomnik. Ale nie wiem co by z tego wynikło.
Mój pomnik wyglądałby tak:
Rama, sztywne mosty z blokadami, nieprzesadny lift, zawias na resorach piórowych, cztery tarczowe hamulce bez ABSu, felgi 15 lub 16, silnik diesla z prostą turbiną i pompą rotacyjną gdzies tak coś koło 3,5 l pojemności i 200KM / 500Nm, najchętniej żeby miał 5 lub 6 cylindrów w dowolnym układzie ale preferuję R6, kabina 6 osobowa, paka 2,5 m, klimatyzacja , ogrzewanie postojowe, zbiornik paliwa 120l, wygodne fotele,
Zna ktoś taka furę? Bo ja nie....
No i oczywście chciałbym mieć ją od nowości.
Hubeeert - 26-04-2007, 12:22
Ryży Koń, przepraszam - nie wiem jak masz na imie wiec uzywam nicka.
3 tonowa przyczepa wymusza posiadanie prawa jazdy C+E. jakby nie ta kategoria - uzytkownik L200 posiada B.
Rama - poprzednie Pajero na samym poczatku produkcji mialo problemy bo gial sie dach. Wzmocnili i jest OK.
Jasne - rama super sprawa. Tyle, ze powinnismy rozgraniczyc kilka spraw.
A o innych opowiedziec szczerze.
Terenowka. Coz to jest?
naped na 4 kola, blokady dyfrow, sztywne nadwozie i mozliwosc jazdy w kazdych waqrunkach terenowych?
LC, Pajero, Defender, Disco, Range Rover, UAZ, Wrangler, HUMMER, Gelandewagen itd.
teraz wybieramy co chcemy miec w tej terenowce - do czego jej uzywac bedziemy.
Wojsko - Hummer, Defender, Gelenda w wersji prostej
Off-Road - Ty mi powiedz ale ja sadze, ze im prostsze tym lepsze.
Jazda po asfalcie - co kto lubi.
A wracajac do tematu terenowek i tego co nia jest a co nie posluze sie znow tym jedynym przykladem gdy moglem pojezdzic Pajero i L200.
Bylo tam tez chyba 3 wlascicieli LC. Jeden chcial pojechac po torze. Nie dal rady podjechac pod pierwsza przeszkode. Za dlugi zwis... Nie oznacza to oczywiscie, ze jest gorszym samochodem. Ten przyklad mial tylko pokazac, ze kazdy jako taki ma swoje ograniczenia. TIR wazy 40 ton i jedzie prawda? A Veyron pojedzie 400km/h. I tym i tym da sie przewiezc 20m3 pileczek pingpongowych Ja jednak wzialbym do tega TIRa.
Pozdrawiam
PS
Zauwaz, ze dyskusja robi sie coraz bardziej "filozoficzna" i zblizamy sie do puntu gdy nieuchronne bedzie pytanie o ilosc diablow na czubku szpilki
Jackie - 26-04-2007, 12:38
SPADÓWA
[ Dodano: 26-04-2007, 12:13 ]
Ryży Koń napisał/a: | 136 KM to dość? To podczep przyczepę 3tonową...o przepraszam Misiek takiej nie dźwignie |
No cóż, Misiek faktycznie może pociągnąć "zaledwie" 2700kg ale tak policzyłem:
Mam motorówkę Maxuma 5,8 m, 3.0V6 z pełnym osprzętem - waży 1100kg, wózek dwuosiowy z hamulcem najazdowym 700kg w sumie 1800kg - co można cięższego wozić? Średnia przyczepa waży do 1000kg (nie licząc Avard SunStar - 1600kg ale to potwór) Do czego Ci 3 tony?????
Ryży Koń napisał/a: | Po co rama? Hmmmm Widziałęm jedno bezramowe auto uznanego japońskiego producenta po tym jak właściciel chciał udowodnić, że to terenówka |
Pomiędzy możliwościami auta a jego kierowcy jest jednakowoż dość duża różnica Nawet Gelenda się zakopie lub przewróci jak trafi na durnia
Ryży Koń napisał/a: | Orlen wiecej kasy nie wyda i już. A zwróć uwagę że i w teamach fabrycznych w tym roku samochody padały jak muchy. To nie jest takie proste |
A my ciągle wygrywamy - patrz jak fajnie
Ryży Koń napisał/a: | Co do tego co Jarek z Krzyśkiem To niestety jak sie nie ma co się lubi to się lubi co sie ma |
Obawiam się, że obaj panowie mogą sobie pozwolić na "to co lubią" Stąd Jarek kupił sobie Pajero Ryży Koń napisał/a: | cztery tarczowe hamulce bez ABSu |
W terenie???????Tarczowe hamulce?? Chłopie, przeżegnaj się.
Ryży Koń napisał/a: | Rama, sztywne mosty z blokadami, nieprzesadny lift, zawias na resorach piórowych, cztery tarczowe hamulce bez ABSu, felgi 15 lub 16, silnik diesla z prostą turbiną i pompą rotacyjną gdzies tak coś koło 3,5 l pojemności i 200KM / 500Nm, najchętniej żeby miał 5 lub 6 cylindrów w dowolnym układzie ale preferuję R6, kabina 6 osobowa, paka 2,5 m, klimatyzacja , ogrzewanie postojowe, zbiornik paliwa 120l, wygodne fotele, |
Wybrałeś Mercedesa G Lande Wagen No oprócz tych hamulców Bo Wojskowa Gelenda ma bębny z tyłu a z przodu już niestety tarcze.
Sorry, ale to o czym piszesz to jest hardcore a nie samochód i najlepiej spisze się samodziełka oparta konstrukcyjnie na Gazie 69, takie auta służą tylko jednemu celowi - pogrzebać w błocie. Współczesne auto ma też inne zadania jak choćby przejechanie od domu do biura i musisz brać to pod uwagę, bo większość nabywców to ludzie, których nie stać na kupno auta za 2stówki tylko dla zabawy w błocie.
Co do sztywności Pajero - tak się składa, że od 7 lat samochody produkcyjne Mitsu wygrywają Dakar reszta ma z tym kłopot. Sądzisz, że na Dakarze nie ma trudnego terenu? Pozdrawiam
Anonymous - 26-04-2007, 22:09
Do przyczepy 3000 kg wystarczy B+E
Panowie. Czy ja napisałem, że moja fura ma być terenówką? W sensie, że będę startował nią w rajdach przeprawowych?
Co do przyczepy to nie musi być trzy tony ale w sumie jak wezmę lawetę i na niej posadzę nowe Disco... to już będzie blisko trzech ton. Więc jak widać bardzo się starać nie trzeba.
Jackie , czytaj uważnie. Ja tylko napisałem, że kolesiowi przednia szyba rozpadła sie w mak. Buda sie skręciła. A z resztą...popytaj ludzi śmigających na trudne wyprawy jakie problemy są np. z Grand Cherokee, który właśnie nie ma ramy. Gdzie się jak pudełko po butach.
Nie wiem o co ci chodzi z tym ...ciągle wygrywamy.
Co do Jarka i Krzyśka to pisałem nie o tym co sobie mogą prywatnie kupić tylko o tym czym startują. Sądzisz że ich stać na zeszłoroczne rajdówki fabryczne??? Sądze, że nie. Dymają tymi złomami bo maja ambicje i wolę walki. Ale na pewno każdy z nich mógłby pokazać na co go stać jakby miał zaplecze fabryczne.
Co do hamulców.... Nie znamy się osobiście więc nie będę ostro jechał bo nie chcę awantur. W końcu tu nowy jestem nie ?
Czy sądzisz, że w terenie bębnowe lepiej się sprawdzą? Oj dużo musisz się jeszcze nauczyć młody Skywalkerze zanim zostaniesz Jedi :D
Wisz w sumie...Gelenda by miu wystarczyła...ale ma wadę. Nie ma skrzyni ładunkowej długości 2,5m. Jakby zrobili Gelendę w wersji pickup long to spoko... Tylko obawiam sie że takiej nie ma i by głupio wyglądała tak długa. Raczej bazowałbym na jakimś Amerykańskim paskudztwie. Weź pod uwagę że tylko szkicowo opisałem mój "dream car"
Hubeeert - 26-04-2007, 23:57
Ryży Koń napisał/a: | Do przyczepy 3000 kg wystarczy B+E | Nie wystarczy - masa zestawu ponad 3500kg - prawo jazdy kat C.
Ryży Koń napisał/a: | Czy ja napisałem, że moja fura ma być terenówką? | Niby nie ale pisales, ze L200 nia nie jest bo, albo ze NISSAN jest lepszy na forum Mitsu chyba nie spodziewasz sie, ze bedziemy klaskac
Ryży Koń napisał/a: | Jackie , czytaj uważnie. Ja tylko napisałem, że kolesiowi przednia szyba rozpadła sie w mak. Buda sie skręciła. A z resztą...popytaj ludzi śmigających na trudne wyprawy jakie problemy są np. z Grand Cherokee, który właśnie nie ma ramy. Gdzie się jak pudełko po butach | Slowo klucz = Jeep. Nie Mitsubishi. Tzn. jezeli Jeep ma z tym problemy nie oznacza to automatycznie, ze ma te problemy MITSUBISHI. Jezeli je ma i sa na to jakiekolwiek dowody - chetnie je poznamy. Nie wiem czy zauwazyles, ze mamy tu dzial MMC Car Poland i dealerzy. Mozna tam wieszac psy na MMC i dilerach ale trzeba miec na to dowody. I nikt tego nie usunie. To forum jest lekko nietypowe. Adminom (mnie i Jackiemu) nikt nie dal patentu na nieomylnosc i nie zrobil dupy ze zlota w ktora nas calowac trzeba. Tu panuje demokracja. A zasady ustalali wszyscy ktorzy chcieli.
Ale jakby temat nie o tym - wracajac do rzeczy - Ryży Koń napisał/a: | Nie wiem o co ci chodzi z tym ...ciągle wygrywamy. | My, czytaj Mitsubishi.
I moze w to nie uwierzysz ale my jestesmy dla siebie (w duzej czesci) jak Rodzina.
BTW - kupuj L200 nie marudz
Jackie - 27-04-2007, 10:00
Ryży Koń napisał/a: | Co do hamulców.... Nie znamy się osobiście więc nie będę ostro jechał bo nie chcę awantur. W końcu tu nowy jestem nie ?
Czy sądzisz, że w terenie bębnowe lepiej się sprawdzą? Oj dużo musisz się jeszcze nauczyć młody Skywalkerze zanim zostaniesz Jedi |
A miałeś kiedyś kamienie między klockiem a tarczą hamulcową? Bo bardzo ładnie się to sypie, bardzo (nie to, że taki mądry jestem, zapytałem człeka co po Dakarze gania ) Ryży Koń napisał/a: | Sądzisz że ich stać na zeszłoroczne rajdówki fabryczne??? Sądze, że nie |
Ja niestety też nie...budżet Diversa w tym roku to 150 000Euro....Tyle teamy fabryczne wydają na jedzenie
Pozrdawiam
Anonymous - 27-04-2007, 11:00
No i wziął i się uparł na to C. Samo C pozwala dymać furami o DMC wyższej niż 3,5t. B pozwala holowac przyczepę o masie nie przekraczającej masy ciągnika i jednocześnie cały zestaw nie może przekroczyć 3,5t. B+E pozwala samochodem o dmc 3,5t ciągnąć przyczepę 3,5t. Wszystko jasne. Akurat teraz robię C+E... bo tak Stwierdziłem, że jak mam robić B+E to mi się nie opyla. Zrobię od razu wszystko i mam z głowy. D jak Autobus zrobię kiedyindziej
Nie pisałem że Nissan jest lepszy bo ogólnie jest do dupy. Jest mniej gorszy jeśłi chodzi o moje potrzeby i doznania estetyczne
Jełśi chodzi o sztywnośc budy to choćby skały srały samochód bez ramy nie uzyska takie sztyności jak ten z ramą. No chyba że mówimy o kratownicach przestrzennych. Tak jak w dakarówkach
Z tym wygrywaniem to w tym roku nie było kolorowo... W sumie się udało ale jeśłi dobrze pamiętam bez jednego nawet zwycięstwa na OS. Więc wiesz... To jak w MotoGP Hayden...uciułał i wygrał. Ale myślę, że takie uciułane zwycięstwo nie smakuje tak bardzo
Jackie. A miałeś kiedyś wodę w bębie hamulcowym?
Pownieneś doradzać teamom fabrycznym ..... może w przyszłym roku czołówka Dakaru pojedzie na bębnach
A co do polskich występów w Dakarze.... No kurde siedzimy czekamy radę sobie damy. Ja już czekam na przyszły rok...Najbardziej wierzą w Dąbrowskiego To mój faworyt. No i mam nadzieję, że Cisak pojedzie i dojedzie, czego mu życze z całego serca.
A czterokołowcy powinni zebrać budżet na dobrą furę w klasie produkcyjnej i jechac na dojechanie a nie na wynik.
Hubeeert - 27-04-2007, 11:32
Hubeeert juz wczesniej napisal napisał/a: | BTW - kupuj L200 nie marudz |
Jackie - 27-04-2007, 11:41
Ryży Koń napisał/a: | Jackie. A miałeś kiedyś wodę w bębie hamulcowym? |
Kiepski bęben Co do Dakaru - przy ich prędkościach nie ma innego wyjścia jak tarcza (przynajmniej z przodu) niemniej przy rajdach przeprawowych bęben jest uznawany za najlepsze wyjście.
Ryży Koń napisał/a: | Jełśi chodzi o sztywnośc budy to choćby skały srały samochód bez ramy nie uzyska takie sztyności jak ten z ramą. No chyba że mówimy o kratownicach przestrzennych. Tak jak w dakarówkach |
Wystarczy mówić o ramie szczątkowej (taka jest w Pajero) i już jest dobrze (w nowej generacji Pajeraka sztywność wzrosła o 30% w stosunku do wersji poprzedniej i według zapewnień producenta niczym nie ustępuje ramiakom a niezależne zawieszenie daje dużo frajdy z jazdy )
Co do Dakaru i naszych zawodników - czekam na informację, że któryś z nich podpisał umowę z teamem fabrycznym...może się kiedyś doczekam.
Ryży Koń napisał/a: | Z tym wygrywaniem to w tym roku nie było kolorowo... W sumie się udało ale jeśłi dobrze pamiętam bez jednego nawet zwycięstwa na OS. |
Lekko nie było to prawda, ale też chłopaki pojechały na samochodach 2006 a nie 2007 (jak było to planowane) Masuoka nawet żartował, że znakomicie zdążył poznać pojazd już rok wcześniej Pajero Evolution 2007 nie pojechało bo......się nie wyrobili z testami (żenada...) Jak będzie wyglądał następny Dakar nie wiem ale z opowieści krążących po sieci samochody mają mieć stosunkowo poważne modyfikacje napędów. Jak będzie zobaczymy ale jakoś się nie boję (pomimo zeznań Peterhansela, że Tuaregi kiedyś Dakar wygrają)
Pozdrawiam
Anonymous - 27-04-2007, 12:23
jest ktos tu dzis???
[ Dodano: 27-04-2007, 12:24 ]
czy moze mi ktos pomoc????
[ Dodano: 27-04-2007, 12:27 ]
witam
Hubeeert - 27-04-2007, 12:37
zurma35 napisał/a: | jest ktos tu dzis??? | jest nas tu sporo. A czy mozemy pomoc to sie okaze gdy powiesz o co chodzi.
Anonymous - 27-04-2007, 12:57
witaj
[ Dodano: 27-04-2007, 12:59 ]
mam kilka pytan zwiazanych z mitsubishi pajero long 2,5tdi 1993rok jestem od niedawna jego posiadaczem i chcialbym sie pare spraw dowiedziec moze mozesz mi pomoc??
|
|
|