To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Problem z klimatyzacją

Krzyzak - 27-06-2023, 10:29

Wątpię aby w układzie był presostat - prędzej zwykły czujnik ciśnienia gdzieś na wężu sztywnym albo na osuszaczu. Możesz z niego zdjąć wtyczkę i zrobić zwarcie (symulując, że jest odpowiednie ciśnienie) i dalej drążyć temat.
Laknat - 27-06-2023, 11:11

Jest czujnik na rurce tej bliżej błotnika

https://allegro.pl/oferta/4008-c4-aircross-czujnik-klimatyzacji-presostat-13904839839

[ Dodano: 27-06-2023, 16:29 ]
Bizi78 napisał/a:
W roczniku 2017 szczelina powinna być w zakresie 0,15-0,40mm

U mnie na pewno jest większa. Dzisiaj jak jest chłodniej to sprawa wyglądała tak, że mniej więcej co 7 sekund sprężarka się załącza i po około 7 sekundach się rozłącza. I tak cały czas. Ciśnienia na manometrze są OK. W komputerze też tak jak na manometrze. Błędów żadnych nie ma.

Mam jeszcze podjechać przed 17 na dalsze diagnozy.

[ Dodano: 27-06-2023, 18:19 ]
Cóż byłem. Podłączyli miernik do układu i sprawa wygląda tak, że sprężarka co chwila dostaje napięcie i wtedy się załącza, potem następuje cyk, napięcie spada do 0V i automatycznie następuje odłączenie sprzęgła sprężarki. I tak przez cyklicznie.

Spec od klimy twierdzi, że to raczej kwestia sterowania sprężarką a nie szczelina, bo inaczej nie było by tych zmian zasilania. Oczywiście błędów nie ma w kompie żadnych. Zamówił nowy czujnik ciśnienia i jak przyjdzie do podmienią na próbę ... a jak nie to trzeba szukać dalej.

Krzyzak - 28-06-2023, 07:17

a nie mógł zrobić zworki na nim - tak napisałem, żeby symulować, że ciśnienie jest ok? dobry test i zupełnie za darmo...
dawno temu miałem przypadek, gdzie wkład osuszacza się rozpadł i poleciał w układ - to są te kulki silikonowe, które masz w każdym sprzęcie elektronicznym w pudełku, żeby wilgoć wciągały
jedna z kulek zatkała kapilare zaworu rozprężnego...
ale tam klima w ogóle nie chłodziła, sprężarka chodziła a ciśnienie na H rosło do prawie 30bar

Laknat - 28-06-2023, 09:39

Problem jest w tym, że co fachowiec to inna historia.

Dzisiaj rozmawiałem przez telefon jeszcze z innym i mówi, że takie działanie klimy to wcale nie musi być błąd. Bo pogoda chwilowo nie klimowa.

Czujnik ciśnienia - wątpi, choć bez testowania nic nie jest pewne. O szczelinę się zapytał.

Podpowiedział, że aby ten czujnik wymienić to trzeba wpierw odciągnąć czynnik, bo inaczej się nie da. Wspomniał jeszcze o kilku innych rzeczach do sprawdzenia. Teoretycznie jak obecny warsztat sobie nie poradzi to mam dzwonić w poniedziałek i się u niego umówić na oględziny całości.

Krzyzak - 28-06-2023, 11:15

Laknat napisał/a:
bo inaczej się nie da
znaczy da się :) - ale wszystko ulatuje w powietrze i znów płacisz za czynnik...
do tego można dostać olejem w twarz...

Laknat - 28-06-2023, 12:03

I pomyśleć, że ja tylko chcę sprzedać auto i tak się niespodziewanie zrobiło przed samą sprzedażą. Wykończy mnie ta klima zanim coś z tym zrobię :( :?
krzychu - 28-06-2023, 17:02

Jestem bardzo ciekaw finału tej epopei. Bo może trzeba było jak każdy szanujący się forumowicz naprawić klimę na parkingu pod blokiem?
Laknat - 28-06-2023, 18:48

krzychu napisał/a:
Jestem bardzo ciekaw finału tej epopei. Bo może trzeba było jak każdy szanujący się forumowicz naprawić klimę na parkingu pod blokiem?

w sensie wywalenia tej podkładki?

krzychu - 28-06-2023, 19:21

Tak
Laknat - 04-07-2023, 19:49

krzychu napisał/a:

2 tygodnie, 4 mechaników, masę nerwów i jedna dobra porada później ... klima ogarnięta.

Najtrudniejsze w naprawie było znalezienie serwisu, który naprawdę wie co robi.

Ostatecznie spec wymienił przekaźnik od AC i wywalił podkładkę w układzie sprzęgła. Po raz pierwszy po drodze do domu klima działała całą drogę ... pozostało jeździć, obserwować i czekać na upalne dni.

[ Dodano: 04-07-2023, 19:52 ]
Mogę z czystym sumieniem sprzedawać swojego ASX jako bezawaryjny :)

krzychu - 04-07-2023, 20:52

Laknat napisał/a:
Ostatecznie spec wymienił przekaźnik od AC i wywalił podkładkę w układzie sprzęgła.

Jakoś jednocześnie? Ile ten przekaźnik kosztował?

Laknat - 05-07-2023, 06:52

Zapłaciłem znacznie mniej za naprawę niż w "serwisie" nr 2 za samo podłączenie do maszyny nabijającej klimę. A przekaźnik był wymieniony przy okazji, na tzw. wszelki wypadek.
Grzesiek17 - 01-09-2024, 12:19

Witam,

odświeżę trochę temat... Auto jak chodzi na biegu jałowym to sprężarka klimatyzacji włączą i wyłącza się co chwilę. Do tej pory było tak przynajmniej na postoju, ale teraz nawet podczas jazdy tak się dzieje.

W tygodniu będę na wizycie u mechanika, żeby obadać temat, ale czy ktoś może podpowiedzieć gdzie ewentualnie szukać usterki?

krzychu - 01-09-2024, 12:25

Ale to normalne, że sprężarka ciała cyklicznie także podczas jazdy. Masz jakieś inne problemy z klimatyzacją?
Grzesiek17 - 01-09-2024, 13:25

W sumie nie, ale wcześniej tego jakoś nie słyszałem, żeby podczas jazdy sprężarka działała cyklicznie. Chłodzi normalnie, tylko podczas jazdy np. przy przyspieszaniu i jak klima się załączy to słychać takie jakby dzwonienie delikatne... :?